HERR: Gruppseger i Svenska cupen efter 1-1 mot Häcken
Foto: Bildbyrån

HERR: Gruppseger i Svenska cupen efter 1-1 mot Häcken

Share

HERR: Gruppseger i Svenska cupen efter 1-1 mot Häcken

BP:s herrar vinner Grupp C i Svenska cupen och är vidare till sin första kvartsfinal på sju år - det står klart efter oavgjort mot regerande Cupmästarna BK Häcken på Bravida Arena ...

BP:s herrar vinner Grupp C i Svenska cupen och är vidare till sin första kvartsfinal på sju år – det står klart efter oavgjort mot regerande Cupmästarna BK Häcken på Bravida Arena under lördagen.
– Vi jobbar oss in i matchen sakta men säkert. Det påminner mycket om när vi mötte dem förra året. Jag tycker vi gör en bra prestation idag återigen, det är inte lätt att ta sig förbi Häcken och vinna gruppen. Så det känns mycket bra, säger Andreas Engelmark efter matchen.

Det blev en riktig mardrömsstart för BP när gruppfinalen sparkades igång på Bravida. Den ospräckta nollan från de två tidigare gruppspelsomgångarna raserades direkt, efter att Häckens Ali Youssef sparkat in bollen i mål i matchens första riktiga farliga läge.

Efter ledningsmålet fortsatte Häcken att trycka på – och rödsvart fick det tufft under matchens inledande tjugo minuter. Första skottet på mål kom först i den artonde minuten för BP, genom en volley av nyskolade mittfältaren André Calisir, som målvakt Peter Abrahamsson styrde iväg.

Under de resterande tjugo minutrarna före halvtid lättar Häckens hårda press sakta men säkert och det blir mer påtagligt att BP börjar leta sig in i matchen. Många långa bollar på löpstarke Alex Timossi Andersson blev det – men man hade svårt att komma till några konkreta målchanser.

Men, i halvlekens allra sista sekvens, i den 49:e minuten, placerar Wilmer Odefalk kyligt in kvitteringsmålet efter ett mycket fint anfall, assisterad av Alexander Jensen. Kort därefter kan rödsvart lugnt andas ut – och man ska vara glada att man kommer från den halvleken med ett lika resultat.

I andra halvlek är matchbilden mer jämn. Det är påtagligt att det sena kvitteringsmålet stärkt bortalagets moral och man spelar mer harmoniskt än starten i första.

I matchens 61:a minut gör BP sitt första byte – när Alexander Johansson byter av målskytten Wilmer Odefalk. Strax därefter hamnar Rasmus Örqvist fri i ett kontringsläge, men lyckas inte utmana Abrahamsson i mål, som får bollen rätt på sig.

När matchen går in i sista halvtimmen märks det att Häcken blir mer desperata att gå offensivt, vilket resulterar i fler felpassningar och bredare ytor för BP.

En av de största snackisarna på förhand var huruvida nyförvärvet Daleho Irandust skulle få debutera mot sin gamla klubb. Så blev det, med tjugo minuter kvar på klockan fick ”Dalla” göra sin rödsvarta debut och gjorde avtryck direkt, genom att dribbla förbi flera Häckenspelare på egen hand och ordna frispark i ett mycket farligt läge. Frisparken var dock inte av samma kaliber – men vi fick en glimt av vad vi förhoppningsvis kan förvänta oss se mer av under tävlingssäsongens fortsatta framfart i vår med ”Dalla” på plan.

BP lyckas slutligen försvara den oavgjorda ställningen – som man visste på förhand räckte för avancemang. Med 94 minuter på klockan blåser domaren till slut av matchen och det står klart att BP är vidare till sin första kvartsfinal i Svenska cupen på sju år – efter gruppseger med sju av nio poäng och endast ett insläppt mål.

Vilka vi ställs mot i kvarten, det får vi reda på måndag 4 mars, då det är dags för lottning!

Svenska Cupen Grupp C
BK Häcken – BP
1-1 (1-1)
Mål: BP: Wilmer Odefalk
Varningar: BP: Filip Sidklev

BP:s lag: 20. Filip Sidklev – 2. Torbjørn Heggem, 3. Alexander Abrahamsson, 4. Eric Björkander – 17. Alexander Jensen, 13. Ludvig Fritzson (Paya Pichkah 82′), 26. André Calisir (Daleho Irandust 69′), 7. Frederik Christensen – 21. Alex Timossi Andersson, 11. Rasmus Örqvist, 10. Wilmer Odefalk (Alexander Johansson 61′)