Inför Älvsjö AIK – BP: Nu kööör vi!

Inför Älvsjö AIK – BP: Nu kööör vi!

Share

Inför Älvsjö AIK – BP: Nu kööör vi!

Äntligen är det dags för premiär i Elitettan! BP inleder med en kort bortaresa för match mot nykomlingarna Älvsjö AIK. Hemsidan har bytt några ord med Marcelo Fernández. Text: ...

Äntligen är det dags för premiär i Elitettan! BP inleder med en kort bortaresa för match mot nykomlingarna Älvsjö AIK. Hemsidan har bytt några ord med Marcelo Fernández.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo

Det kommer att bli en intensiv säsong från och med söndag. Efter den inställda vårsäsongen ska Elitettan spelas med full serie om 26 matcher, vilket innebär en eller två matcher i veckan utan uppehåll ända fram till 14 november. Första speldagen bjuder bland annat på två Stockholmsderbyn; Hammarby tar emot AIK och BP åker till Älvsjö IP.

– Vi har en bra känsla inför söndagen, säger BPs tränare Marcelo Fernández som nu inleder sin fjärde säsong med BP. Konkurrensen är stenhård, inte bara om platserna i startelvan, utan också om att komma med i matchtruppen. Det är roligt att se spelarna utmana varandra att bli ännu bättre.
Hur har du hanterat truppens och ditt egna tålamod under våren?
– Vi har väl haft någon svacka, men generellt har vi klarat det bra.
Är ni redo för det mycket täta matchprogrammet? Kommer ni att behöva täcka med spelare från U-truppen?
– Truppen är tillräckligt bred för att klara av belastningen. Fysiskt är vi förberedda på en lång säsong med hjälp av Agne Bergwalls träningsprogram som vi kört under våren.
Kommer vi att få se ett BP-spel som skiljer sig från förra året?
– Vi är nog bättre rustade fysiskt och det kommer att visa sig i vårt spelsätt, till exempel med fler intensiva djupledslöpningar.
Det har som alltid hänt en del med truppen, med en del tunga förluster och flera fina värvningar. Kan du tipsa om några vi bör hålla ögonen på?
– Vi har en bred och kompetent trupp, men visst kan jag nämna Emma Lundh lite extra. Vi har äntligen Maja Wiklander hel, och det ska bli roligt att följa henne, Sara Eriksson (ny från U-truppen, reds anm) har tagit enorma kliv under försäsongen.
Slutligen, vilket mål har ni satt inför säsongen?
– Motivationen är väldigt hög att nå en högre tabellplacering än förra året.

Motståndarna
Älvsjö AIK bildades redan 1915 och nådde sina största framgångar under 1990-talet då damlaget bärgade fem raka SM-guld. Efter millenieskiftet kom några fler SM- och cuptitlar, då i det hopslagna laget Djurgården/Älvsjö. 2019 slutade med serieseger i Division 1 Södra Svealand, men i kvalet blev det förlust mot Alingsås. Efter att Assi dragit sig ur blev det dock ändå en plats i Elitettan. I årets trupp finns bland andra målfarliga nyförvärvet Maria Poli och BP-bekantingarna Fia Jonsson och Marie Segerholm. I februari spelade man mot BP i en tidig träningsmatch, där BP vann med 4-0 efter ett hattrick av Daniella Novaković.

Seriens program var ju redan lagt när beslut om inställd vårsäsong togs. I den omlagda spelordningen har omgångarnas nummer behållits, vilket innebär att söndagens matcher tillhör omgång 10 och torsdagens hemmapremiär mot Morön BK omgång 11. Det är i år bara att glömma all normal regelbundenhet i vilken ordning man möter olika lag och hur hemma- och bortamatcher ligger.

Några tillfälliga förändringar i tävlingsbestämmelserna kan noteras. För att minska belastningen på spelarna i de matchtäta serierna tillåts fem byten per match, dock bara vid tre tillfällen. Den regeln är BP bekant med sedan senaste Division 1-säsongen. Avstängning efter varningar träder i kraft först efter fjärde gula kortet.

Som väl alla har noterat spelas matcherna tills vidare utan publik, men matcherna går att se i Expressens nya streamingtjänst.

BPs matchtrupp:
1 Josephine Frigge (mv), 20 Karolina Bucaro Stenman (mv), 2 Alexsandra Lobanova, 4 Felicia Thörngren, 6 Elin Bergkvist, 15 Wilma Wärulf, 16 Mathilda Prim, 23 Lovisa Norrby, 5 Maja Wiklander, 7 Michelle Rojas-Flores, 10 Eldina Ahmić, 13 Julia Olsson, 19 Sara Eriksson, 21 Tempest-Marie Norlin, 11 Daniella Novaković, 3 Michaela Larsson, 22 Mathilda Lindström, 25 Emma Lundh

Elitettan, match 1 (omgång 10)
Älvsjö AIK – BP
Söndag 14 juni kl 16.00
Älvsjö IP (stängt för publik)