Vinst i första kvalmatchen!

Rimnersvallen i Uddevalla badade i sol när BP lyckades besegra IK Rössö i kvalet till Elitettan. Michelle Rojas Flores och Elin Sjölander gjorde varsitt mål, men BPs tränare hyllad ...

Rimnersvallen i Uddevalla badade i sol när BP lyckades besegra IK Rössö i kvalet till Elitettan. Michelle Rojas Flores och Elin Sjölander gjorde varsitt mål, men BPs tränare hyllade en försvarsspelare allra mest.

Text: Tore Kleist

Uddevalla bjöd på en sommarvarm oktobereftermiddag när IK Rössö tog emot BP i den första matchen i kvalet till Elitettan. De 842 i publiken (rekord för hemmalaget) fick se en spännande match på en fin gräsplan.

Förutom ett läge i första minuten när Michaela Larsson sånär kom loss i ett friläge dominerade hemmalaget de första 20 minuterna. BP var något osäkra i ytan framför eget straffområde och i tionde och elfte minuten skapade Rössö två fina chanser, en skarvning av Irvina Bajramovic och ett hårt lågt skott från Anna Holmqvist. Nichole Persson hann vid båda tillfällena precis ut till sina stolpar och rädda till hörna.
Det blev ändå BP som kunde ta ledningen i 33:e minuten. Emilie Eriksson slog en lång frispark från egen planhalva. Bollen hamnade vid bortre stolpen där Michelle Rojas Flores slog en ganska lös utsida förbi en sidledesförflyttande målvakt. Målet kom efter att BP hade börjat ta tag i tillställningen. Aisha Faiqi och Eldina Ahmić vann fler och fler andrabollar på mittfältet och passningsspelet hade börjat sitta. Rössö hade sedan ett par ytterligare farliga framstötar men BP höll ledningen till halvtdsvilan.

Andra halvlek började något ryckigt med en del spelavbrott och en ganska jämn matchbild. Rössö hade en period då de lyckades skapa några halvlägen utanför straffområdet, men BPs försvar kunde hindra det från att bli riktigt farligt. Med mindre än tio minuter kvar gjorde inbytta Estibaliz Montes de Oca en fantastisk sologenombrytning på vänsterkanten, fick till ett skott som målvakten räddade men lämnade retur på. Tillika inbytta Elin Sjölander höll sig framme och 2-0 var ett faktum. Rössö fortsatte att försöka framåt, men gång på gång stod inte minst Alexsandra Lobanova rätt och bröt uppspelen.
– Hela laget gjorde en bra insats idag, men jag vill verkligen lyfta Lobanova, sa BPs tränare Marcelo Fernández efter matchen. Hon har gjort en strålande säsong efter att mest varit reserv förra året. Idag plockade hon och de andra i princip bort Rössös farligaste spelare.
Fernández var nöjd med genomförandet av matchen:
– Vi lyckades överlag bra taktiskt idag, stod rätt i försvarsspelet och jobbade bra. Nu ska vi njuta av det här på resan hem i kväll och i morgon men vi måste också inse att bara halva jobbet är gjort.

Kvalet avgörs slutgiltigt på lördag eftermiddag. Då hoppas vi på storpublik på Grimsta i bättre väder än förra året. Något att lägga in i kalendern om det inte redan är gjort!