Viktig seger i Borås

Underläge i halvtid vänds till seger med 2-1 när BP tar chansen och passerar Dalkurd i tabellen. Efter underläge i paus klev Philip Hellquist och Kristján Flóki Finnbogason fram me ...

Underläge i halvtid vänds till seger med 2-1 när BP tar chansen och passerar Dalkurd i tabellen. Efter underläge i paus klev Philip Hellquist och Kristján Flóki Finnbogason fram med varsin fullträff inom fem minuter. BP höll undan och säkrar tre viktiga poäng i jakten på kvalplatsen.

Text: Peter Appelquist

Elfsborg är bättre i första halvlek och styr spelet. BP får inte till det alls och skickar långa bollar med hopp om att Jack Lahne ska lösa det på egen hand. Elfsborg å sin sida spelar finurligt och faktiskt lite för finurligt stundtals. Nikola Petric står för några fina räddningar men kan inte göra något på den straff som ska ge hemmalaget ledningen. Jesper Karlsson viker förbi Fritiof Björkén som inte kan göra annat än att kapa Karlsson för att förhindra mål. Gult kort till Björkén, vilket innebär att lundasonen missar matchen mot Trelleborgs FF på söndag.

Straffen förvaltas av Chinedu Obasi som slår bollen mitt i målet när Petric chansar åt höger. Välförtjänt ledning och under återstoden av halvleken spelar BP mycket i eget straffområde. Det känns sådär i paus.

I halvtid byts Kristján Flóki Finnbogason in, ett byte som ska visa sig viktigt. Islänningen löper konstant och skapar oro, dessutom är hans formidabla huvudspel en viktig del i att BP får mer och mer kontroll på matchen. BP vinner mark och skapar flera chanser direkt i andra halvlek. Pressen ska också resultera i mål. Minut 69 kommer Johan Falkmar loss nära kortsidan, inlägget är halvlågt och på något vis får Philip Hellquist pannan på bollen och styr in kvitteringen, 1-1.

Fem minuter senare slår Hellquist ett inlägg som Finnbogason flyger mot, ”hänget” är magiskt och nicken precis – 2-1 BP som har vänt matchen.

Under resten av matchen spelar BP kontrollerat försvarsspel. Elfsborg försöker hitta vägar fram, men bP är kompakta och när det slås en högre boll står Ludvig Öhman där, gång på gång på gång. BP reder ut den lilla storm som kommer.

Samtidigt förlorar Dalkurd FF mot Djurgårdens IF och BP går upp på kvalplatsen i Allsvenskan. En omgång återstår, vinner Dalkurd mot GIF Sundsvall så måste BP vinna mot Trelleborgs FF hemma på Grimsta. Om Dalkurd inte vinner så är BP klara för kval. Avspark söndag 11 november 15.00 hemma på Grimsta.