DAM: Trea mot Trelleborg

DAM: Trea mot Trelleborg

Share

DAM: Trea mot Trelleborg

BP kunde åka hem från Skåne med tre välförtjänta poäng. I söndagens match mot Trelleborg visade man inte upp något glänsande spel, men med ihärdigt arbete och en säker försvarsins ...

BP kunde åka hem från Skåne med tre välförtjänta poäng. I söndagens match mot Trelleborg visade man inte upp något glänsande spel, men med ihärdigt arbete och en säker försvarsinsats blev det ändå en tvåmålsseger.

Text: Tore Kleist
Foto: Erik Bjernulf
(På bilden: Anna Koivunen, arkiv)

Med tre poäng klättrade BP upp på en sjundeplats i serien (som kan bli en åttondeplats på måndag om Växjö besegrar Kristianstad). De tidigare allsvenska säsongerna hade söndagens prestation, som även Klara Andrup sa i TV-intervjun efter matchen, antagligen inte räckt till seger. I år är det BP som flera gånger har visat sig vara det starka laget som till slut får in målen även om spelet inte fungerar bra. Grunden är ett starkt försvarsspel där under söndagen den centrala trion Sara Olai, Alice Ahlberg och Elsa Karlsson tillsammans med en säkert spelande Anna Koivunen var mest framträdande och såg till att det blev ännu en hållen nolla. Det är faktiskt bara toppduon Hammarby och Rosengård som släppt in färre mål än BP hittills, vilken skiöllnad mot förra året!

Trelleborg började matchen piggt och man kom fram främst på kanterna. I en omställning i tolfte minuten blev förra årets skyttedrottning Alice Egnér snyggt frispelad och Koiviunen tvingades till en fotparad. BP tog sedan över mer av spelet. Efter tjugo minuter sköt Wilma Wärulf en hörnretur som målvakten Somea Polozen räddade och precis lyckades hålla på rätt sida mållinjen. Efter ytterligare drygt tio minuter kom så BPs ledningsmål. Det var resultatet av ett fint anfall på vänsterkanten där Frida Thörnqist la en djup passning till en överlappande Wilma Wärulf. Wärulf slog till direkt nästan ända nere vid kortlinjen och bollen styrdes i mål av en hemmaförsvarare. BP dominerade resten av halvleken men hade bara en rejäl chans att utöka.

I andra halvleken jämnade Trelleborg åter ut spelet och jagade på bra för att nå en kvittering. Vi fick se en del chanser åt båda håll, men inget riktigt farligt förrän BPs andra mål kom. Sara Olai stod för en brytning på egen planhalva och gjorde en fin aktion när hon iscensatte en omställning. Efter ett inspel gick bollen tillbaka till nyinbytta Ellinor Johansson strax utanför straffområdet. Johansson skott tog på en Trelleborgsförsvarare och överraskade målvakten, som fick se bollen smita in under henne. Vi säger grattis till första allsvenska målet i BP-tröjan! Klara Andrup och Ida Bengtsson hade sedan de bästa chanserna att utöka ledningen ytterligare, men BP fick nöja sig med ett 2-0-resultat.

BPs passningsspel fungerade inte riktigt så bra som de senaste matcherna, möjligen delvis beroende på att man inte riktigt var vän med naturgräset på Vångavallen. Ändå visade man att man var det starkaste laget och arbetade på oförtrutet. Vi fick se två för hemmalaget två snöpliga mål, men det är ganska typiskt att det är det starkaste laget som till slut får utdelning. Vi har ju fått se detta ganska ofta under BPs två första säsonger i allsvenskan, men då med målen emot oss.

Nästa match spelas på Grimsta mot Kristianstad på lördag. Varmt välkomna att stötta laget i jakten på ytterligare poäng!

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Julia Olsson, Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf (Emilia Hjertberg 89) – Ellen Toivio (Line Wessman 61), Fanny Hjelm Rönnlund, Ida Bengtsson, Frida Thörnqvist – Klara Andrup

OBOS Damallsvenskan, omgång 7
Trelleborg FF – BP 0-2 (0-1)
Mål:   TFF: –  BP: Självmål 33; Ellinor Johansson 81
Varningar:  TFF: –  BP: –
Domare: Selma Griberg
Publik: 293

HERR: Hemmaseger mot IFK Norrköping
Bild från tidigare match på målskytten Nikola Vasic. FOTO: Erik Bjernulf

HERR: Hemmaseger mot IFK Norrköping

Share

HERR: Hemmaseger mot IFK Norrköping

Efter fem matcher utan seger är BP tillbaka på vinnarspåret. Segerregissör var Nikola Vasic som med sina dubbla fullträffar gjorde att laget vann med 2-1. Nästa match spelas om en ...

Efter fem matcher utan seger är BP tillbaka på vinnarspåret. Segerregissör var Nikola Vasic som med sina dubbla fullträffar gjorde att laget vann med 2-1. Nästa match spelas om en vecka mot Västerås SK. 

Första halvlek

Väderappen visade 24 grader celsius när BP sparkade igång matchen på Grimsta IP. Fyra minuter senare tog hemmalaget ledningen. Frederik Christensen hittade pannan på Nikola Vasic som gjorde sitt fjärde mål för säsongen. Det var lagets första målchans, men BP tog sig runt på vänsterkanten flera gånger i inledningen av matchen.

I matchens tolfte minut tog Tim Waker sig runt och förbi på vänsterkanten innan även han hittade pannan på Nikola Vasic, men den här gången nickade anfallaren utanför. Matchbilden var jämn under den första kvarten men BP skapade fler och bättre lägen. 

Efter en misslyckad inläggsfrispark hamnade bollen hos Christoffer Nyman som sköt in kvitteringen vid den första stolpen. Målet kom i den 25e matchminuten. Två minuter senare stod Filip Sidklev för en vass dubbelräddning. Först testade Traustasson lyckan innan returen hamnade hos Sigurgeirsson som inte fick en ren träff och BP-målvakten parerade. 

Efter att något högg till hos André Calisir i samband med att försvaren slog en passning fick han lämna planen med lindat lår. Kaare Barslund byttes då in.

På tilläggstid av den första halvleken tog sig Tim Waker runt på sin vänsterkant. Inspelat kom till Ludvig Fritzson som inte fick någon ordentlig träff. Istället landade bollen hos Nikola Vasic som elegant placerade in 2-1 vid den bortre stolpen. Anfallarens andra för dagen och femte för säsongen. Nu har han gjort lika många mål i seriespelet som under hela 2023. 

BP lämnade planen med en 2-1-ledning. Den första halvleken var jämn och gästerna växte in i matchen successivt.

Andra halvlek

Det dröjde åtta minuter innan den andra halvlekens första målchans kom till. Frederik Christensen och Tim Waker väggade sig förbi ute till vänster innan Christensen försökte nå Nikola Vasic, men inspelet blev aningen brant och anfallaren slängde sig fram förgäves. 

I den 58:e minuten genomförde BP ett dubbelbyte. Leonard Zuta och Rasmus Örqvist ersatte Tim Waker och Wilmer Odefalk. 

Kaare Barslund fick BP:s första varning efter att ha stoppat en omställning i den 72:a matchminuten. Elva minuter senare ersattes Frederik Christensen av Paya Pichkah. 

Ju längre matchen led desto lägre fick BP försvara. IFK Norrköping skapade inga större chanser och rödsvart kändes bekväma med sitt låga försvarsspel. Gästerna slog flertalet inlägg men Filip Sidklev hade inte speciellt mycket att göra. 

BP höll undan och tog samtliga poäng mot IFK Norrköping. Efterlängtade och viktiga poäng för rödsvart. Om en vecka ska laget till Västerås för att möta Västerås SK. Allsvenskan

BP – IFK Norrköping

2-1 (2-1)

Startelvan
20. Filip Sidklev – 3. Alexander Abrahamsson, André Calisir, 2. Torbjørn Heggem – 23. Tim Waker, 10. Wilmer Odefalk, 13. Ludvig Fritzson, 17. Alexander Jensen, 7. Frederik Christensen – 9. Nikola Vasic, 21. Alex Timossi Andersson.

Avbytare
35. Lucas Bergström, 4. Eric Björkander, 11. Rasmus Örqvist, 14. Alexander Johansson, 16. 18. Alfons Lohake, 19. Leonard Zuta, 27. Kaare Barslund, 32. Kamilcan Sever.

HERR: Inför BP – IFK Norrköping

HERR: Inför BP – IFK Norrköping

Share

HERR: Inför BP – IFK Norrköping

Imorgon spelas det återigen match på Grimsta IP för herrarna. IFK Norrköping gästar BP. Avspark kl. 14.00. Läget i BP Stockholmsderbyt mot Djurgårdens IF blev inte alls som ...

Imorgon spelas det återigen match på Grimsta IP för herrarna. IFK Norrköping gästar BP. Avspark kl. 14.00.

Läget i BP

Stockholmsderbyt mot Djurgårdens IF blev inte alls som BP hoppats och matchen slutade med en 5-0-förlust. Att förlora med den typen av siffror är naturligtvis aldrig bra, men BP gjorde mycket rätt under den första halvleken och kan bygga vidare på det. Den andra halvleken var långt ifrån väl genomförd och det är lite av lagets problem. Insatserna är ojämna. Ska BP ta samtliga poäng mot IFK Norrköping behöver prestationen över 90 minuter höjas. 

IFK Norrköping befinner sig, precis som BP, längre ned i tabellen än önskat. Med sina elva inspelade poäng ligger laget en poäng före BP och på en tolfteplats. Läs om motståndet här:

https://bp.ebiljett.nu/Tickets/Choose/321?S=0

Skadelistan är som tidigare. Liam Tawhildaran, Kevin Ackermann, Liam Jordan, Mario Butros, Daleho Irandust och Gustav Sandberg Magnusson är fortsatt otillgängliga. 

Avspark kl. 14.00 på Grimsta IP.

Matchen sänds på Discovery+. Köp din biljett här:https://bp.ebiljett.nu/Tickets/Choose/321?S=0

DAM: Inför Trelleborgs FF – BP

DAM: Inför Trelleborgs FF – BP

Share

DAM: Inför Trelleborgs FF – BP

På söndag är det åter dags för bortamatch för BP. Efter den härliga vändningen mot Växjö förra helgen får man finna sig i att åka ner till Trelleborg som favoriter. Text: Tore ...

söndag är det åter dags för bortamatch för BP. Efter den härliga vändningen mot Växjö förra helgen får man finna sig i att åka ner till Trelleborg som favoriter.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo
(På bilden: Wilma Wärulf)

BP har visat både kvalitet och lagmoral flera gånger om i årets allsvenska. Nu åker man ner till Skåne för match mot årets allsvenska debutanter. Med tanke på hur spelet sett ut och tabelläget måste vi nog betrakta våra rödsvarta som favoriter. Det är en ny situation, men jag är inte särskilt orolig. Faktiskt har BP åtminstone stundtals fört spelet mot alla lag hittills, inklusive Häcken och Hammarby, och inte alls bara spelat försvarsinriktat med kontringar som vi såg mer av förra året. Det är en bra grund för att vi ska kunna tro och hoppas på tre poäng på Vångavallen. Dock är det bara i en match hittills som Trelleborg har förlorat stort och det kommer att krävas en helgjuten laginsats från BP även denna gång för ett bra resultat.

Glädjande nog är Ellen Toivio tillbaka i matchtruppen efter förra veckans sjukdom. Augusta Priks är också med igen efter sitt deltagande i F17-EM. Det finns därmed en spännande och hälsosam bredd och konkurrens i laget med en blandning av rutinerat och ungt.

Motståndarna
Trelleborgs FF laddar för hundraårsjubileum; klubben bildades 1926. På herrsidan debuterade man i högsta serien 1985 och damerna gör sin första allsvenska säsong i år. I Elitettan förra året knep man en andraplats med Alice Egnér som bästa målskytt. Den allsvenska inledningen har varit svår och endast en poäng är inspelad.

Biljetter köpes via denna länk. Avspark kl 15. Matchen streamas liksom alla matcher i serien av Viaplay. För löpande resultatredovisning hänvisas till fotbollsförbundets hemsida eller appen ”Min Fotboll.

BPs matchtrupp
1 Anna Koivunen (mv), 20 Alia Skinner (mv), 3 Julia Olsson, 4 Emilia Hjertberg, 5 Wilma Wärulf, 6 Fanny Hjelm Rönnlund, 7 Sara Olai, 8 Alice Ahlberg, 9 Line Wessman, 11 Ellen Toivio, 12 Tuva Ölvestad, 13 Klara Andrup, 14 Frida Thörnqvist, 15 Elsa Karlsson, 16 Ellinor Johansson, 17 Augusta Priks, 18 Ida Bengtsson, Vera Blom

OBOS Damallsvenskan omgång 7
Trelleborgs FF – BP
Söndag 19 maj kl 15.00
Vångavallen, Östervångsvägen, Trelleborg

Motståndarkollen: Trelleborgs FF
Foto: Bildbyrån

Motståndarkollen: Trelleborgs FF

Share

Motståndarkollen: Trelleborgs FF

Efter den spektakulära vändningen senast hemma mot Växjö DFF har våra rödsvarta damer nu fått en vecka på sig att förbereda sig för nästa uppgift, mot en av årets nykomlingar.Här ...

Efter den spektakulära vändningen senast hemma mot Växjö DFF har våra rödsvarta damer nu fått en vecka på sig att förbereda sig för nästa uppgift, mot en av årets nykomlingar.
Här är motståndarkollen på: Trelleborgs FF

Historik: Trelleborgs FF är en idrottsförening i Trelleborg, Sveriges sydligaste stad i Skåne. Klubben grundades 6 december 1926.

I år gör klubben sin första säsong i OBOS Damallsvenskan.

Trupp: Trelleborg leds i sin premiärsäsong i OBOS Damallsvenskan av huvudtränare Joakim Felldin, som vanligtvis formerar sitt lag i en 4-2-3-1-uppställning.

Mellan stolparna har 21-åriga Somea Polozen fått stå under inledningen av säsongen. Ett av årets nyförvärv i backlinjen är U23-landslagsspelaren Athina Persson Lundgren, född 2003, som fått mycket förtroende av Felldin på sin mittbacksposition.

I de övriga lagdelarna har det varit mycket rulians och det har inte varit någon given elva hittills. Systrarna Thelma och Erica Persson Wellin är två av dem som hotar offensivt i sista tredjedelen, tillsammans med 24-åriga anfallaren Elina Lenir.

Form: Det har som förväntat blivit ett tufft steg upp till högsta serien för Trelleborg. 1 poäng på sex matcher gör att de inför söndagens möte ligger placerade på en trettondeplats i tabellen. Man kommer senast från en 3-1-förlust på bortaplan mot Kristianstads DFF.

Motståndarkollen: IFK Norrköping
Foto: Bildbyrån

Motståndarkollen: IFK Norrköping

Share

Motståndarkollen: IFK Norrköping

Torsdagens hemmaderby gick inte alls som planerat för rödsvart. Våra herrar får dock chansen att revanschera sig och studsa tillbaka snabbt, när det vankas ny hemmamatch redan i ö ...

Torsdagens hemmaderby gick inte alls som planerat för rödsvart. Våra herrar får dock chansen att revanschera sig och studsa tillbaka snabbt, när det vankas ny hemmamatch redan i övermorgon.
Här är motståndarkollen på: IFK Norrköping

Historik: Idrottsföreningen Kamraterna Norrköping (IFK Norrköping) är en idrottsförening i Norrköping som bildades 29 maj 1897, där fotbollssektionen varit existerande från hela början.

IFK Norrköping är en av Sveriges mest anrika och framgångsrika fotbollsklubbar med hela 20 nationella titlar. Till dessa är 13 stycken SM-guld, sex är Svenska Cupen-titlar och så adderar vi även ett Svenska Supercupen-guld till räkningen.

Senast klubben vann SM-guld var säsongen 2015, lett av tidigare förbundskaptenen Janne Andersson. Nu är man inne på sin 84:e säsong i högsta serien

Trupp: Årets Pekinglag leds av huvudtränare Andreas Alm, som vanligtvis formerar sitt lag i en klassiskt 4-4-2-uppställning.

Kapten Christoffer ”Totte” Nyman är en av lagets absolut viktigaste spelare. Som sjuttonåring debuterade han i Norrköpingströjan säsongen 2010 och är nu inne på sin trettonde säsong i klubben. Med sina högkvalitativa offensiva egenskaper blir han definitivt en av de offensiva spetsarna att se upp för på söndag.

Vid sin sida har Totte i år sällskap av 22-årige Tim Prica. Tillsammans har anfallsduon levererat tio poäng under de nio inledande omgångarna av Allsvenskan 2024.

På mittfältet spanar vi in en formstark spelare. Islänningen Arnor Traustason är nu inne på sin tredje säsong den här sejouren i Peking, där det på åtta spelade matcher blivit fyra mål för 31-åringen.

I mittlås där bak huserar nyförvärvet Max Watson tillsammans med 23-årige Kevin Höög Jansson vanligtvis. Som konkurrent till dessa två finner vi ett mycket bekant namn, i form av Amadeus Sögaard, som lämnade rödsvart för Norrköping under vinterfönstret.

Form: Norrköping har fått det tufft de senaste matcherna. På de tre senaste har det blivit 2-6 mot AIK, 1-2 mot Hammarby och nu senast 1-1 mot Kalmar. Kanske finns här en möjlighet för rödsvart att hitta tillbaka formen?

Senaste möte: Förra säsongens möten slutade 2-2 hemma på Grimsta och med en 2-0-seger för rödsvart på Platinum Cars Arena. I hemmamötet räddade Nikola Vasic poäng på stopptid, något vi blivit vana vid även den här säsongen, vi hoppas på nya mål från vår nummer nio även på söndag.