BP tilldelas medel av Jämställdhetsmyndigheten

BP tilldelas medel av Jämställdhetsmyndigheten

Share

BP tilldelas medel av Jämställdhetsmyndigheten

BP har, som en av 16 organisationer, beviljats statsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten för jämställdhetsprojekt 2019. Konkurrensen om bidraget har varit stor och BP är den enda i ...

BP har, som en av 16 organisationer, beviljats statsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten för jämställdhetsprojekt 2019. Konkurrensen om bidraget har varit stor och BP är den enda idrottsförening som fått ett statsbidrag för ett jämställdhetsarbete av denna form.
– Det känns fantastiskt att en idrottsförening får ett bidrag av denna dignitet. Idrotten och fotbollsrörelsen har inte varit de som gått i täten kring jämställdhetsfrågor men BP är ett bra exempel på motsatsen. Det är så häftigt att arbeta med jämställdhet i denna förening, säger Charlotte Ovefelt, Jämställdhetsstrateg i BP.

– Jag hoppas att BP ser jämställdhet som en av de viktigaste frågorna för föreningen nu och framåt och att detta bara är en början på ett självklart jämställdhetsarbete ur flera aspekter, fortsätter Charlotte Ovefelt.

Bidragets användning: IF Brommapojkarna får bidrag för att under perioden 31 december 2018 till 30 december 2019 arbeta med att utveckla metoder för hur en förening kan arbeta för att bli mer ekonomiskt jämställd, samt titta på hur ekonomi och resurser kopplas till arbetet med att förändra normer och attityder genom hela verksamheten. Projektet ska kartlägga och synliggöra hur resurser fördelas mellan könen vilket inkluderar sponsring samt övriga resurser såsom träningstider, material och tillgång till gym. Analysarbetet görs i samverkan med stiftelsen FairPay och Ethos International. Ett av resultaten av projektet är en metodhandbok för hur idrottsföreningar kan arbeta för att uppnå en högre grad av ekonomisk jämställdhet. Handboken kommer spridas till relevanta aktörer runt om i Sverige.

Stefan Bärlin är hållbarhetsansvarig i BP.
– Jämställdhetsmyndighets bidrag är ett kvitto på hur långt vi kommit med vårt arbete samtidigt som det är ett underbetyg åt svensk elitidrott att det inte redan gjorts. Tack vare dessa medel kommer vi kunna utveckla vårt arbete ytterligare och dessutom via metodhandboken underlätta för andra föreningar som vill göra en liknande resa.

Några andra organisationer som beviljats bidrag

Anhörigas Riksförbund – Projekt: ”Uppdrag anhörig”
Astma- och allergiförbundet – Projekt: ”Är du man eller människa?”
Bris – Barnens Rätt i Samhället – Projekt: ”Bryta tystnaden – om jämställdhet, maskulinitet och våld”
FATTA! – Projekt: ”FATTA jobbet!”
RFSL – Projekt: ”Metoder för transinkluderande jämställdhetsarbete (MTJ)”
Sveriges Kvinnolobby – Projekt: ” En jämställd sexualundervisning”