Ulf Kristiansson ny huvudtränare för P19

Ulf Kristiansson ny huvudtränare för P19

Share

Ulf Kristiansson ny huvudtränare för P19

Inför den kommande säsongen i P19 Allsvenskan har Ulf Kristiansson kommit in som ny huvudtränare och har lett lagets träningar sedan uppstarten i början av januari. Det är ett mer ...

Inför den kommande säsongen i P19 Allsvenskan har Ulf Kristiansson kommit in som ny huvudtränare och har lett lagets träningar sedan uppstarten i början av januari. Det är ett meriterat namn och en välutbildad fotbollstränare som kliver in.

– Det känns jättebra. Det är en spännande grupp och en fin miljö att vara i så det känns jättekul att vara här. Jag har fått ett fint välkomnande tillsammans med bra människor och det finns många ansikten man känner till sedan tidigare, så det ska nog bli bra, säger Ulf.

Sportchef Philip Berglund, som ansvarar för herrtruppen samt P19 och P17 är nöjd med rekryteringen.
– Vi har som uttalad ambition att ha en välutbildad och erfaren tränare som ansvarig för vårt P19. Vi fick chansen att ta in Ulf som har UEFA Pro-utbildning som tränare och som senast kommer från rollen som huvudtränare i Damallsvenskan. Han står för ett stort kunnande och vill spela en fotboll likt den vi utgår från i BP. Vi är glada över att ha just Ulf hos oss.

Ulf Kristiansson har en gedigen tränarbakgrund och redan 2010 var han del av ledarstaben i det nigerianska herrlandslaget som då leddes av Lars Lagerbäck. Sedan dess har Kristiansson haft flera roller hos Svenska Fotbollförbundet med roller som förbundskapten för olika ungdomslandslag såsom U23-alndslaget och fler yngre landslag. I föreningsverksamhet har han varit assisterande tränare i AIK:s och Örebro SK:s herrlag samt huvudtränare för Hammarby TFF i Ettan Norra. Det senaste uppdraget var som huvudtränare för Vittsjö GIK i OBOS Damallsvenskan.

Du har testat på att både vara senior- och ungdomstränare. Vad upplever du är den största skillnaden?
– Tidshorisonten primärt tror jag, man ställer in blicken lite längre fram och försöker hjälpa spelarna att först och främst ta sig till ett A-lag och sedan även vidare förhoppningsvis så småningom. Den aspekten blir lite viktigare när man jobbar med juniorlag än att bara vinna på lördag varje vecka till exempel.

Du har varit här i en dryg vecka nu, det väntar ligacupspel om en månad och så småningom även seriestart. Vad lägger ni fokus på nu såhär i början?
– Först och främst att lära känna spelarna och deras personliga kvalitéer. Det handlar för oss om att hitta en riktning där både vi i ledarstaben och spelarna är överens om vart vi är påväg någonstans. Mycket handlar om vad det gemensamma målet är och hur vi ska ta oss dit. Man får försöka bena ut för varje spelare vad som blir ett rimligt nästa steg hela tiden och vad spelaren ska göra mycket av både på och utanför planen för att nå hela vägen fram. Sen så är det klart att ligacupen och matcherna där är viktiga, det är motstånd som man gärna vill slå givetvis, men det är viktigt att samtidigt våga hålla blicken lite längre fram hela tiden parallellt.

P19 är en trupp där mycket förändringar kan ske under en säsong. Många spelare kan komma att både flyttas upp och ner beroende på hur det går inom verksamheten. Vill du som huvudtränare ha kontinuitet i din trupp?
– Det är något som hör till i min roll att hantera och som vi räknar med. Vi hoppas såklart att vi kommer att göra ett så pass bra jobb så att många spelare blir aktuella för A-lagets verksamhet på ett eller annat sätt., det är bara roligt och ett kvitto på att vi gör någonting bra. Målsättningen är att ju att få dessa spelare att flyga vidare, så gör de det under säsong eller ett sommaruppehåll så är väl det jättebra.

Du har varit med tidigare i många andra föreningar och även på förbundssidan. Vad hade du för bild av BP innan du kom hit och hur upplever du att BP är på insidan?
– Man är fäst vid den bilden av BP att få fram väldigt duktiga och stereotypiskt tekniskt skickliga spelare. Det första man tänker på när man pratar om BP utifrån är ju den mängd spelare som tar sig väldigt långt inom både seniorfotbollen och klubbsidan men även på landslagssidan. Jag har också vänner som både jobbat här tidigare och som även jobbar här nu och släkt och vänner som håller på klubben, så det är klart att man har sett andra bitar av klubben också. Den otroliga verksamheten som pågår på Stora Mossen som exempel är nog även en stor del av det som lägger grunden för de framgångarna vi ser och har sett på seniorsidan och även den individuella spelarutvecklingen. Det ser jag nästan lika mycket fram emot att få ta del av från insidan, avslutar Ulf.

Välkommen till BP!