Motståndarkollen: BK Häcken
Foto: Bildbyrån

Motståndarkollen: BK Häcken

Share

Motståndarkollen: BK Häcken

Det är dags för omgång 3 i Allsvenskan för våra herrar, som återigen reser mot Göteborg och Bravida Arena. Det blir en tidig repris på gruppfinalen av Svenska cupen, mot de gulsva ...

Det är dags för omgång 3 i Allsvenskan för våra herrar, som återigen reser mot Göteborg och Bravida Arena. Det blir en tidig repris på gruppfinalen av Svenska cupen, mot de gulsvarta från Hisingen. Här är motståndarkollen på: BK Häcken

HISTORIK: BK Häcken bildades 2 augusti 1940 och är idag en av toppklubbarna i Allsvenskan. Klubben från Hisingen har tre Cupguld och ett SM-guld på sin meritlista. Man har spelat i Allsvenskan sedan uppflyttningen säsongen 2008 och klubbens första och enda guld kom år 2022, efter en bragdsäsong ledd av tränaren Per Mathias Högmo. Totalt har det blivit 23 säsonger i högsta serien för den svartgula göteborgsklubben. 

Klubben kvalificerade sig för sitt första Europa-gruppspel under 2023, efter att man slagit ut den Skotska klassiska klubben Aberdeen i Europa League-playoff. Väl i gruppspelet fick man det tufft och lyckades inte avancera sig vidare, där det bland annat blev spel mot Xabi Alonsos stora vinstmaskin Bayer Leverkusen. 

NUVARANDE TRUPP: BK Häckens trupp för säsongen 2024 har en snittålder på 24 år. Inför säsongen har man en ny tränare i form av Paco Johansen, efter att Per Mathias Högmo lämnat sin tränarpost för nytt uppdrag i Japan. Lämnat har även mittfältaren Samuel Gustafson gjort, till samma adress: Urawa Red Diamonds, samt även Tomas Totland, Johan Brattberg och stortalangen Momodou Sonko.

In har man bland annat värvat inför säsongen den 19-årige försvararen från Serbien Nikola Zecevic, 18-årige anfallaren från Uganda John Paul Dembe, målvakten Andreas Linde och yttern Zeidane Inoussa.

SENASTE MÖTE: Senaste mötet med BK Häcken var i gruppfinalen av Svenska cupen för drygt en månad sedan. Matchen slutade 1-1 efter ett sent kvitteringsmål i första halvlekens sista spark av Wilmer Odefalk på Bravida och ledde till vidare avancemang till kvartsfinalspelet.

Kuriosa: Wilmer Odefalk har nätat två matcher i rad nu mot Häcken. Den första kom i den avslutande omgången av Allsvenskan 2023 i 2-1 vändningen på Grimsta och nu blev det även mål senast i Cupen. Blir det ett tredje?