DAM:   Uddamålsförlust mot Hammarby

DAM: Uddamålsförlust mot Hammarby

Share

DAM: Uddamålsförlust mot Hammarby

Det blev en något märklig tillställning när BP fick åka hem med en uddamålsförlust mot Hammarby på söndagseftermiddagen. Efter en första halvlek där mästarlaget var överlägsna lyc ...

Det blev en något märklig tillställning när BP fick åka hem med en uddamålsförlust mot Hammarby på söndagseftermiddagen. Efter en första halvlek där mästarlaget var överlägsna lyckades BP komma tillbaka efter halvtidsvilan och göra en jämn match i andra halvlek.

Text: Tore Kleist
Foto: Bildbyrån/ Andreas L Eriksson
(På bilden: Frida Thörnqvist)

Matchen började med en total Hammarbydominans. Man pressade och stressade BPs uppspel och visade upp ett passningsspel med både fart och kvalitet. Efter ett bolltapp från BP på egen planhalva fick vi se dagens godbit då Julie Blackstad dubbelklackade bollen fram till Smilla Valotto som kom in i strafforådets högerkant och kontrollerat kunde slå in ledningsmålet bakom Anna Koivunen. BPs första ordentliga anfall blev riktigt farligt; efter fint förarbete från Vera Blom och 16-åriga allsvenska debutanten Augusta Priks fick Klara Andrup chansen från centralt läge nära mål. Hon fick träff med ett tillslag men bollen gick högt och Anna Tamminen kunde tippa bollen över ribban. Med knappa kvarten kvar av halvleken fick Emilie Joramo tag i en andraboll utanför straffområdet och sköt välplacerat in 2-0-målet. Koivunen var där med fingertopparna men orkade inte tippa bollen utanför målramen. Vi gick till halvtidsvila med känslan att detta var avgjort och att det nu gällde att förhindra ett målmässigt ras i andra halvlek. BP ville annorlunda.

Andra halvleken fick ett annat ansikte. BP lyfte upp sin press och djupt ner på egen planhalva visade sig Hammarby inte alls ha lika säkert passningsspel. I stället för fortsatt total dominans blev det en jämn halvlek där BP vågade gå tätare in i dueller och det blev tydligt att man kände att man hade chansen. Ellen Toivio hade ett högerskott i ribban men reduceringen skulle komma lite senare. Wilma Wärulf klev upp och stal respektlöst bollen ganska högt upp på vänsterkanten, drev framåt och sökte Klara Andrup med ett lågt inspel vid närmaste stolpen. Anna Tamminen var med och tippade ut bollen men den gick ut till en fristående Ellen Toivio som kontrollerat satte dit vänsterfoten. Under resten av matchen fanns möjligheter för båda lagen. BP hade några fina anfall och bästa möjligheten var ett högerskott från Frida Thörnqvist som Tamminen nådde nära sin högra stolpe och kunde mota bort. Thörnqvist hade ersatt Wärulf direkt efter reduceringsmålet och hon var i mina ögon matchens lirare under sin dryga halvtimme på plan. Förutom nämnda skott lyckades hon med flera bra löpningar och dribblingar och tvingade motståndarna till flera frisparkar och ett gult kort. Vi har sett det förut och det var strålande roligt att se igen!

Det var lite märkligt att se den stora klasskillnaden i första halvlek förvandlas till en jämn tillställning. Stoltheten över detta lag växte hos undertecknad när jag såg alla goda insatser och något som såg ut att kunna rinna iväg kunde med en gnutta tur slutat med en poäng. BP ska ta med sig detta under säsongen, att tillräcklig kvalitet och förmåga finns för att kunna komma igen oavsett matchbild.

Nästa match spelas på lördag, när Vittsjö står för motståndet. Välkomna till Grimsta då!

BPs laguppställning
Anna Koivunen – Julia Olsson, Sara Olai, Alice Ahlberg, Elsa Karlsson, Wilma Wärulf (Frida Thörnqvist 67) – Vera Blom, Augusta Priks (Tuva Ölvestad 56), Ida Bengtsson, Ellen Toivio – Klara Andrup

OBOS Damallsvenskan, omgång 2
Hammarby IF – BP 2-1 (2-0)
Mål:   HIF: Smilla Valotto 17, Emilie Joramo 32   BP: Ellen Toivio 67
Varningar:  HIF: Thea Sörbo  BP: –
Domare: Sara Wiinikka
Publik: 4 160

Se bilder från matchen