Utbildning i jämställdhet för seniorlagen och äldre akademilag

Utbildning i jämställdhet för seniorlagen och äldre akademilag

Share

Utbildning i jämställdhet för seniorlagen och äldre akademilag

Under oktober genomför BPs jämställdhetsstrateg Charlotte Ovefelt utbildningar i jämställdhet och jämlikhet med BPs sportkontor, de två seniorlagen samt de äldre akademilagen. - M ...

Under oktober genomför BPs jämställdhetsstrateg Charlotte Ovefelt utbildningar i jämställdhet och jämlikhet med BPs sportkontor, de två seniorlagen samt de äldre akademilagen.
– Mycket givande diskussioner, säger Ovefelt till hemsidan efter passen med Herr, F19 och U17.

Text: Peter Appelquist
Foto: Charlotte Ovefelt

Charlotte Ovefelt har precis sammanfattat sin första månad som jämställdhetsstrateg i BP. Från 1 september har Ovefelt en anställning i BP, som blir tillgänglig tack vare medel från Stockholmsidrotten. BPs långsiktiga mål är att bli en mer jämställd förening och Ovefelts kunskap har redan börjat visa sig.
– Ett första steg var att ”börja uppifrån” med utbildningar för sportkontorets anställda och de äldsta lagen i föreningen, berättar Ovefelt.
– I förra veckan satt vi hela kontoret och diskuterade olika begrepp.

Under veckan har Ovefelt utbildat herrlaget, F19, U19 och U17. Efter kvalet till Elitettan är det dags för damlaget och under året kommer jämställdhet att vara ett fokusområde i BPs utbildningsplan.
– Utbildningen är en grundkunskap i jämställdhet. Jag visar bland annat en film som RF gjort om mansnormer. Det är mycket diskussion, det blir intressant när spelarna kommer på sig själva och det kan kännas lite jobbigt att diskutera. Det mest påtagliga att de upplever att de har olika förutsättningar. Vi tittar även på ”Run like a girl-filmen” och diskuterar den, hur man ser på manligt och kvinnligt.

Under utbildningen spelas även Normbollen, ett koncept som Charlotte själv tagit fram och jobbar med, vid sidan av arbetet som Jämställdhetsstrateg i BP. Normbollen är ett kortspel som genom 52 olika kort ska lyfta normfrågor inom fotbollsföreningar.
– Det som kommit upp handlar mer om inkludering. Med herrlaget diskuterades om det någonsin kan komma en kvinnlig huvudtränare i herrallsvenskan. Någon sa, ”men är det någon som söker?”. Tyvärr är det få som söker såna jobb, och främst för att förväntningen är att man inte kommer få jobbet.
– En viktig ögonöppnare, att de får syn på saker de inte ens tänker på. De vet ibland inte hur de kan ta ansvar i olika frågor. Spelarna säger själva att de vill bryta normer, men att det är svårt att veta hur. Någonstans har det iallafall ramlat in någonting som de får med sig.

Charlotte Ovefelt jobbar tillsammans med Mikael Sörnäs, Chef Ungdom & Akademi, för att implementera jämställdhetsfokus i BP-mallen och BPs utbildningsplan.