Stark insats mot serieledarna, men förlust efter sent mål.

Stark insats mot serieledarna, men förlust efter sent mål.

Share

Stark insats mot serieledarna, men förlust efter sent mål.

Trots en av BPs bästa insatser för året blev det förlust mot Umeå IK på Grimsta. I söndagens första halvlek bjöd BP bland annat på två träffar i målramen, men efter ett mål i match ...

Trots en av BPs bästa insatser för året blev det förlust mot Umeå IK på Grimsta. I söndagens första halvlek bjöd BP bland annat på två träffar i målramen, men efter ett mål i matchens slutminuter kunde gästerna packa ner tre viktiga poäng i flygbagaget.

Text: Tore Kleist
Foto: NN

I sista hemmamatchen före sommaruppehållet stod BP för en mycket fin insats mot IK Uppsala och knep ju en poäng genom en sen kvittering. Mycket av det jag skrev i matchrappporten den gången skulle jag kunna upprepa efter söndagens match mot Umeå. De rödsvarta gjorde möjligen en ännu bättre match den här gången, speciellt med tanke på att det var serieledarna som stod för motståndet. BP började piggt och i femte minuten fick Alice Carlsson träff i straffområdet efter en frispark från Eldina Ahmić, och bollen gick hårt upp i ribbans underkant. Några minuter senare hittade Daniella Novaković rätt med ett inlägg till Tempest-Marie Norlin som fick till en nick som Umeås målvakt Agnes Granberg räddade men lämnade retur på. Michaela Larsson fanns på plats men hann inte ställa om för att kunna skjuta bollen i mål. Umeå skapade inte många chanser första halvtimmen och Josephine Frigge i BP-målet sattes bara på ett svårt prov med en fin räddning på ett lågt skott. Efter en knapp halvtimme fick Eldina Ahmić ett fint frisparksläge från dryga 20 meter, och som så ofta när hon laddar högerbössan blev det farligt. Bollen dök ner mot Granbergs högra stolpe, och träffade den. Jag tror att målvakten var där med några fingrar och räddade sitt lag från halvtidsunderläge. I halvlekens slutskede fick så Umeå sin bästa chans då bollen efter en hörna var på väg in i BPs mål, men blev bortrensad i sista stund. Spelmässigt hade BP en stark första halvtimme med bra aktioner från många håll. Jag gillade inte minst hur Alexsandra Lobanova och Rebecka Lundblad Roth ägde högerkanten första kvarten. Umeå tog över mer av bollinnehavet ju mer halvleken gick. Man vann många en-mot-en-situationer och kändes överlag starkare, men BP hade fortfarande bra kontroll på försvarsspelet.

Andra halvlek började med några intensiva Umeåminuter med flera chanser den första kvarten. Bland annat blev det en nick i ribbans överkant och ett mål bortdömt för offside. BP lyckades ändå samla ihop sig på ett imponerande sätt och åter lyfta spelet. Laget visade än en gång att man både kan kämpa och arbeta för varandra OCH spela fin fotboll. Det kändes mer och mer som att det kunde bli minst en poäng till BP, men efter en tilläggsminut kom kallduschen. Ett inlägg från vänster nådde Lova Lundin som fick till en nickskarv och det var ridå ner för hemmalaget.

Utifrån spelet i denna match är det svårt att förstå att BP kan ligga på nedflyttningsplats, och jag tror och hoppas att laget kan prestera vidare och ta många fler poäng. Hela laget har lyft sig till Elitettan-nivå, men jag måste ändå framhäva den konsekvent höga kvaliteten hos Alice Carlsson i mittförsvaret. Härnäst väntar två bortamatcher, mot IK Uppsala och Moröns BK, och det skulle behövas en eller annan poäng även på bortaplan för att hösten ska sluta lyckligt. Mellan de tillställningarna kommer också matchen mot Enskede IK i Svenska Cupen, men vi kan nog misstänka att lagledningen där låter många ur A-truppen vila. Nästa hemmamatch spelas först 25 augusti då Asarums IF åker upp från Blekinge.

Resultatet innebär att BP ligger kvar på tolfte plats. Den sextonde omgången slutförs på tisdag med matchen mellan BPs bottenkonkurrenter Asarums IF och IFK Kalmar.

Fakta Elitettan, omgång 15
BP – Umeå IK FF
0-1 (0-0)
Mål: Umeå: Lova Lundin 90+1
Varningar: BP: Aisha Faiqi Umeå: Orji Ebere
Domare: Dejan Lukacevic
Publik: 136

BPs startelva:
Josephine Frigge – Alexsandra Lobanova, Mathilda Prim, Alice Carlsson, Filippa Wallén – Rebecka Lundblad Roth, Aisha Faiqi, Eldina Ahmić, Tempest-Marie Norlin – Daniella Novaković (Michelle Rojas Flores 77) – Michaela Larsson (Mathilda Lindström 86)