HerrU-truppen utbildas och utmanas i projektet Våra Ord

HerrU-truppen utbildas och utmanas i projektet Våra Ord

Share

HerrU-truppen utbildas och utmanas i projektet Våra Ord

Under våren kommer BPs HerrU-trupp att utbildas och utmanas tillsammans med MÄN Stockholm inom ramen för projektet Våra Ord. Under fem träffar kommer spelarna att prata om sina kä ...

Under våren kommer BPs HerrU-trupp att utbildas och utmanas tillsammans med MÄN Stockholm inom ramen för projektet Våra Ord. Under fem träffar kommer spelarna att prata om sina känslor, lära sig sätta ord på dessa och som avslutning får deltagarna chans att uppträda inför varandra. Utbildningen är en del av BPs Jämställdhetsarbete som inleddes under 2017.

Projektet Våra Ord är ett pilotprojekt för att ge unga killar verktyg för att sätta ord på och kommunicera sina känslor, sina behov och sitt sätt att förstå sin verklighet. Våra Ord jobbar med killar i idrottsföreningar, eftersom det är en bra miljö att arbeta för en bättre och mer välmående-skapande manlighet.

Ett stort hot mot pojkars och mäns psykiska hälsa är ett mansideal som präglas av en rädsla för svaghet. Många unga män och pojkar saknar ord för att beskriva sina känslor och relationer, stora känslor blir därmed svåra att bearbeta. 

Metoden består av fem träffar om ca 90 minuter var, där varje träff fokuserar kring ett tema. Träffarna leds av utbildade volontärer, som har erfarenhet av att prata med killar om sådant som är viktigt för dem.

Upplägget är rotat i MÄN:s långa erfarenhet av att prata med killar. För vår inspiration har projektledaren Marcus Priftis också sneglat på initiativ som Locker Room Talk och Ortens bästa poet. På sikt vill MÄN bidra till killars psykiska välbefinnande och till att förebygga våld, men tror också att det här är ett sätt att bygga trygga miljöer, modigare fotbollsspelare och en lagsammanhållning byggd på samhörighet. BP blir första förening att testa metoden och har därmed chans att bidra till att metoden utvecklas ytterligare för kommande föreningar som tar del av metoden.

HerrU-truppen består av en större grupp spelare som spelar i både P19 Allsvenskan och P17 Allsvenskan. Spelarna är födda mellan 2000 och 2004.

Våra Ord är ett initiativ av Stockholmsföreningen av MÄN, som är en ideell feministisk förening som arbetar för jämställdhet och mot våld. Mer information om MÄN finns på www.mfj.se. Mer om projektet Våra ord finns på www.varaord.se. Våra Ord drivs med medel från Svenska Postkodsstiftelsen.

Kontakt
Marcus Priftis. Projektledare Våra Ord, info@varaord.se eller 0768-97 50 10.

Charlotte Ovefelt, Jämställdhetsstrateg BP, charlotte.ovefelt@brommapojkarna.se eller 070-230 15 03

Mikael Sörnäs, Chef Ungdom & Akademi BP, mikael.sornas@brommapojkarna.se eller 073-034 40 41