DAM: Tremålsförlust mot Piteå

BP åkte på en rejäl smäll i söndagens möte med Piteå IF. Slutsiffrorna skrevs till 1-4 efter att BP tyvärr bjöd på ett onödigt mål i vardera halvleken. Text: Tore KleistFoto: E ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Ida Bengtsson)

Matchen inleddes med en Piteå-dominans där BP hade svårt att ta sig upp från egen planhalva. Dock blev den första farliga målchansen BPs, och vilken chans det var! Ida Bengtsson sköt från tjugo meter och bollen gick nästan perfekt mot krysset men träffade ribbans underkant. Efter det kom BP in i matchen ordentligt och var nog så bra som Piteå en lång period. Vera Blom, som gjorde sin första allsvenska match från start, oroade bortaförsvaret med sin snabbhet vid upprepade tillfällen utan att komma ända fram till farliga chanser. Efter en halvtimme hamnade Piteås målvakt alldeles för långt ut och Mathilda Johansson Prakt fick chansen att måtta skott mot ett mål utan burväktare. Tyvärr för BP träffade skottet en täckande back. Med tio minuter kvar av halvleken tappade BP bevakningen av Aman Imo efter ett anfall på vänsterkanten och hon kunde kontrollerat placera in ledningsmålet. Fem minuter senare misslyckades Alice Ahlberg rejält med en passning i uppspelsfas, Tuva Skoog snappade upp bollen och ett snöpligt tvåmålsunderläge var ett faktum.

Andra halvlek hade knappt startat när nästa kalldusch kom för hemmalaget. På en långpassning bakifrån blev Sara Olai alltför passiv och väntade på att Nichole Persson skulle komma ut långt och bryta, Skoog var åter framme och kunde sedan från snäv vinkel göra sitt andra mål för dagen. BP fortsatte att kämpa på för att komma närmare och kvarten in i halvleken kom utdelningen. Nyss inbytta Frida Thörnqvist fångade upp en lång hörna, rörde sig bakåt i planen och fick till en högerskruvad lyra som letade sig ända in i bortre krysset. Nu växte hoppet på Grimsta men bara ett par minuter senare kändes det hopplöst igen. I en situation nere vid kortlinjen bedömdes Alice Ahlberg ha varit ojuste och Imo kunde slå in den påföljande straffen. Även detta mål kändes onödigt, jag tycker att straffen var billigt dömd och att Persson kunde ha motat Imos ganska svaga straff.

Det blev en på ett sätt märklig utveckling av matchen, där siffrorna rann iväg alltför mycket. BPs nykomponerade backlinje höll tillsammans med Nichole Persson och mittfältet ihop på ett bra sätt större delen av matchen. En målfarlig spelare som Katrina Guillou kom inte fram alls. Framför allt under en lång period i första halvlek visade BP upp en god kvalitet även med boll, där inte minst de centrala mittfältarna Ida Bengtsson och Fanny Hjelm Rönnlund var framgångsrika. Piteå hade egentligen inte mycket mer än en ”riktig” målchans, den som gav 1-0-målet. De andra målen kom efter några rejäla individuella misstag som man definitivt inte har råd med på den här nivån. Det är signifikant för skillnaden mellan topp och botten att Imo och Skoog gör mål på sina chanser och att BP endast får in en boll på sina.

Som en ljuspunkt i bedrövelsen fick vi fick glädjen att notera ännu en allsvensk debut när 18-åriga Ebba Hjalmarsson kom in i slutet av matchen.

BP ligger tolva i serien med Uppsala och Kalmar under sig. I nästa omgång väntar match mot svenska mästarna Rosengård. Då kan ni inleda Valborgsfirandet med toppfotboll på Grimsta!