BP DFF ger fler spelare chansen att spela fotboll på hög nivå
Foto: Thomas Sedin

BP DFF ger fler spelare chansen att spela fotboll på hög nivå

Share

BP DFF ger fler spelare chansen att spela fotboll på hög nivå

I takt med att basfotbollen utvecklas fortsätter även arbetet med den parallella verksamheten.Sportchef för BP DFF, Tommy Söderström, beskriver organisationen och vikten av att ha ...

I takt med att basfotbollen utvecklas fortsätter även arbetet med den parallella verksamheten.
Sportchef för BP DFF, Tommy Söderström, beskriver organisationen och vikten av att ha en parallell äldre verksamhet i Europas största fotbollsförening

– BP DFF är en egen förening, men är verksam inom BP. Det har alltid funnits BP-1 och BP-2, men sen när spelarna blev över 16 år, då delades de istället in i J16, J17 och J19-lag. När slutspelet i S:t Erikscupen lades ner, vilket många såklart tycker var väldigt tråkigt, valde vi att döpa om den separata föreningen till BP DFF. BP:s kull med pojkar födda 2004 var med under ”återuppstarten” av DFF. Det var dock först under senare år, i kullen pojkar födda 2006, som det verkligen blev ett tryck. Tomas Antonelius med stab tog då tag i laget och gjorde en hårdsatsning, vilket bland annat resulterade i ett SM-guld, vilket var helt otroligt, säger Söderström.

BP DFF startade i grunden 2005, men har legat på is fram tills nysatsningen

– Vi hade ju redan ett seniorlag inom BP, så då valde vi att starta ett parallellt lag vid sidan om som vi döpte till BP DFF. Det var då ett damlag, därav namnet. Men redan året efter lades laget på is, ända tills nu för bara några år sedan, då vi upplevde att det var aktuellt med en parallell äldre verksamhet igen. Det fanns då ingen startsträcka i processen, utan BP DFF fanns ju redan men var då inte aktivt, så vi startade bara helt enkelt upp det igen.

BP DFF består precis som BP av en mängd olika lag som är indelade i ålderskategorier. De spelare som inte tar plats i BP:s akademilag i sin ålderskategori har då möjlighet att ingå i BP DFF, i samma koncept. Sedan finns precis som i BP ett P16-, P17-, P19- samt ett seniorlag som spelar i division 6 för tillfället på herrsidan. Spelare i BP DFF har sedan möjlighet att slå sig in i BP:s lag, precis som övriga spelare i BP:s akademilag. 

Vad betyder det för både BP men även spelarna att driva satsningen med BP DFF och en parallell äldre fotbollsverksamhet tror du?

– Mycket. Fler spelare får chansen att spela så högt upp som möjligt, vilket gör att ”late-bloomers” exempelvis ges en möjlighet att få några extra år på sig att slå sig in i A-lagsverksamheten. Tidigare inom BP fanns det exempelvis bara plats för cirka 15 spelare som fick spela fotboll på högsta nivån och nådde man inte dit kanske man sökte sig till någon annan klubb i vissa fall. Nu med BP DFF finns det istället närmre 30 platser, och en möjlighet att klättra och avancera, vilket jag tror är väldigt nyttigt. Spelare som vill bli fotbollsproffs, men som inte riktigt är på A-lagsnivå ännu men har potential att ta sig dit. Vi har ett konkret exempel i nutid, som är Joakim Lindner, som idag är lagkapten i Varbergs BoIS. Joakim kom som sjuttonåring ursprunglighen från andralagsverksamheten inom BP och tog sig sedan hela vägen upp till A-laget och sedan även vidare i Superettan och Allsvenskan. Vi tycker att arbetet med BP DFF går helt fantastiskt och ser fram emot ett fortsatt framgångsrikt samspel organisationerna emellan, avslutar Söderström.