Motståndarkollen: Östersunds FK
Foto: Henke Råssmo

Motståndarkollen: Östersunds FK

Share

Motståndarkollen: Östersunds FK

Tävlingssäsongen för våra herrar är i full gång. Man inledde säsongen med att besegra Landskrona BoIS i den inledande omgången av gruppspelet av Svenska cupen med siffrorna 3 ...

Tävlingssäsongen för våra herrar är i full gång. Man inledde säsongen med att besegra Landskrona BoIS i den inledande omgången av gruppspelet av Svenska cupen med siffrorna 3-0. Nu är det dags för nästa utmaning, återigen hemma på Grimsta. 
Här är motståndarkollen på: Östersunds FK.

HISTORIK: Östersunds FK har totalt gjort sex säsonger i Allsvenskan genom historien och debuten spelades den 4 april 2016, mot Hammarby IF, i en match som slutade 1-1. Lagets bästa placering är en femteplats som kom både säsongen 2017 och 2018. 

Säsongen 2017/2018 skrällde laget och avancerade till både gruppspel och slutspel i Europa League. Huvudtränare Graham Potter, som så sent som i fjol tränade Premier League-klubben Chelsea, gjorde underverk i Jämtlandsklubben under sina sju år på posten. Med spelare som Ken Sema och Saman Ghoddos i spetsen, som idag båda spelar i Premier League, gjorde laget en makalös resa i Europas finsrum. Man vann sina tre kvalomgångar till Europa League genom att bland annat slå ut turkiska topplaget Galatasaray och lottades sedan i en grupp tillsammans med Athletic Bilbao, Hertha Berlin och Zoryha Luhansk. Man lyckades även där mirakulöst avancera vidare till slutspel efter att endast ha förlorat en enda match under hela gruppspelet, mot Athletic Bilbao. I åttondelsfinal lottades man mot inga mindre än Arsenal, lett av Arsene Wenger. Hemmamötet slutade i en klar 0-3-förlust, men Jämtlänningarna lyckades avsluta med flaggan i topp genom att bortaslå “The Gunners” med 2-1 i returmötet på Emirates Stadium, men det räckte dock inte för vidare avancemang. 

Sedan Graham Potters tid i klubben har det gått lite tyngre resultatmässigt och man spelar sedan säsongen 2022 i Superettan, där man slutade på en femteplats förra säsongen. 

NUVARANDE TRUPP: Östersunds FK:s trupp för säsongen 2024 har en snittålder på 24,5 år. Från förra säsongens trupp har sex spelare lämnat under vintern, dessa är: Myroslav Mazur, Jakob Johnsson, André Österholm, Kristian Novak, Kalpi Ouattara och Anton Berg. Sedan har även Albin Sporrong, Calvin Kabuye och Theodore Rask lämnat efter låneavtal som löpt ut. 

Inför den nya säsongen har man istället plockat in Ali Suljic, Henrik Norrby, Yannick Adjoumani, Chrisnovic N’sa, Ahmed Bonnah, Philip Bonde, Cesar Weilid samt Nebiyou Perry. Sedan har även ungdomsspelaren Christopher Lundhall flyttats upp från U17-truppen. Så det är ett relativt nykomponerat lag som anländer till Grimsta under måndagskvällen, lett av tränare Magnus Powell, som gör sin tredje säsong som huvudtränare i klubben.

SENASTE MÖTE: Senast lagen mötte varandra var i Superettan 2022, samma säsong som slutade med att BP tog klivet upp till Allsvenskan igen. Då vann BP med 3-2, efter säsongens rysare minst sagt. Jämtlänningarna gick upp i en tidig ledning redan i den sjätte matchminuten, som BP sedan svarade med att kvittera i matchminut 10 genom Gustav Sandberg Magnusson. Magnusson, som även blev historisk i just den här matchen som BP:s meste spelare någonsin. Några minuter senare nickade ÖFK-anfallaren Malcolm Stolt in bollen i mål på ett frisparksinlägg inför hemmapubliken och BP var återigen i underläge. Den andra kvitteringen för rödsvart dröjde betydligt längre än den första, och kom i den 77:e matchminuten genom 17-årige inhopparen Theo Bergvall, assisterad av lillebrorsan Lucas. Matchen såg ut att sluta oavgjord, men Richie Omorowa hade andra planer. I matchminut 90+8 snappar den egenfostrade sjuttonårige inhopparen upp en snedspark av en ÖFK-försvarare och placerar bollen i mål och vinner matchen för BP i. Det är svårt att föreställa sig ett bättre ögonblick att göra sitt första mål i Superettan på. Tack för det, Richie.