Sundsvall vann enkelt hemma mot håglöst BP

Sundsvall vann enkelt hemma mot ett oinspirerat BP som inte noteras för ett enda avslut på mål. Den fina inställningen från matchen mot Djurgården i söndags var som bortblåst. ...

Text: Jennifer Lundgren

På ett soldränkt NP3 Arena tog GIF Sundsvall emot BP på lördagseftermiddagen. BP kom till Sundsvall med stärkt självförtroende efter kämpasegern mot Djurgården senast och Sundsvall stärkta efter att sånär hämtat upp ett 0-4 underläge mot Hammarby till 3-4.

Matchen börjar avvaktande från båda lagen första fem minuterna där man mest känner på varandra och försöker få igång ett eget spel men många felpassningar gör spelet ostrukturerat.

I sjätte minuten slarvar Sundsvalls keeper Eskelinen i ett uppspel och Omondi får ett jätteläge men väntar för länge med skottet och Sundsvall avvärjer. I anfallet därpå sticker Sundsvall upp och Romain Gall skjuter ett fint skott men BP:s målvakt Petric räddar. I åttonde minuten blir ett till synes ofarligt inlägg från Sundsvall ute till höger, via flera flipperstudsar på olika spelare, till ett farligt läge och Petric får återigen sträcka ut och rädda.

I 16:e minuten tacklar BP:s Maikel onödigt hårt och får gult kort.

Första 25 minuterna är händelsefattiga, båda lagen spelar runt och i sidled men kommer inte framåt i planen. Båda lagen stänger ytorna effektivt i mitten, Sundsvall har lite mer bollinnehav och kommer ibland framåt lite på kanterna men inte något som stör BP.

Från ingenstans i 29:e minuten pressar Sundsvall BP och Petric tvingas skjuta ut över sidlinjen. Sundsvalls Samuel Samu kastar snabbt och otroligt långt till en fri Linus Hallenius i straffområdet som vänder om och sätter bollen i nättaket förbi en chanslös Petric – 1-0 Sundsvall. BPs försvar blev överrumplat och var inte med på det långa inkastet.

I 35:e minuten slarvar BP återigen med passningsspelet, Sundsvall vänder snabbt via några snabba passningar och återigen är det Hallenius som vinner en närkamp i straffområdet mot BPs Rauschenberg och vänder bort Petric och slår in 2-0 i öppet mål.

Sammanfattningsvis efter första halvlek så har Sundsvall ett tryggare spel långa sekvenser, när BP får bollen blir man stressad och hjälper inte varandra i passningsspelet och till slut förlorar man bollen. Några få gånger lyckas BP sticka upp via långa uppspel till Ajeti och Omondi. BP har svårt att komma ur första pressen och är för orörliga i uppspelsfasen. Ingen bra första halvlek av BP – noll avslut och noll hörnor.

Andra halvlek börjar med att BP byter in Marko Nikolic istället för Bajram Ajeti i ett försök att få in ny energi i laget. BP inleder med helt annan intensitet i närkamper och bättre bolltempo. Sundsvalls Peter Wilson skjuter strax utanför efter en hörna i 53:e minuten. I 55:e minuten får Peter Wilson bollen på vänsterkanten precis i utkanten av straffområdet, han vänder tillbaka in mot planen och skjuter stenhårt i bortre hörnet – 3-0 Sundsvall. Återigen alltför passivt försvarsspel av BP.

BP får sin första hörna i 57:e minuten, det säger det mesta om matchen så långt. Efter en inledande uppryckning från BP tar Sundsvall över mer och mer och matchbilden påminner tyvärr om den från första halvlek. Mycket bollinnehav och kontrollerat spel i 3-0 ledning från Sundsvalls sida.

I 71:a minuten tar BP:s Ludvig Öhman ett nödvändigt gult kort, Sundsvall hade sannolikt kommit fria annars. Sundsvall spelar bara av matchen sista 20 minuterna, båda lagen sticker upp i en del anfall men det skapas inga riktigt farliga lägen och någotdera hållen. I 80:e minuten får BP:s Rasmus Alm gult kort och i sista minuten ytterligare ett gult för protest vilket medförde ett rött kort och utvisning.

BP förmår inte skapa ett enda avslut på hela matchen vilket ger underkänt betyg till de flesta spelarna i BP idag.

BP får ta nya tag och hitta tillbaka till inställningen från Djurgården-matchen – närmast hemmamatch fredag 18 maj 19.00 mot Kalmar FF.