Förlust i målrik match mot Hammarby

Det lyckades inte för BP att förlänga sin segersvit i Elitettan. Hammarby var för starka på Grimsta, och efter en händelsrik andra halvlek skrevs segersiffrorna till 4-3. Text: ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Tempest-Marie Norlin)

Som BP-supporter får man erkänna att det var klasskillnad mellan lagen i lördagens match på Grimsta. Serietrean Hammarby dominerade i stort sett hela matchen och blev i och med segern det lag som ser ut att fortsatt kunna utmana AIK och Morön i toppen.

Gästerna var från start starkare i de flesta moment på planen. Man visade upp ett säkrare passningsspel, en större styrka i närkamperna och lyckades effektivt neutralisera BPs normala spelfördelare Eldina Ahmić och Emma Lundh. Inte minst gjorde Ellen Gibson en stark insats centralt där hon hela tiden låg nära Lundh i ryggen när BP försökte nå denne. Gibson hittade precis den nivån i närgångenheten som domare Sjöstrand tillät. Vi kan väl säga att som BP-anhängare var det svårt att tycka att Sjöstrand höll samma nivå när BP låg tätt i Hammarbys uppspel. Trots Hammarbys dominans lyckades BP i stort sett freda målet, där Karolina Bucaro Stenman gjorde sin första seriematch för året, från riktigt farliga chanser. Det blev i stället hela tio hörnor i första halvlek, och det var också på en (tydligt feldömd) sådan som ledningsmålet kom. Ur en rejäl röra framför mållinjen fick Hanna Folkesson huvudet på bollen som sedan slogs bort av Bucaro Stenman. Efter visst palaver lyssnade domaren på sin assisterande som bedömt bollen som inne, vilket i efterhand inte går att protestera emot.

I andra halvlek fick BP till något fler sekvenser med längre bollinnehav. Kvitteringen kom när ett högerinlägg från Tempest-Marie Norlin tog vägen över målvakten Jonna Andersson och in via bortre stolpen. Lite turligt men BP har tidigare i år åkt på ett par baklängesmål på liknande sätt, bland annat i det tidigare mötet med Hammarby, så det jämnade väl ut sig lite. BP hade minuterna efter kvitteringen ett par fina chanser att ta ledningen, men sedan kom dryga tio minuter där man tappade försvarsspelet och Hammarby gjorde tre snabba mål, och lite kändes det som det skulle kunna rinna till ytterligare. BP ville dock annat. Laget fortsatte att arbeta på på ett fint sätt och med dryga kvarten kvar blev Tempest-Marie Norlin fälld och Sjöstrand pekade på straffpunkten. BPs normalt säkra straffskytt Eldina Ahmić klev fram och lyckades än en gång förvalta till mål, även om Andersson var på bollen. I och med reduceringen blev det åter rejäl nerv i matchen, och när Norlin fint frispelad av Lundh mycket vackert lobbade in ytterligare ett kändes det att det faktiskt fanns chans till ett ”mirakel på Grimsta”. Tyvärr kom det målet först när matchklockan passerat 90 minuter och då domaren, som så många andra i årets serie, var snål med tilläggstiden hann BP inte skapa så mycket mer.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att BP mycket sällan hittade det spel som inbringat fem raka segrar, men att det inte finns någon anledning att tro att man inte inte kan prestera bättre mot sämre motstånd. Hammarby har många styrkor och kan mycket väl komma ikapp Morön på andraplatsen. Trots fyra insläppta mål tycker jag att Karolina Bucaro Stenman kan vara nöjd med seriedebuten. Hon uppträdde oftast säkert, fick även göra några bra räddningar och visade att det finns konkurrens även på målvaktsplatsen. Tyvärr är Emma Lundh avstängd minst en match efter att ha fått två gula kort, det andra efter snack med domaren efter slutsignalen.

Fakta Elitettan match 15 (omgång 19)
BP – Hammarby IF
3-4 (0-1)
Mål: BP: Tempest-Marie Norlin 52, 90+1, Eldina Ahmić 74 (str) Hammarby: Hanna Folkesson 35, Ana Caroline Martins Rodrigues 55, Emilia Larsson 64, Dajan Hashemi-Ghermezi 66
Varningar: BP: Emma Lundh, två (utvisad) Hammarby: –
Domare: Nathalie Sjöstrand