Motståndarkollen: Mjällby AIF
Foto: Erik Bjernulf

Motståndarkollen: Mjällby AIF

Share

Motståndarkollen: Mjällby AIF

Veckans andra match väntar. Efter dubbla hemmamatcher är det nu återigen dags för en bortabatalj för BP:s herrar, inför omgång sju av Allsvenskan. Den här gången reser vi mot Stra ...

Veckans andra match väntar. Efter dubbla hemmamatcher är det nu återigen dags för en bortabatalj för BP:s herrar, inför omgång sju av Allsvenskan. Den här gången reser vi mot Strandvallen, i jakten på en seger efter poängtapp i de två senaste omgångarna.
Här är motståndarkollen på: Mjällby AIF

HISTORIK: Mjällby Allmänna Idrottsförening (AIF) är en fotbollsförening i Sölvesborgs kommun som grundades den 1 april 1939.

Klubben inleder i år sin totalt trettonde säsong i Allsvenskan, efter återkomsten till finrummet 2020. Avancemanget skedde genom att man vann Division 1 Södra 2018 och sedan Superettan 2019 två år i följd, samma resa BP gjorde säsongerna 2021 och 2022.

Debuten i Allsvenskan för kluben kom dock redan 1980, en säsong där man dessvärre åkte ur serien direkt. 1983 var man uppe igen, men rök lika fort återigen, den här gången på målskillnad. Två år därpå, säsongen 1985 var det dags igen, nu med Anders Linderoth som tränare, men det blev samma utgång tredje gången gillt. Den fjärde gången skulle det dröja 25 år innan klubben skulle se Allsvenskt ljus igen. Retursäsongen i Allsvenskan 2020 landade man dock på en historisk femteplacering, med imponerande 47 inspelade poäng och man har sedan dess lyckats etablera sig i serien. De 13 säsongerna hittills i Allsvenskan gör klubben till den mest framgångsrika någonsin i Blekinge län.

Ingen titel har det ännu blivit för Mjällby, det närmsta man nått en var i finalspelet av Svenska cupen 2023, där man tog silver efter finalförlust mot BK Häcken.

NUVARANDE TRUPP: Huvudtränare Anders Torstenssons Mjällbylag i Allsvenskan 2024 gillar att formera sig i en 3-4-3 uppställning, med en backlinje bestående av Daniel Ståhl, Arvid Brorsson och nyförvärvet för säsongen, danske Jakob Kiilerich. I försvaret saknade man dock rutinerade backen Tom Pettersson senast, på grund av en befarad hjärnskakning. Det återstår att se om han är tillbaka till lördagens drabbning eller ej.

I lagets fyrmannamittfält har bland annat det danske 25-årige nyförvärvet från FC Fredericia, Nicklas Røjkjaer, imponerat stort hittills. Med två mål på sex starter verkar Mjällby ha hittat sin tia för säsongen.

På topp är forwardstanken Jacob Bergström ständigt ett hot med sin storlek och starka spel i box. Även nigerianen Silas Nwankwo blir viktig att ha koll på för BP-försvararna när man reser mot Strandvallen på lördag.

Senaste möte: Senast vi reste iväg mot Sölvesborg var i måstematchen i den näst sista omgången av Allsvenskan 2023. Jobbet slutfördes och matchen slutade med en 2-1 vinst, efter mål av Torbjörn Heggem och Zeidane Inoussa. Faktum är att BP aldrig har förlorat mot Mjällby i Allsvenskan, då det blev dubbla segrar både hemma och borta i fjol under återkomstsäsongen. En svit vi hoppas håller i sig.

Form: Mjällby har likt BP inlett säsongen starkt, men tappat lite form nu under de senaste omgångarna. Efter dubbla bortaförluster mot GAIS och Västerås vände man senast och vann hemma mot Kalmar på Strandvallen, där man hittills efter sex omgångar spelade är obesegrade. Det återstår att se om den sviten kan brytas, när BP jagar en trepoängare efter dubbla poängtapp på hemmaplan i krysset mot Sirius och senast i förlusten mot Göteborg.