Motståndarkollen: BK Häcken FF

Motståndarkollen: BK Häcken FF

Share

Motståndarkollen: BK Häcken FF

HISTORIK: BK Häcken FF, tidigare Kopparbergs/Landvetter IF och Kopparbergs/Göteborg FC, är en damfotbollsförening i Göteborg som grundades 1970 i Landvetter. Sedan Götebor ...

HISTORIK: BK Häcken FF, tidigare Kopparbergs/Landvetter IF och Kopparbergs/Göteborg FC, är en damfotbollsförening i Göteborg som grundades 1970 i Landvetter.

Sedan Göteborgsklubbens bildande har det totalt blivit 28 säsonger i Damallsvenskan och ett SM-guld, vilket kom säsongen 2020. I OBOS Damallsvenskan 2023 blev det senast ett silver, som avgjordes i sista omgången på målskillnad. Hammarby, Häcken och Linköping hade alla tre chans på guldet i den sista omgången, men Hammarby stod till slut som segrare efter stor dramatik.

Silver blev det även i Svenska cupen, mot samma motstånd. Den turneringen har man bärgat fyra guld i, under åren 2011, 2012, 2019 och 2021.

I Europa har man även gjort sig ett namn. I årets upplaga av UEFA Women’s Champions League nådde man kvartsfinal för första gången någonsin, där man slogs ut i dubbelmöte mot storklubben Paris Saint Germain.

Årsskiftet 2020/2021 är en stor epok i klubbens historia. Som regerande svenska mästare väljer man den 29 december att först upplösa elitverksamheten i klubben, med hänvisning att det inte gick att bedriva enbart damfotboll inom en klubb på elitnivå i Sverige. Endast två dagar senare, på nyårsafton 2020, meddelade klubbens ledning en ändring av det tidigare definitiva beslutet och att man tills vidare skulle delta i Damallsvenskan 2021 och även Champions League till hösten. Detta möjliggjordes efter att man mottagit positiva indikationer från andra föreningar i Göteborg om att utveckla damfotbollen i ett nära samarbete, BK Häcken i det här fallet.

En månad senare genomfördes även namnbytet. Kopparbergs/Göteborg FC blir den 28 januari 2021 BK Häcken FF, efter att hela verksamheten anslutits som en dotterförening till Hisingsklubben BK Häcken. Genom detta kunde klubben behålla sin plats i Damallsvenskan och fortsätta bedriva sin elitverksamhet, fram till än idag, vilket varit framgångsrika år för klubben minst sagt.

NUVARANDE TRUPP: BK Häcken FF:s trupp för säsongen 2024 leds av huvudtränare Mak Lind.

I det svartgula försvaret är Josefine Rybrink en viktig beståndsdel. Den 26-årige landslagsförsvararen är nu inne på sin sjunde raka säsong i OBOS Damallsvenskan och på sin mittbacksposition har hon varit otroligt viktig för Häcken under sina hittills tre säsonger för klubben.

I damlandslagets senaste truppsläpp fanns även den tidigare BP-spelaren Amanda Nildén, vid sidan av Rydbrink. Lillasyster Matilda Nildén, som likt Amanda också är fostrad i BP:s akademi, är ett av Häckens nyförvärv på anfallspositionen. Matilda lämnade BP redan som sextonåring, men återvänder nu till Grimsta som nittonåring med svartgul dress.

En av truppens allra störst lysande stjärnor är 20-åriga Rosa Kafaji. Kafaji har under det senaste året stått för en imponerande utveckling. Den 31 oktober 2023 kom landslagsdebuten, som nittonåring. Nu under EM-kvalets inledande matcher i april blev det dubbla inhopp för anfallaren och en assist som ledde till en viktig poäng för Sverige mot England. Med Häcken har det under det senaste året blivit dubbla silver i Svenska cupen, SM-silver samt kvartsfinal i Champions League. Nu jagas hon av stora klubbar som bland annat Real Madrid och det återstår att se hur länge hon blir kvar på Hisingen. Vi får hoppas att det rödsvarta försvaret lyckas tygla hennes anfallsspel under söndagens möte.

I offensiv kraft finns det förstås en stor bredd bortsett från Kafaji. Landslagsspelarna Anna Sandberg och Jusu Bah exempelvis. Sedan finns även 17-åriga Felicia Schröder i truppen, som just nu ligger i delad skytteligaledning efter tre mål på tre matcher.

Form: Häcken ligger placerade fyra i den Damallsvenska tabellen efter tre spelade omgångar och man kommer senast från en 3-1 seger mot Piteå i ligan. Under onsdagseftermiddagen spelade man dock Svenska cupen-final, mot just Piteå IF. Den matchen blev mer jämn, men Piteå lyckades skrällvinna efter en straff på stopptid i finalen. En sur förlust för Häcken, som förlorade sin tredje raka final i Cupen. Det återstår att se hur påverkade laget är av den förlusten på Bravida på söndag, när BP kommer på besök.