Motståndarkollen: Växjö DFF
Foto: Bildbyrån

Motståndarkollen: Växjö DFF

Share

Motståndarkollen: Växjö DFF

BP:s damer fortsätter att hålla en stabil nivå. Under torsdagskvällen plockade man poäng av nyblivna Svenska cupen-mästarinnorna Piteå IF. Nu redan om två dagar är det dags för he ...

BP:s damer fortsätter att hålla en stabil nivå. Under torsdagskvällen plockade man poäng av nyblivna Svenska cupen-mästarinnorna Piteå IF. Nu redan om två dagar är det dags för hemmamatch igen, när tabellfemman äntrar Grimsta. Här är motståndarkollen på: Växjö DFF

HISTORIK: Växjö DFF är en renodlad damfotbollsförening från Växjö i södra Småland som bildades år 2014, genom en sammanslagning av damföreningen Växjö FF och Hovshaga AIF:s damfotbollssektion. Efter säsongen 2017 tog man för första gången klivet upp i Damallsvenskan. Där har man blivit kvar, bortsett från säsongen 2022 som man spelade i Elitettan. Säsongen i OBOS Damallsvenskan 2024 är klubbens totalt sjätte historiskt sett.

Klubbens bästa placering i OBOS Damallsvenskan är en sjätteplats, som kom under ”coronasäsongen” 2020. Nu senast 2023 slutade man på en åttondeplats.

NUVARANDE TRUPP: Växjö har under de fem spelade omgångarna hittills i OBOS Damallsvenskan formerat sitt lag i en 4-3-3-uppställning.

I det centrala försvaret längst bak går det att förvänta sig att 26-åriga lagkaptenen Emma Pennsäter spelar i par med något yngre Amanda Altheden. De har nämligen spelat samtliga minuter i alla matcher hittills, bortsett från Althedens frånvaro i senaste matchen mot Häcken.

På de tre mittfältspositionerna är vi vana att se tre spelare, som alla även dem spelat från start i Olof Runogårds laguppställningar i dem fem inledande matcherna i serien. Dels är det Alexandra Jonasson, som närmar sig 200 tävlingsmatcher för klubben och som blivit en riktig fanbärare. Vid hennes sida finner vi ytterligare en egen produkt i Elin Nilsson och till sist även norske Heidi Ellingsen, som gör sin andra säsong i klubben.

På topp är det odiskutabelt en formstark spelare som drar åt sig allt fokus. Det är Bulgarskan Dessislava Dupuy, som hittills stått för hela fyra fullträffar och ligger placerad på en tredjeplats i skytteligan. Att tygla hennes anfallsspel blir en svår men viktig nöt att knäcka för Daniel Gunnars damer på söndag.

Senaste möte: Senast vi mötte Växjö var i den avslutande omgången av OBOS Damallsvenskan 2023 i november. Slutresultatet skrevs till en 3-2 seger i måstematchen, efter mål av Frida Thörnqvist, Alice Ahlberg och Klara Andrup. Vi hoppas på en ny hemmaseger nu på söndag!

Form: Växjö har inlett serien starkt, med tre uppradade segrar hittills mot KIF Örebro, Linköping och Trelleborgs FF, vilket gör att de nu inför matchen är placerade på en femteplats i tabellen. Förlust blev det dock senast, med 0-3, när guldfavoriten BK Häcken kom på besök till Vissa Arena i Småland.