Välkommen till BP, Rebin Sulaka!

Välkommen till BP, Rebin Sulaka!

Share

Välkommen till BP, Rebin Sulaka!

Mittbacken Rebin Sulaka ansluter till herrtruppen och är spelklar från 7 juli då övergångsperioden inleds. Svensk-irakiern kommer senast från Burinam United i den thailändska liga ...

Mittbacken Rebin Sulaka ansluter till herrtruppen och är spelklar från 7 juli då övergångsperioden inleds. Svensk-irakiern kommer senast från Burinam United i den thailändska ligan och kontraktet är skrivet över säsongen 2023.

Sportchef Philip Berglund om nyförvärvet

– Kommer från en av Asiens största klubbar som spelat i asiatiska Champions League. De två senaste säsongerna har han även utsetts till ligans bästa mittback. Vi får in en stark och meriterad mittback. Kontraktet är skrivet för resten av den här säsongen. 

Rebin Sulaka om att komma till BP

– Det känns bra att komma tillbaka till Sverige och att nu få chansen i Allsvenskan med BP. Jag ser fram emot sommaren och hösten här. 

Med 192 centimeter kommer Rebin Sulaka in i lagbygget som gör sig redo för den andra halvan av Allsvenskan 2023. Sulaka kom från Irak som tioåring till Sverige och familjen landade i Eskilstuna. Där börja Rebin spela fotboll i Eskilstuna City FK, samma förening som han sedan även fick göra seniordebut i som 15-åring. Efter fem år med herrlaget i Eskilstuna blev det sedan en säsong med Dalkurd FF i Etta Norra. Dalkurd missade uppflyttning till Superettan efter kvalförlust men Sulaka fick ändå chansen på nästa nivå. Han skrev på ett kontrakt med Ljungskile SK och blev, bland andra, lagkamrat med Markus Gustafsson, som vi rödsvarta känner väl från sin tid i BP. Efter en säsong i Ljungskile blev det en ny fölytt, den här gången till Syrianska FC. Efter en stabil vårsäsong gick han på lån till AFC United (numera Eskilstuna) och efter säsongen inleddes så en utlandskarriär. 

Första steget blev norska Elverum Fotball där han noterades för 35 matcher innan flytten gick till Qatar och spel med Al-Markhiya. I Qatar blev det även spel med Al-Khor och Al-Shahania innan han bytta land igen. Från sommaren 2019 tillhörde han serbiska FK Radnicki Nis under en säsong innan den bulgariska ligan lockade, först med Arda Kardzhali och sedan med storklubben Levski Sofia från huvudstaden. 2021 blev det en längre flytt när thailändska Burinam United lockade med ett spännande äventyr. 

12 juni 2015 debuterade Sulaka för Iraks landslag i en match mot Japan. Sedan dess har han noterats för totalt 26 landskamper.