Storseger som satt hårt inne

BP tog hem ytterligare tre poäng i söndagens match mot Borgeby FK. Efter en drömstart mot bottenlaget från Skåne hackade spelet periodvis och det var först under matchens sista ha ...

BP tog hem ytterligare tre poäng i söndagens match mot Borgeby FK. Efter en drömstart mot bottenlaget från Skåne hackade spelet periodvis och det var först under matchens sista halvtimme som BP kunde ta över och så småningom rycka ifrån till slutresulatet 5-1.

Text: Tore Kleist
(på bilden: Mathilda Johansson Prakt mot Enskede 31 augusti)

Bilder från matchen finns här

I ett skönt septemberväder fick BP en drömstart med mål i nionde och elfte minuten. Det första slog Daniella Famili säkert in från straffpunkten efter att Mathilda Lindström fällts, det andra kom från Sara Eriksson som från tjugofem meter vaket fick till en lyrboll som gick över Borgebys målvakt. Det kändes då som om det kunde rusa iväg till siffror liknande dem i tisdags mot Enskede, men så blev det verkligen inte. Bortalaget repade mod och fick mer och mer av spelet resten av halvleken. Det blev BP som fick jaga boll, inte minst hade man problem att få tag i duktiga vänsteryttern Nova Karlsson som gång på gång oroade försvaret. Just före paus var det mycket nära reducering flera gånger om, men det dröjde till andra halvleks inledning innan den kom. Ett skott från Thea Birgerud gick i ribban och studsade ner på mållinjen (eller vad jag kan se på reprisbilder innanför) och ut igen. Lite typiskt för detta skede i matchen var en Borgebyspelare hetast och slog in returen. Som officiell målskytt just nu står Kajsa Arthursson, men nog var det Tilde Olsson som var framme på returen. Ettmålsledningen kändes inte alls säker men långsamt började BP ta över kommandot. När man sedan gjorde alla sina byten blev vikten av en bred trupp tydlig än en gång. Spelet blev mer och mer placerat på Borgebys planhalva och under sista kvarten kom till slut även målen. I olika kombinationer låg Sofia Parkner, Wilma Finnman, Tempest-Marie Norlin, Jennifer Sjösten och Mathilda Johansson Prakt bakom de tre avslutande målen, alla fem inbytta i andra halvlek.

Sammantaget blev det till slut en habil insats mot ett lag från seriens bottenregion. En mycket lyckosam öppning borde ha bäddat för en säker resa fram till seger, men svackan i slutet av första i och början av andra halvlek gjorde matchen onödigt spännande med rödsvarta ögon. Laget visade dock sin styrka och ork och kunde ta tillbaka initiativet. Till slut kom också fler mål, vilket bör stärka självförtroendet, inte minst hos de fyra målskyttarna. Desutom kan målskillnaden bli viktig i den jämna seriens avgörande. BP ligger på en kittlande tredjeplats och nästa helg väntar en vanligtvis tuff uppgift, bortamatch mot Lidköping.

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Ebba Ronquist (Sofia Parkner 72), Märta Säfström, Elin Bergkvist, Wilma Wärulf – Klara Andrup (Jennifer Sjösten 65), Frida Boriero, Sara Eriksson, Michelle Rojas Flores (Tempest-Marie Norlin 65) – Daniella Famili (Wilma Finnman 46), Mathilda Lindström (Mathilda Johansson Prakt 65)

Fakta Elitettan, omgång 18
BP – Borgeby FK
5-1 (2-0)
Mål:  BP: Daniella Famili 9 (str); Sara Eriksson 11; Mathilda Johansson Prakt 76, 90; Jennifer Sjösten 83 (str) BFK: Tilde Olsson (?) 47
Varningar: BP:   BFK:
Domare: Sofie Borck Janeheim