Utbildning med Futebol da Forca

Utbildning med Futebol da Forca

Share

Utbildning med Futebol da Forca

Sista helgen i augusti genomfördes en utbildning i samarbete mellan BP och organisationen Futebol dá Força. Grundaren Cecilia Safaee var själv på plats och höll i utbildningen som ...

Sista helgen i augusti genomfördes en utbildning i samarbete mellan BP och organisationen Futebol dá Força. Grundaren Cecilia Safaee var själv på plats och höll i utbildningen som riktar sig till kvinnliga ledare, med syfte att stärka unga tjejer att nå sin potential.
– Självklart är det mycket arbete som behöver göras för att bli en jämställd förening, men med de ledare som jag fått förmånen att träffa i helgen så är jag helt säker på att BP kommer nå hela vägen – vilket engagemang, driv och otroligt ledarskap som finns i föreningen, säger Cecilia Safaee.

Text: Peter Appelquist

Futebol dá Força grundades 2012 i Mocambiques huvudstad Maputo av Cecilia Safaee och Sara Jacob Simone som sedan dess byggt verksamheten i 25 länder och har hittills utbildat över 850 ledare som varje vecka stärker 17 000 tjejer på fotbollsplaner runt om i världen. Futebol dá Força inledde arbetet i Sverige 2013 och finns idag från Umeå i norr till Malmö i söder. De jobbar med att stärka tjejer, ledare och samhället i stort. Den ideella organisationens arbete sker genom att stärka ledare och fotbollstränare så att de kan skapa trygga mötesplatser för tjejer där de får bättre självkänsla, mer kunskap om sina rättigheter och ett forum där de får prata om allt som är viktigt i livet så att de också med det som stöd kan forma sin egen framtid och själva bli ledare. Parallellt arbetar organisationen med att att förändra attityder och strukturer i samhället i stort som idag hindrar tjejer från att nå sin fulla potential.
– Genom att ge ledare kunskap och konkreta evidensbaserade metoder som de enkelt kan använda i praktiken, kan vi ge tjejer – och killar – en trygg mötesplats i sitt fotbollslag som kan utgöra en plattform för deras personliga utveckling lång utanför planen, säger Safaee

Helgens utbildning var det första tillfället där BPs samarbete med Futebol dá Força syns på Grimsta. Under två dagar samlades tiotalet kvinnliga ledare från BP på Grimsta för att utbildas enligt Futebol dá Forças modell. BP jobbar hårt med jämställdhet och att stärka tjejers deltagande i både BP och fotbollen.
– Jag tar med mig att man med ganska små medel kan bygga ett tryggt och utvecklande sammanhang för alla barn och ungdomar, flickor, pojkar, bredd, elit. Det gäller ”bara” att ha en plan, det är ingenting som ”ordnar sig med tiden”. Minst lika mycket som själva kursinnehållet uppskattade jag möjligheten att byta erfarenheter med andra BP-ledare, behovet för det är stort! Jag hoppas att alla ledare får gå den här kursen inklusive möjligheten att diskutera hur vi tillsammans gör BP till en riktigt bra förening för alla, säger Christin Wendel, ideell ledare i BP F06-4.

Samarbetet med Futebol da Forca fortsätter och fler utbildningstillfällen kommer att presenteras. Håll koll!

Kontakt
Mikael Sörnäs, Chef Ungdom & Akademi, mikael.sornas@brommapojkarna.se