Välkommen till BP, Leonard Zuta!

Välkommen till BP, Leonard Zuta!

Share

Välkommen till BP, Leonard Zuta!

Ytterbacken Leonard Zuta är klar för BP. Senast kommer han från norska Vålerenga men har även spelat i den kroatiska ligan samt vunnit Svenska Cupen med BK Häcken. Avtalet är skri ...

Ytterbacken Leonard Zuta är klar för BP. Senast kommer han från norska Vålerenga men har även spelat i den kroatiska ligan samt vunnit Svenska Cupen med BK Häcken. Avtalet är skrivet över säsongen 2025.
– Jag kommer till en ambitiös grupp som spelar bra fotboll. Jag känner att jag kan lära mig mycket av tränarna och särskilt av Olof från hans erfarenhet som försvarare, säger Leonard Zuta. 

Leonard Zuta är född och uppvuxen i Göteborg och spenderade ungdomsåren i Västra Frölunda IF och GAIS innan han som junior anslöt till BK Häcken. Väl i Häcken blev det även allsvensk debut och totalt 57 matcher innan han värvades av kroatiska Rijeka under sommaren 2015. I Rijeka blev det tre och en halv säsong med över 100 matcher spelade innan han värvades till turkiska Konyaspor. Sommaren 2020 återvände Zuta till BK Häcken under en kort period innan han värvades till italienska Lecce. Efter en säsong i Lecce skrev Zuta på för norska Vålerenga där han blev kvar i två år innan han nu alltså är klar för BP över de kommande två säsongerna. Det har även blivit 15 landskamper för Nordmakedonien.

I unga år användes Zuta ofta som vänsterback men har med tiden klivit in mer centralt och ser sig själv främst som central försvarare.

Leonard Zuta om att komma till BP
– Det känns bra att komma hem till Sverige efter några år utomlands. Jag tar med mig mycket erfarenhet av att spela i andra länder där jag fått känna på olika mentaliteter. Nu vill jag bidra långsiktigt för att vi ska etablera oss i BP som allsvenskt lag.

Sportchef Philip Berglund om nyförvärvet
– Vi får in en rutinerad försvarare som kan användas på flera defensiva positioner. Vi spetsar konkurrensen när vi bygger truppen inför 2024 med att få Leo. Leo är duktig försvarare som har många års erfarenhet av spel på hög nivå.