Med Staffan Jacobsson till allsvenskan

Med Staffan Jacobsson till allsvenskan

Share

Med Staffan Jacobsson till allsvenskan

Inför säsongen 2017 började undertecknad skriva om BPs damlag. Först ut var artikeln "Damerna siktar högt" som bland annat innehöll en intervju med sportchefen Staffan Jacobsson. ...

Inför säsongen 2017 började undertecknad skriva om BPs damlag. Först ut var artikeln ”Damerna siktar högt” som bland annat innehöll en intervju med sportchefen Staffan Jacobsson. Nedan blickar vi tillsammans tillbaka på de fem åren som passerat.

Text: Tore Kleist
Bild: Örjan Jacobsson

2017 hade BP klubbat strategiska mål som bland annat innebar att både herr- och damlaget skulle spela i högsta serien 2020. Hade du någon egen lite mer försiktig plan?
Det lät bra med BP 2.0 och allsvenskt spel 2020 och målet var ju definitivt att ta steget upp till Elitettan det året. Vi hade anställt Marcelo Fernández som tränare och hade ett i stora stycken nytt lag. Det blev serieseger men först året efter kunde vi gå upp efter kvalseger mot IK Rössö. Då la vi en tydlig treårsplan som sammanfattades i tre ord: Etablera, Attackera och Avancera.
Vi kan konstatera att ni har lyckats bra med den planen!
Jo, vi har hela tiden velat bli bättre och bättre och 2019 gällde det ”Etablera”, att säkra vidare spel i Elitettan, vilket vi lyckades göra med viss marginal. Nästa år skulle vi ”Attackera”, det vill säga bli något bättre och kunna störa topplagen. Vi gjorde en ojämn säsong men förbättrade vår tabellplacering och tog poäng mot topplagen AIK, Morön och Hammarby.
Sedan inför 2021 höll ni kvar målsättningen om avancemang, eller officiellt att ni åtminstone skulle vara med i toppen och konkurrera?
Ja, på upptaktsmötet med spelarna ställde vi frågan om vad de tyckte var en rimlig målsättning; det är viktigt att även spelarna är med och känner lagom press.

2017 var ungefär två tredjedelar av truppen ny och det har förstås kommit och gått många sedan dess. Den våren fanns fyra spelare med som också nu var med och säkrade avancemanget till Damallsvenskan. Självklart vet du vilka?
Haha, jo det var Lovisa Norrby, Michelle Rojas Flores, Alexsandra Lobanova och Mathilda Lindström. Med fanns också Filippa Wallén som nu återkommer till Grimsta och tillsammans med Norrby och Lobanova finns med i truppen 2022.
Hur ser du på spelaromsättningen genom åren?
Inom damfotbollen är det fortfarande väldigt vanligt med ettårskontrakt och nästan aldrig skrivs det på för längre än två år. När man dessutom ofta byter division blir det naturligt med en ganska hög spelaromsättning. Å andra sidan har vi haft många spelare som stannade flera år, som till exempel Rojas Flores, Daniella Novakovic, Eldina Ahmic och Josephine Frigge, och några som kommit tillbaka efter USA-studier och allsvenska äventyr.
Du har haft en ganska tydlig värvningsstrategi, som präglats av långsiktighet?
Ja, vi har inte som många andra klubbar jobbat med utländska spelare, utan satsat på spelare som vi tror kan bli kvar några år med hög ambition och stark fotbollsidentitet OCH där det funkar rent praktiskt, med våra träningsförutsättningar. I år finns ett undantag då vi tagit in rutinerade kanadensiskan Shannon Woeller, som redan gjort flera säsonger i Damallsvenskan och spelat landslagsfotboll.

Du har alltså följt några av spelarna ganska många år (om än inte sedan knatteåldern); känns det speciellt?
Visst har det varit kul att följa dem upp till den här nivån. Grimstamatchen mot Borgeby 2019 när Mathilda Lindström efter lång frånvaro med korsbandsoperation och studier kom in och skallade in kvitteringen en minut efter inhopp är ett av de starkaste minnena.
På tal om minnen, vi kan väl jämföra våra starkaste minnen år för år från 2017 och framåt?
Då börjar jag med tårarna i Lidköping, då vi åkte på baklängesmål i andra kvalmatchens slutminuter.
Okej, jag är mer positiv och lyfter fram matchen i Nyköping då seriesegern säkrades och jag hade glädjen att vara med i myllret vid bänken i slutminuterna, med specialdesignade tröjor och skumpa. Ett år senare minns jag med glädje första kvalmatchen i Uddevalla då jag åter var på plats och kunde njuta både av seger och lite hotellhäng med er.
Ja, Elin Sjölanders 2-0-mål i den matchen har jag lyft förut och det kvarstår som 2018 års starkaste minne. Med en tvåmålsledning inför hemmamatchen kändes det verkligen att vi hade ett riktigt bra läge. Trots det redan nämnda Lindström-målet mot Borgeby är Bromma Girls-matchen mot Morön 2019 års höjdpunkt, med rekordpublik, första segern i Elitettan och två mål på en nyintränad hörnvariant (Alice Carlsson och Tempest-Marie Norlin).
Självklart var Bromma Girls-matchen väldigt speciell och viktig, men personligen minns jag också bortamatchen mot Kalmar som jag såg på Gröndals IP. Trots kraftigt spelunderläge lyckades ni ta första Elitettan-poängen efter ett härligt långskott av Eldina Ahmic i slutminuterna. Jag har sedan svårt att komma ifrån den tråkiga bilden av ett publiktomt Grimsta 2020, även om det fanns mycket positivt också.
Då är det min tur att vara positiv och säger bortasegern mot Morön som då låg tvåa i serien! Jag blev förbannad när jag såg Svenska Spels odds inför matchen, trots fyra raka segrar bland annat mot AIK stod vi i nio gånger pengarna. Jag frågade spelarna om vi var så dåliga och sedan åkte de upp till Skellefteå och vann med 4-0!
Då kommer vi till 2021 och självklart den fantastiska avslutningen på Grimsta!
Ja, det var så fruktansvärt nervöst! I första halvlek satt jag uppe i speakerhytten och följde streamen från Uppsala – Jitex men efter paus gick jag bara runt bakom läktaren och såg ingenting. Jag följde resultaten i mobilen och när Jitex tog ledningen, ja….
Ja, det var galet nervöst under slutminuterna och väldigt svårt att twittra kontrollerat, och det blev förstås höjdpunkten hittills under min tid som skribent.
Jag måste också slutligen få nämna Sara Erikssons sena avgörande på Älvsjö IP tidigt i somras. Efter en ganska tung period blev glädjen och lättnaden enorm, och resultatet fick stor betydelse för fortsättningen.

Då tittar vi framåt! Vad blir målsättningen i den allsvenska debuten?
Att komma sämst elva, det vill säga hänga kvar utan kval! Det blir förstås en utmaning, men skulle vi få ett lyft hos flera av våra spelare så kan det bli riktigt bra. Vi har flera lovande, unga spelare, både utifrån och från de egna juniorleden, och har också en hel del rutin i laget. På grund av sommarens EM är det en mycket tuff vår med många matcher före ett långt uppehåll, och än så länge är läget gott med nästan alla på plats de första träningstillfällena. Truppbygget är inte riktigt klart, men det mesta är nu på plats.

BP Media tackar för samtalet och önskar förstås Staffan med hela spelar- och ledartruppen ett stort lycka till inför säsongen! Vi återkommer snart med en genomgång av truppen och fler artiklar inför till att börja med träningsmatcher och gruppspel i Svenska cupen. Häng med!