Första två spelarna på plats i nytt talangprojekt

Första två spelarna på plats i nytt talangprojekt

Share

Första två spelarna på plats i nytt talangprojekt

Under vintern har ett nytt talangprojekt etablerats i BP. Vi hyr sex mindre lägenheter i Spånga, dit spelare utanför Stockholm kommer att kunna flytta in för att ta del av BP:s ak ...

Under vintern har ett nytt talangprojekt etablerats i BP. Vi hyr sex mindre lägenheter i Spånga, dit spelare utanför Stockholm kommer att kunna flytta in för att ta del av BP:s akademiutbildning.

Nu är de två första spelarna på plats i projektet, Linton Ulloa, som anslöt från Frösö IF i januari, samt Evans Botchway som skrev på för BP i mars och flyttade från Accra Lions nu i april.
– Det här projektet skapar förutsättningar för att, med hjälp av både nationell och internationell scouting, ta in spelare till vår akademi som stärker konkurrensen och förbättrar träningsmiljön, säger Henrik Jurelius, teknisk direktör i BP.

I vårt talangprojekt bor spelarna i mindre lägenheter bredvid varandra samt att vi har en anställd person från BP som bor på samma våningsplan som spelarna. Denna person finns där för att ta hand om spelarna även utanför fotbollsplanen. Detta skapar både trygghet för spelarnas familjer och underlättar acklimatiseringen i klubben och i Stockholm.  

Spelarna kommer vara i gymnasieålder och i de flesta fall är det första egna boendet.
– Vi ser att konkurrensnivån har höjts rejält på akademinivå, både nationellt och i Stockholm. Vi vill fortsätta att höja vår akademi för att ge våra egna spelare en bra träningsmiljö och samtidigt höja ambitionsnivån på akademin. Vi vill fortsätta att fostra egna spelare till våra seniorlag och vi tror att det här är en bra väg att gå för att locka till oss duktiga och ambitiösa spelare, säger klubbdirektör Peter Kleve.

Linton Ulloa

Första spelarna på plats i projektet
De två första som har flyttat in i lägenheterna är Linton Ulloa och Evans Botchway.

Evans Botchway värvas från Accra Lions i ghananska Premier League där han har noterats för 19 matcher och två mål. Botchway är född i februari 2006 och flyttades upp från Accra Lions akademi under vintern 2023. Han står även noterad för tre landskamper för Ghanas U20-landslag och hunnit göra ett mål.
– Det som sticker ut är såklart hans snabbhet, den ser alla, men han flera fina offensiva kvalitéer som vi kommer få nytta av på lång sikt, säger Philip Berglund. Nu kommer han få tid att landa och acklimatisera sig i vår miljö.

Linton Ulloa är uppvuxen i Åre och tog sig in i Östersunds FK:s akademi. Under 2022 spelade han med IFK Östersunds herrlag i Division Två Norrland och 2023 gjorde han 23 matcher och 9 mål för Frösö IF i Division Tre. I januari 2024 flyttade Ulloa ner till Västerort för spel med BP.
– Linton har redan presterat på seniornivå, om än på lägre nivå. Nu har han varit i vår miljö under vintern och dessutom hunnit hoppa in i Svenska Cupen med herrlaget, säger sportchef Philip Berglund.