Motståndarkollen: IFK Göteborg
Foto: Erik Bjernulf

Motståndarkollen: IFK Göteborg

Share

Motståndarkollen: IFK Göteborg

Det tighta spelschemat fortsätter. Efter onsdagens kryss mot Sirius är det på måndag dags för årets tredje hemmamatch och omgång sex i Allsvenskan för våra herrar, när blåvitt kom ...

Det tighta spelschemat fortsätter. Efter onsdagens kryss mot Sirius är det på måndag dags för årets tredje hemmamatch och omgång sex i Allsvenskan för våra herrar, när blåvitt kommer på besök.
Här är motståndarkollen på: IFK Göteborg

HISTORIK: IFK Göteborg, som även går under namnen Blåvitt, Änglarna och Kamraterna, grundades 4 oktober 1904 och är en svensk idrottsförening från Göteborg, med fotboll som den främsta idrotten. Sedan 2018 är fotbollssektionen en självständig förening som ingår i alliansföreningen IFK Göteborg.

Klubben har blivit svenska mästare 18 gånger och ligger därmed tvåa i den Allsvenska maratontabellen, efter Malmö FF. Det senaste Allsvenska guldet vanns säsongen 2007. I Svenska cupen har man även vunnit guld hela åtta gånger, där det senaste vanns i finalen 2020, mot MFF.

I Europa har man även gjort sig framgångsrika genom historien. 1982 vann man som första svenska lag någonsin en Europatitel, när man slog Hamburger SV i ett dubbelmöte i finalen av Uefacupen. Fem år senare lyckades man upprepa bedriften, när man återigen stod som segrare av Uefacupen 1987, efter finalsegern mot Skotska Dundee.

Totalt har man gjort 91 tidigare säsonger i Allsvenskan genom historien.

NUVARANDE TRUPP: Huvudtränare Jens Askous trupp till måndagens kvällsmatch brukar formera sig i en 4-3-3-uppställning.

I defensiven är veteranen Gustav Svensson tvekbart en av lagets viktigaste spelare. Den numer 37-årige tidigare landslagsmittfältaren fick under Allsvenskan 2023 vikariera som mittback efter skadebekymmer och har där blivit kvar, efter många starka insatser på försvarspositionen. Vi noterar även att 18-årige tidigare ungdomsmålvakten i BP, Elis Bishesari, återvänder tillbaka till Grimsta.

I mittfältet finns en spelare vi garanterat ska se upp mot på måndag. 18-årige Malick Yalcouye har bara varit i Göteborg under några månader, men har redan dragit till sig uppmärksamhet från flera av Europas storklubbar, däribland Liverpool. Med sina snabba dribblingar och skarpa spelsinne har det blivit fem raka starter hittills för den unge talangen från Mali och vi får hoppas att vår rödsvarta defensiv lyckas kontrollera honom under måndagens möte.

I offensiven är det svårt att undgå det tomrummet som finns efter att klubbikonen Marcus Berg tvingats lägga skorna på hyllan 2023, efter en lång och framgångsrik klubb- och landslagskarriär. I årets offensiv finner vi dock en hel del noterbara spaningar. Dels är det den Albanske landslagsforwarden Arbnor Mucolli, som hittills stått för en fullträff på de fem inledande matcherna för blåvitt. Mucolli är dock avstängd i måndagens möte.

Sedan har vi även ytterligare två välkända ansikten tillbaks på Grimsta, i Oscar Pettersson och Paulos Abraham. Den sistnämnde har fått en nystart på västkusten, där han efter övergången från FC Groningen lyckats hitta nätet igen och har stått för två mål på fem framträdanden hittills under säsongen. Abraham är en av de många framgångsrika spelarna som tagit hela vägen från BP:s knatteskola som sjuåring upp till A-laget. Sedan flytten från BP i mars 2020 är han nu tillbaks i Allsvenskan igen inför måndagens möte på Grimsta.

Oscar Pettersson behöver ingen större introduktion i det här forumet. En viktig spelare som var med och tog oss åter upp i Allsvenskan igen och var även en stor bidragande faktor till det säkrade Allsvenska kontraktet under fjolårssäsongen. I vintras gick flyttlasset till Göteborg och Engelmark/Mellberg ställs nu mot en av de motståndarna de nog känner bäst i årets serie.

Senaste möte: Senaste gången vi ställdes mot IFK Göteborg hemma på Grimsta slutade matchen mållöst, vi hoppas på en friskare tillställning i årets batalj.

Form: Blåvitt har fått det tufft under starten på den Allsvenska jubileumssäsongen. Man står inför matchen mot BP endast på fyra poäng på fem spelade matcher och ligger i skrivande stund på en tolfteplacering i den Allsvenska tabellen. Man kommer senast från en derbyförlust mot BK Häcken och vi kan nog räkna med att det är ett revanschsuget gäng som äntrar Grimsta på måndag.