DAM: Trea mot Trelleborg

DAM: Trea mot Trelleborg

Share

DAM: Trea mot Trelleborg

BP kunde åka hem från Skåne med tre välförtjänta poäng. I söndagens match mot Trelleborg visade man inte upp något glänsande spel, men med ihärdigt arbete och en säker försvarsins ...

BP kunde åka hem från Skåne med tre välförtjänta poäng. I söndagens match mot Trelleborg visade man inte upp något glänsande spel, men med ihärdigt arbete och en säker försvarsinsats blev det ändå en tvåmålsseger.

Text: Tore Kleist
Foto: Erik Bjernulf
(På bilden: Anna Koivunen, arkiv)

Med tre poäng klättrade BP upp på en sjundeplats i serien (som kan bli en åttondeplats på måndag om Växjö besegrar Kristianstad). De tidigare allsvenska säsongerna hade söndagens prestation, som även Klara Andrup sa i TV-intervjun efter matchen, antagligen inte räckt till seger. I år är det BP som flera gånger har visat sig vara det starka laget som till slut får in målen även om spelet inte fungerar bra. Grunden är ett starkt försvarsspel där under söndagen den centrala trion Sara Olai, Alice Ahlberg och Elsa Karlsson tillsammans med en säkert spelande Anna Koivunen var mest framträdande och såg till att det blev ännu en hållen nolla. Det är faktiskt bara toppduon Hammarby och Rosengård som släppt in färre mål än BP hittills, vilken skiöllnad mot förra året!

Trelleborg började matchen piggt och man kom fram främst på kanterna. I en omställning i tolfte minuten blev förra årets skyttedrottning Alice Egnér snyggt frispelad och Koiviunen tvingades till en fotparad. BP tog sedan över mer av spelet. Efter tjugo minuter sköt Wilma Wärulf en hörnretur som målvakten Somea Polozen räddade och precis lyckades hålla på rätt sida mållinjen. Efter ytterligare drygt tio minuter kom så BPs ledningsmål. Det var resultatet av ett fint anfall på vänsterkanten där Frida Thörnqist la en djup passning till en överlappande Wilma Wärulf. Wärulf slog till direkt nästan ända nere vid kortlinjen och bollen styrdes i mål av en hemmaförsvarare. BP dominerade resten av halvleken men hade bara en rejäl chans att utöka.

I andra halvleken jämnade Trelleborg åter ut spelet och jagade på bra för att nå en kvittering. Vi fick se en del chanser åt båda håll, men inget riktigt farligt förrän BPs andra mål kom. Sara Olai stod för en brytning på egen planhalva och gjorde en fin aktion när hon iscensatte en omställning. Efter ett inspel gick bollen tillbaka till nyinbytta Ellinor Johansson strax utanför straffområdet. Johansson skott tog på en Trelleborgsförsvarare och överraskade målvakten, som fick se bollen smita in under henne. Vi säger grattis till första allsvenska målet i BP-tröjan! Klara Andrup och Ida Bengtsson hade sedan de bästa chanserna att utöka ledningen ytterligare, men BP fick nöja sig med ett 2-0-resultat.

BPs passningsspel fungerade inte riktigt så bra som de senaste matcherna, möjligen delvis beroende på att man inte riktigt var vän med naturgräset på Vångavallen. Ändå visade man att man var det starkaste laget och arbetade på oförtrutet. Vi fick se två för hemmalaget två snöpliga mål, men det är ganska typiskt att det är det starkaste laget som till slut får utdelning. Vi har ju fått se detta ganska ofta under BPs två första säsonger i allsvenskan, men då med målen emot oss.

Nästa match spelas på Grimsta mot Kristianstad på lördag. Varmt välkomna att stötta laget i jakten på ytterligare poäng!

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Julia Olsson, Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf (Emilia Hjertberg 89) – Ellen Toivio (Line Wessman 61), Fanny Hjelm Rönnlund, Ida Bengtsson, Frida Thörnqvist – Klara Andrup

OBOS Damallsvenskan, omgång 7
Trelleborg FF – BP 0-2 (0-1)
Mål:   TFF: –  BP: Självmål 33; Ellinor Johansson 81
Varningar:  TFF: –  BP: –
Domare: Selma Griberg
Publik: 293