DAM: Storseger mot Vittsjö!

DAM: Storseger mot Vittsjö!

Share

DAM: Storseger mot Vittsjö!

Att BP skulle kunna ta poäng mot förra årets allsvenska femma var inte helt överraskande. Sättet man tog årets första trepoängare får nog ändå anses som en mindre skräll. Efter en ...

Att BP skulle kunna ta poäng mot förra årets allsvenska femma var inte helt överraskande. Sättet man tog årets första trepoängare får nog ändå anses som en mindre skräll. Efter en av lagets bästa insats någonsin kunde man till slut ståta med en 4-0-seger.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo
(På bilden: Vera Blom)

BP bjöd på en hejdundrande föreställning på Grimsta på lördagseftermiddagen. Gästerna från Vittsjö hade ett par bra chanser i första halvlek, den bästa när Anna Koivunen stod rätt på ett farligt skott, släppte retur, men var bra med och greppade till slut bollen. Annars var det BP som ganska tidigt tog över kommandot. Man var klart bättre än Vittsjö i allt från försvarspositioner, närkamper och passningsspel till effektivitet i avsluten. Första målet kom när Ellen Toivio hittade Ida Bengtsson med ett inkast långt ner på högerkanten. Bengtsson slog in en välriktad passning till Frida Thörnqvist, som ostörd vid straffpunkten sköt in sitt första mål för säsongen. Förra veckans målskytt Ellen Toivio slog in tvåan med en volley från ganska svår vinkel efter ett långt vänsterinlägg från Wilma Wärulfs vänsterfot (har ni läst om den foten förut….?). Toivio var även inblandad i det tredje målet då hon spelade fram en offensivt löpande Sara Olai som sedan hittade Vera Blom vid straffområdesgränsen. På ett mycket kontrollerat sätt placerade hon in ett direktskott med högern vid Vittsjömålvaktens högra stolpe. Vi fick alltså gå till pausvila med tre riktigt fina direktskott kvar på näthinnan.

I andra halvlek fortsatte BP att dominera även om Vittsjö försökte att lyfta spelet. Efter fem minuter kom BP i ett tre-mot-en-läge som man inte lyckades utnyttja för att punktera matchen. Det dröjde dock bara ytterligare tre minuter innan fjärde målet kom. Det var inte vackert som de tidigare, snarare ett resultat av BPs inställning att aldrig se några bollar som förlorade. I efterdyningarna av en hörna med en riktigt farlig nick snappade Klara Andrup en boll som höll på att gå över kortlinjen, slog in den framför mål och i röran kom den loss till en uppmärksam Sara Olai som satte till vänsterfoten från nära håll.

BP gjorde en helgjuten insats med fina insatser över hela laget. Många var inblandade i målen och matchvärden utsåg Ida Bengtsson till bästa spelare i BP. Bengtsson gjorde verkligen en fantastisk insats på det centrala mittfältet med många bollvinster, framspelning till första målet och flera egna bra skott. Överhuvudtaget fick vi se bra skott från utanför straffområdet, och jag har aldrig sett sådan tillslagskvalitet från BPs fötter. I den överlag starka fembackslinjen vill jag speciellt nämna Alice Ahlberg och Elsa Karlsson som förutom ett nästan felfritt defensivt spel också lyckades väldigt bra med sina uppspel till mittfältsspelarna. Karlssons insats kan ha varit hennes bästa hittills i BP-tröjan.

Det blir många stora ord här och det är lördagens insats verkligen värd. Med de fyra hittills inspelade poängen ligger man på sjätte plats i serien. Nu gäller det att arbeta vidare och fortsätta att bygga på allt det positiva. Närmast gäller årets kanske svåraste bortamatch, Häcken på bortaplan. Som det sett ut i år, förutom första halvlek mot Hammarby, kan laget åka till Göteborg med gott mod!

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Julia Olsson (Emilia Hjertberg 78), Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf – Ellen Toivio (Augusta Priks 87), Vera Blom, Ida Bengtsson, Frida Thörnqvist (Tuva Ölvestad 58) – Klara Andrup (Line Wessman 87)

OBOS Damallsvenskan, omgång 3
BP – Vittsjö GIK 4-0 (3-0)
Mål:   BP: Frida Thörnqvist 25; Ellen Toivio 34; Vera Blom 38; Sara Olai 53   VGIK –
Varningar:  BP: –  VGIK: –
Domare: Sandra Almkvist
Publik: 167