Motståndarkollen: GAIS
Foto: Erik Bjernulf

Motståndarkollen: GAIS

Share

Motståndarkollen: GAIS

Allsvenskan 2024 är här. Nu på söndag reser våra herrar mot Göteborg för årets bortapremiär. På andra sidan planen står en allsvensk nykomling, som är tillbaka i finrummet efter t ...

Allsvenskan 2024 är här. Nu på söndag reser våra herrar mot Göteborg för årets bortapremiär. På andra sidan planen står en allsvensk nykomling, som är tillbaka i finrummet efter tolv år. Här är motståndarkollen på: GAIS

Historik: Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap, mer känt under namnet GAIS, är en fotbollsförening från Göteborg som grundades 11 mars 1984. Under historien har man vunnit Allsvenskan vid två tillfällen (1925 & 1927) och vunnit en Svenska cupen-titel säsongen 1942, samma år som IF Brommapojkarna bildades.

Totalt har det blivit 54 säsonger i Allsvenskan för den klassiska Göteborgsklubben, som nu är tillbaka och gör sin första säsong i högsta serien sedan 2012 efter tio år i Superettan och en snabb vända i Ettan Södra.

Trupp: GAIS har byggt vidare på den trupp som gjort det bra under de två säsonger de noterats som seriesegrare. Noterbart tillskott är Jack Cooper Love som lånats in från IF Elfsborg efter att ha varit en notorisk målskytt i Superettan och Ettan. Starkaste BP-kopplingen noterat vi i Robin Frej som spelade med BP när vi vann Superettan 2022. Frej fick inte förlängt kontrakt med BP, anslöt till GAIS och fick ta klivet upp med GAIS ett år senare. Inte många spelare som fixat det avancemanget två år i följd.

Tidigare möten: Vi har mött GAIS vid sjutton tillfällen sedan 2004, senast i SUperettan 2019 då det blev dubbla förluster. Totalt över tid är det väldigt jämnt mellan våra två lag med sex segrar vardera samt fem kryss, varat ett av kryss är en cupmatch från 2010 som gick till straffar. Där vann BP straffläggningen så totalt är det ett litet, ltiet övertag för BP historiskt.

Vårt kanske bästa minne av att möta GAIS noterar vi från 1 juli 2007, den första allsvenska matchen som spelades på Grimsta IP. Under våren hade vi behövt spela på Stockholsm Stadion eftersom Grimstas renovering dragit ut på tiden. Men 1 juli var det dags och innan paus slog Jan-Erik Berg till med ett numera klassiskt mål. Långt ut på högerkanten drar han till med vänsterfoten och hittar det bortre krysset. Otroligt vackert och matchens enda mål.

Kuriosa: Något som gör det här mötet extra intressant är likheterna som finns klubbarna emellan att få ihop ett starkt kollektiv som jobbar hårt tillsammans och som når snabba resultat. Resan som BP gjorde där man vann Ettan Norra 2021 och gick och vann Superettan 2022 direkt året därpå har GAIS gjort likadant. Seriesegern i Ettan Södra 2022 följdes upp av seger i Superettan 2023 och med tanke på att lagen inte mött varandra sedan Superettan 2019 så är det även en extra krydda som gör matchen än mer intressant.