Christer Mattiasson ny huvudtränare i BP

Christer Mattiasson ny huvudtränare i BP

Share

Christer Mattiasson ny huvudtränare i BP

Christer "Kitten" Mattiasson är klar som nästa huvudtränare för BP:s herrlag. Som spelare har Christer representerat BP och vunnit skytteligan i Allsvenskan. Som tränare ledde han ...

Christer ”Kitten” Mattiasson är klar som nästa huvudtränare för BP:s herrlag. Som spelare har Christer representerat BP och vunnit skytteligan i Allsvenskan. Som tränare ledde han förra säsongen Sollentuna FK till en tredjeplats i Ettan Norra, klubbens främsta placering någonsin.

Text: Philip Kämpe
Foto: Michael Folmer

Christer Mattiasson blir nästa huvudtränare för BP och har skrivit på ett treårskontrakt med klubben. Christer som även kallas ”Kitten” eller ”Mattigol” har mängder av erfarenhet som framförallt spelare men har också under de senaste åren lett Sollentuna FK mycket framgångsrikt som tränare.

– Det är otroligt kul att få tillbaka ”Kitten” till klubben, han har ju spelat i vårt A-lag så han känner till klubben väl. Det som känns bra med ”Kitten” är den kravbild som han redan målat upp för hela gruppen. Han känner dessutom till Ettan Norra väl. I och med att vi väljer att skriva tre år med ”Kitten” så ser vi det här långsiktigt, säger Peter Kisfaludy, Sportchef Herr.

– Förre detta allsvensk skyttekung tar över BP, kommenterar Tommy Söderström.

”Kitten” som är född i Borås slog igenom i den svenska elitfotbollen i IF Elfsborg. Säsongen 1997 vann han både skytteligan och assistligan i Allsvenskan med 14 mål och 9 assist. Därefter har han vunnit Svenska Cupen och spelat Champions League med AIK. År 2002 vann han SM-guld med Djurgården innan han mellan 2003 och 2005 spelade för BP i Superettan. På Grimsta gjorde han 36 framträdanden och hittade nätet åtta gånger.

Efter spelarkarriären har Christer sadlat om till tränare där han först har haft uppdrag i Vallentuna BK och Valsta Syrianska BK. Inför säsongen 2015 tog han över Sollentuna FK som då låg i Division 2. Med Sollentuna vann Christer Divison 2 Norra Svealand 2016 och har de fyra senaste säsongerna lyckats etablera klubben i Ettan Norra. Förra säsongen slutade Sollentuna på en tredjeplats i Ettan Norra, klubbens bästa placering någonsin och endast två poäng bakom BP.

Välkommen tillbaka till BP Christer, hur känns det?
– Jag är otroligt glad och stolt att få möjligheten att träna BP. Om man inte räknar AIK, Djurgården och Hammarby tror jag att alla tränare i Stockholmsområdet skulle vilja ha det här tränaruppdraget. Så som sagt jag är överlycklig just nu.

Du har ju varit i BP tidigare, vad minns du från den gången?
Oj, det är så många år sedan, 17 år sedan. Det var en liten revansch för mig då efter Djurgården. Tyvärr fick jag lite mycket skador i slutet men jag fick lära känna föreningen vilket kommer vara viktigt nu. Framförallt de olika värdegrunderna som fortfarande finns kvar idag.

Vad tycker du att BP står för, är det att man får fram så många ungdomar?
– Absolut är ungdomarna en av de viktigaste delarna, att man tar fram och ger dom chansen. Det kommer jag att fortsätta med, men man ska inte bara ta fram dem för att, man ska vara förtjänt av platsen också. Men är man nordens största förening då ska man producera spelare till elitfotbollen också.

Vad kan vi förvänta oss spelmässigt av ett lag coachat av Christer Mattiasson?
– Jag vill ju spela som BP tidigare har gjort med mycket bollinnehav, men vi ska spela rakare. Dessutom ska vi vara otroligt aggressiva i försvarsspelet, det är något jag vill få in i spelarna så fort som möjligt. Därefter kan vi förfina saker som kombinationsspel. Vi ska också jobbat individuellt men det beror på lite vilka spelare vi har. Men främst mycket fokus på återerövringsspelet.

Du spelade mot BP förra säsongen, vad tycker du om laget?
Laget är bra, fantastiskt bra. Sedan kan man alltid säga vad man skulle gjort annorlunda men det vill jag inte gå in på det. Shaun hade sin filosofi och jag har min filosofi, så är fotbollen. Men det var saker som vart otroligt bra förra året och det ska vi bygga vidare på.

Vad är det första du kommer göra nu?
Undersöka, jag kommer prata med ledare, spelare för att lyssna. Vad var det som de gjorde bra och mindre bra förra säsongen. Jag vill få en bild, man kan inte bara komma in och förändra, det går inte. Det som varit bra ska man fortsätta med, det som var mindre bra ska man förbättra. Det viktigaste är att vi är ett team, detta är ingen enmansshow med mig längst fram, alla är lika mycket värda, det är otroligt viktigt för mig. Men jag kommer också vara otroligt krävande av alla spelare när vi sätter igång.

Vad har du för målsättning för klubben, kortsiktigt och långsiktigt?
Över tid ska vi ha ett spel som vi står för, vi ska inte ändra vårt spel beroende på vilket motstånd vi möter. Spelarna ska kunna känna igen sig både i träning och i match. Sedan ska vi framförallt utveckla spelare och kliva uppåt i systemen. Men vi måste vara ödmjuka också, inför 2021 kommer denna serie (Ettan Norra) vara tuffare än någonsin. Umeå kommer ned med ett bra lag och även Dalkurd. Karlstad kommer garanterat vara bättre än förra året och jag tror även Gefle kommer vara vassa. Så vi måste vara ödmjuka.

Alla i BP önskar Christer varmt välkommen tillbaka till klubben.