DAM: Trepoängare i Örebro!

BP tog en mycket viktig seger i lördagens bortamöte med KIF Örebro. För första gången i år fick man rejäl utdelning på sitt anfallsspel och vann till slut med hela 4-1. Text & ...

Text & foto: Tore Kleist
(På bilden: Mathilda Johansson Prakt, Fanny Hjelm Rönnlund & Ida Bengtsson)

Matchinledningen på Behrn Arena dominerades totalt av hemmalaget där Inka Sarjanoja hade två farliga skott under de första minuterna. Efter en hörna i tionde minuten jobbade sig BP in i matchen mer och mer. Ida Bengtsson och Fanny Hjelm Rönnlund började vinna bollar på det centrala mittfältet och på högerkanten visade Vera Blom sin snabbhet och skaffade sig ett övertag mot sina bevakare i flera attacker. Hemmalaget fortsatte att komma upp i en del farliga anfall, men det blev BP som skulle ta ledningen efter en knapp halvtimme. Hjelm Rönnlund hittade Blom med en fin djupledningspassning in i straffområdet, Blom tog sikte på Klara Andrup framför mål och hennes inspel styrdes in i det egna målet av en Örebroförsvarare, utan chans för VM-målvakten Tove Enblom.

Efter ännu ett bra, men lite för högt skott från Sarjanoja i början av andra halvlek var det dags för BP att utöka ledningen. Klara Andrup tog tag i bollen på mittfältet, drev upp skickligt, spelade till Frida Thörnqvist som slog iväg en perfekt djupledspassning till Andrup som löpt vidare utan markering och med höger bredsida kunde stöta in tvåan. Det tog bara några minuter för hemmalaget att skaffa sig nytt hopp, då Regan Steigleder hårt nickade in en vänsterhörna. BP svarade efter ytterligare några minuter när Wilma Wärulf slog en lång, fin boll fram mot Klara Andrup som än en gång var onside och omarkerad och kontrollerat placerade in sitt andra mål för dagen. Hemmalaget var nära ytterligare mål, med både ramträff och ett par riktigt bra ingripanden från Anna Koivunen. I stället för reducering blev det ännu ett BP-mål, nu genom en snabb vänsterlöpning från inbytta Saga Swedman som spelade in bollen framför mål där likaledes inbytta Mathilda Johansson Prakt från nära håll gjorde sitt första mål i årets serie, och detta i sin hundrade tävlingsmatch för BP. Grattis!

BP gjorde ännu en bra laginsats, med kontrollerat försvarsspel och många snabba anfall där man gång på gång tog sig bakom KIF Örebros backlinje. Fembackslinjen fortsätter att fungera bra och den här gången lyckades laget även med anfallspelet och effektiviteten.

BP klättrade upp på kvalplatsen, som Uppsala har möjlighet att ta tillbaka på måndag, och är sex poäng efter dagens motståndare. På lördag 14 oktober är det dags för match igen, då väntar det svåra bortamötet mot guldkandidaten Häcken. (OBS! Fel datum angivet i tidigare version)

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Ellen Toivio, Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf – Vera Blom (Mathilda Johansson Prakt 65), Ida Bengtsson, Fanny Hjelm Rönnlund (Sara Nordin 78), Frida Thörnqvist (Saga Swedman 65) – Klara Andrup (Julia Olsson 78)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omg 22
KIF Örebro DFF – BP 1-4 (0-1)
Mål:   KIFÖ: Regan Stieigleder 54  BP: Självmål 29; Klara Andrup 51, 60; Mathilda Johansson Prakt 84
Varningar: KIFÖ: –  BP: –
Domare: Hanna Laajanen