Ordförandebloggen #2: Sveriges största flickförening

Ordförandebloggen #2: Sveriges största flickförening

Share

Ordförandebloggen #2: Sveriges största flickförening

Hej! Efter ett positivt mottagande av förra ordförandebloggen (”På gång i BP”), är jag nu tillbaka med fokus på våra flickor och damer. Syftet med bloggen är att presentera över ...

Hej!

Efter ett positivt mottagande av förra ordförandebloggen (”På gång i BP”), är jag nu tillbaka med fokus på våra flickor och damer. Syftet med bloggen är att presentera övergripande tankar och idéer som finns i föreningen, styrelsens arbete mm.

Jag får ofta frågan, eller får höra synpunkter, om att det pratas för lite om våra tjejer i BP. Det stämmer ibland. ”Sveriges största flickförening” blir därför temat denna gång.
Jag börjar med att berätta lite om hur flick- och damverksamheten fungerar idag, och om några aktiviteter som pågår i BP:
• Sveriges största flickförening. BP är så vitt vi vet Sveriges största flickförening (trots namnet, alla idrotter inkluderade). Av våra ca 4.000 aktiva spelare är ca 25% tjejer, dvs ca 1.000 spelande tjejer i BP, från Knatteskolan till Damlaget.
• Camper och fotbollsskolor. I sommar kör vi för första gången separata fotbollsskolor och camper för tjejer.
• Ungdomskommittén (”UK”). UK är gemensam för pojk- och flicklagen, dvs för alla våra ungdomslag som inte är en del av Akademin. Om det dyker upp specifika frågor eller önskemål som har med flicklagen att göra, är Sara Kroon ansvarig för dessa i UK. Sara är ledare för F 04-2 och blev ”årets schyssta ledare” i BP 2013.
• Akademin. Alla förstalag på flicksidan är en del av Akademin. Thorlákur Árnason (”Laki”) är ny Akademichef i BP, både för tjejer och killar. Laki har en omfattande erfarenhet som tränare från Island på just tjejsidan, bl a som tränare för isländska mästarna Stjarnan och för U-17 flicklandslaget.
• Framgångar på flicksidan. Bl a vann F 01-1 Sanktan 2014, och F 00-1 vann Gothia cup 2013.
• Dam-U. Cecilia Lundqvist är ny ansvarig tränare för Dam-U. Basen för truppen är de framgångsrika årskullarna 1997 och 1999. Nu i april vann Dam-U Future Cup i Göteborg. Laget gick obesegrat genom hela turneringen, vinster mot bl a FC Rosengård, LB 07 och FA Köpenhamn i finalen!
• Landslagsspelare. Under det senaste dryga året har följande BP-fostrade tjejer blivit kallade till landslagsuppdrag o/e SvFFs påbyggnadsläger: Julia Olsson (97), Michelle Rojas Flores (97), Amanda Nildén (98), Lovisa Norrby (98), Mathilda Lindström (98) och Maja Skånsberg (99). Flera av tjejerna är också startspelare i damlaget.
• Damlaget. Gjorde 2014 sin 44:e säsong. Laget har aldrig nått högsta serien. Spel i Elitettan för första gången 2014. Tyvärr degradering direkt till division 1 Södra Svedala. Försäsongen har sett bra ut, med idel vinster och oavgjorda resultat. Staffan Jacobsson är sedan ca två år tillbaka BPs första heltidsanställda damlagstränare. Målet för egenfostrade spelare i damlaget är samma som för herrlaget, dvs 75%. När detta skrivs är 15 damspelare kontrakterade, varav sju är egenfostrade i BP, dvs en andel om ca 47%. Här har vi en bit kvar, men det ser mycket positivt ut för framtiden, med ”påfyllning” från bl a Dam-U och alla våra lag i Akademin. En långsiktig utmaning och ambition för damlaget måste vara att komma minst lika högt upp i seriesystemet som vårt herrlag.
• Kända BP-spelare. Exempel på BP-fostrade spelare som historiskt uppmärksammats på landslagsnivå är tvillingsystrarna Emma och Maja Eriksson, Emma Lundh, Cecilia Borgström, Elin Karlsson, Linda Lundström och Frida Lindblom. Exempel på andra elitspelare som fostrats i BP är Anna Sandberg, Pia Carlsson och Louise Fors.
• Damkommittén. Maria Kovács (styrelseledamot sedan 2014) är ny ansvarig för Damkommittén. Maria har själv spelat allsvensk fotboll för bl a Hammarby. Vi söker fler ledamöter till Damkommittén, anmäl gärna ditt intresse.
• MålTian. För varje mål damlaget gör under våren så bidrar du med tio kronor eller valfri summa till damlagets verksamhet. Mer information finner du på Brommapojkarna.se/bpdam.
• Grimsta. Sist men inte minst har vi på Grimsta bl a Madelene som ansvarar för den dagliga administrationen på kansliet, och Christina som ansvarar för serveringen i samband med aktiviteter och matcharrangemang.

Valberedning, styrelse, alla kommittéer, kansliet, hela vägen till alla de enskilda lagen, arbetar fokuserat med jämställdhet. En av föreningens stora utmaningar är ledar- och funktionärsrekrytering av just kvinnor. Här vill jag uppmuntra fler mammor till barn i verksamheten att engagera sig som ledare. Via Digitala Fotbollsakademin (gratis för alla BP-ledare) kan alla på ett enkelt sätt lära sig mer om hur man tränar barnen och hittar övningar anpassade till rätt ambition och ålder. Vi har många duktiga och engagerade kvinnliga ledare i våra lag, men det behövs fler. Det finns också många andra roller att fylla i BP, som funktionär eller i olika projekt som pågår. Om du har ett stort engagemang och samhällsintresse, anmäl ditt intresse direkt till kansliet (och håll utkik efter olika spännande projekt som lanseras under året). Vi vill ha fler kvinnliga ledare och funktionärer i BP!

Det finns frågor som BP kan bli bättre på ur ett jämställdhetsperspektiv, och de frågorna måste lyftas och uppmärksammas. Vi har en generell utmaning i att träningstider i Västerort är en flaskhals för alla våra lag, gäller såväl flickor som pojkar. Kansliet lägger mycket tid på att fördela träningstiderna så rättvist som möjligt.

I mars var jag på årsmötet för SEF (Svensk Elitfotboll för herrar). En reflektion är att det är väldigt få föreningar inom SEF som har både herr/dam respektive pojk/flick verksamhet med en hög ambitionsnivå i samma förening (av de 32 medlemsföreningarna i SEF, Allsvenskan och Superettan). Även i detta avseende är BP unikt (även AIK och Djurgården) relativt de flesta större fotbollsföreningarna i landet. Det finns ofta en skillnad mellan Stockholm och övriga landet, i att man utanför Stockholm valt att bilda speciella klubbar för dam-/tjejfotboll (gäller framförallt elit och elitförberedande verksamheter).

På temat framtid och utmaningar, är en huvudfråga hur vi ska utveckla och förtydliga ramar och struktur för flickverksamheten i BP. Detta är en del av ett omfattande arbete som pågår med att uppdatera hela ”BP-modellen” till 2016. Återkommer om det.

Jag hoppas att årets stora händelse i fotbollsvärlden, fotbolls-VM för damer, blir en inspirationskälla för oss alla. Avgörs i Kanada, spelas på konstgräs, och Sverige är kvalificerat. Från hela BP önskar vi Pia Sundhage, Lilie Persson och hela landslaget ett stort lycka till i sommar!

Jag vill passa på att bjuda in er till damlagets matcher på Grimsta i år. Gärna som en lagaktivitet, för att skapa ett ökat fotbollsintresse och idolskap. Jag vet också att våra flicklag gärna vill ha besök av damlaget och damjuniorerna, så här finns det ett jobb att göra åt båda hållen. Vilket flicklag vinner ”publikligan” på dammatcherna i år? Vilka damlagsspelare hinner med flest flicklagbesök under året? #fullsattgrimsta gäller även för damlaget. Om inte redan i år, så som en tydlig långsiktig ambition. Hemmapremiär på Grimsta nu på lördag den 25 april kl 13.00 mot Enskede IK.

Välkomna!

Fredrik Bergholm
Styrelseordförande