Målkavalkad och oavgjort mot Älvsjö AIK

Efter en vansinnigt svängig andra halvlek slutade torsdagens match mellan BP och Älvsjö AIK oavgjort. Vi fick se två tremålsskyttar och två lag som nog båda snarare känner sig som ...

Efter en vansinnigt svängig andra halvlek slutade torsdagens match mellan BP och Älvsjö AIK oavgjort. Vi fick se två tremålsskyttar och två lag som nog båda snarare känner sig som förlorare än vinnare.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Mathilda Johansson Prakt)

BP gjorde en av sina sämre halvlekar på länge när Älvsjö kunde gå till halvtidsvila med en tvåmålsledning. Tempest-Marie Norlin hade en bra chans efter knappt tio minuter med ett närskott som gick tätt utanför, men annars hade man förtvivlat svårt att åstadkomma något effektivt anfallsspel mot ett välorganiserat Älvsjö. Det blev i stället gästerna som skapade flest farligheter. Första målet kom efter ett par tveksamma ingripanden på en studsande boll nära målet, följt av ett inspel snett bakåt till tidigare BP-spelaren Marie Segerholm som enkelt kunde slå in bollen. Inte långt senare fick Älvsjö en något onödig hörna, och på den fick starka huvudspelaren Alica Ahlberg stå alldeles för fri och nicka in tvåan.

I andra halvlek såg det ut som BP började ta över något med ett högre tempo och lite av det presspelet vi såg mot AIK. Det tog dock bara drygt fem minuter innan nästa kalldusch kom. En nickskarv efter en lång frispark nådde Alice Ahlberg och 3-0 var ett faktum. Man behövde inte vara en alltför pessimistiskt lagd BP-supporter för att då känna en uppgivenhet. Humöret förbättrades när Mathilda Johansson bara några minuter senare reducerade med en fin nickskarv på inlägg från Eldina Ahmić. En pigg Matilda Nildén byttes in och skapade direkt en viss oro i Älvsjöförsvaret med sin snabbhet. Hon fick nästa chans med ett hårt, lågt skott som tvingade Isabelle Granlund till en bra räddning med knutna nävar. Något senare sköt Ahmić en bra frispark från långt håll, det blev retur och där var Johansson Prakt och vips, så var BP bara ett mål ifrån. Man fortsatte att försöka hålla pressen uppe men de gånger Älvsjö väl kom upp i anfall kändes de fortsatt farliga. Ahmić hade en mycket bra kvitteringschans från nära håll med knappa tjugo minuter kvar. Det blev i stället Nildén som med sitt första mål i Elitettan fick glädjen att utjämna. Med ett tillslag sköt hon snyggt in ett inspel från Tempest-Marie Norlin. Älvsjö var nu skakat och det var inte så förvånande att BP efter ytterligare intensivt anfallsspel kunde ta ledningen, än en gång genom en nick från Johansson Prakt. Älvsjö visade sedan att man verkligen inte ville ge upp. Man fortsatte med sina inläggsförsök och i slutminuterna var Ahlberg framme på ett högerinlägg och BPs fantastiska vändning fick därmed en ovälkommen avslutning.

Det går inte att säga annat än att Älvsjö förtjänade sin poäng. Man utnyttjade sin styrka i luften mot ett osäkert BP-försvar och åtminstone i första halvlek stoppade man effektivt det mesta av BPs anfallsspel. BP å sin sida kan förstås vara nöjda över den halvtimmen som gav fyra mål, där man visade mycket av sin styrka framåt och sin förmåga att aldrig ge upp. Annars finns mycket som måste bli bättre både offensivt och defensivt om det inte ska bli fler poängtapp framöver. Med en poäng håller man sig i och för sig ganska bra kvar i övre skiktet av tabellen, men risken är stor att man tappar på den absoluta toppen och därmed falnar drömmen om andraplatsen. Nu följer ett lite längre uppehåll; nästa match är bortamatchen mot Alingsås FC den tredje oktober.

Fakta Elitettan match 18 (omgång 21)
BP – Älvsjö AIK
4-4 (0-2)
Mål: BP: Mathilda Johansson Prakt 54, 61, 82; Matilda Nildén 75 Älvsjö: Marie Segerholm 17; Alice Ahlberg 25, 51, 88
Varningar: BP: Matilda Nildén Älvsjö: Marie Segerholm, Violina Naoum
Domare: Annica Torkelsson