Ny seger och första nollan för Frigge

Efter ännu en seger är nu BP mycket nära att säkra spel i Elitettan nästa år. Gästerna från Mallbacken var ett nummer för små i lördagens match och BP kunde vinna med 2-0. Text ...

Text & foto: Tore Kleist
(På bilden: Josephine Frigge)

– Det var väldigt skönt med ännu en seger, sa BPs sportchef Staffan Jacobsson efter fjärde raka trepoängaren, som kom mot Mallbackens IF på lördagen. Vi jobbar på bra och har ett kontrollerat försvarsspel hela matchen. Extra kul är det ju att hålla tätt bakåt, och det var Josephines Frigges första nolla i årets serie. Vi belönas för hårt arbete försvarsmässigt i hela laget. Anfallsmässigt ville vi komma fram mycket på kanterna, och det blev mycket på högerkanten i första halvlek, vilket gav resultat.

Första halvlek präglades av klar BP-dominans. Man störde Mallbackens uppspel både med hög press på backlinjen och intensivt arbete i mittplanen, där Aisha Faiqi och Eldina Ahmić tog tag i de flesta bollarna. Gång på gång utmanade Tempest-Marie Norlin och Emma Lundh från högerkanten och i 27e minuten kom utdelningen. Daniella Novaković hittade Lundh på kanten och inlägget som följde nådde Michelle Rojas Flores inne i straffområdet. Hon kunde ganska enkelt slå in bollen till en BP-ledning som då kändes ganska väntad. Det tog bara drygt fem minuter innan Emma Lundh utökade ledningen med en snygg lyftning över målvakten från ett trångt läge efter en vänsterhörna från Eldina Ahmić. Strax före BPs första mål hade Mallbacken sin bästa chans då Irvina Bajramovic, som förra året spelade med BPs kvalmotståndare IK Rössö, sköt hårt och lågt mot Josephine Frigges vänstra hörn. BPs målvakt var beredd och snabbt nere och greppade bollen.

Andra halvlek började ungefär som första med BP-dominans. Med tiden lyfte Mallbacken spelet, och BP backade lite. Det handlade förstås delvis om försiktighet från BPs sida, men man kunde också ana en viss trötthet efter en timmes hårt och intensivt presspel. Med 25 minuter kvar fick Tempest-Marie Norlin kliva av på grund av skadekänningar i ett ben. Hon har varit viktig för BP de senaste matcherna, så vi hoppas lite extra på att det är en lindrig skada. Gästerna fick några hörnor på slutet, men lyckades aldrig skapa någon ordentlig oro i BP-försvaret, och hemmasupportrarna kunde glädjas över en mycket viktig seger

Det var en fin laginsats som gav resultat för BP. Förutom det säkra försvarsspelet med bra samarbete mellan målvakt och backlinje, såg vi fina insatser inte minst av innermittfältarna Faiqi och Ahmić och högerbacken Alexsandra Lobanova. Vi fick också njuta av riktigt fint kombinationsspel i trånga lägen vid flera tillfällen.

BP ryckte ifrån Mallbacken med tre poäng och har ytterligare åtta poäng ner till Asarums IF på nedflyttningsplats. Asarum spelar på söndagen och behöver verkligen en seger mot topplaget IK Uppsala för att behålla viss kontakt uppåt. I och med Lidköping FKs vinst mot Borgeby FK är det klart att de sistnämnda gör Sundsvall DFF sällskap ner till Division 1.

Nästa helg är det hemmamatch för BP igen, då mot IFK Kalmar. Det finns en möjlighet att BP då kan säkra Elitettan-kontraktet, så det är bara att skriva in i kalendern!