Storförlust efter drömstart

Trots att BP fick en drömstart med ledning redan efter två minuter blev det till slut en klar förlust i söndagens match mot Linköpings FC. 1-2 i paus blev till slut 1-5 efter en j ...

Trots att BP fick en drömstart med ledning redan efter två minuter blev det till slut en klar förlust i söndagens match mot Linköpings FC. 1-2 i paus blev till slut 1-5 efter en jobbig andra halvlek.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Lovisa Koss räddar)

BP-supportrarna hade önskat fortsatt framgångsrikt kontringsspel från BP mot topplaget Linköpings FC på söndagen och blev bönhörda direkt. I andra minuten slog Frida Boriero en fin långboll mot Frida Thörnqvist som passerade sin back och tog sig in i straffområdet. Efter en armkrok och lite annan kontakt föll Thörnqvist och Domare Svärdsudd pekade direkt på straffpunkten. För andra matchen i rad klev Alice Ahlberg fram och slog en imponerande säker straffspark. Ledningen höll bara fram till tionde minuten då Linköping bröt ett slarvigt uppspel från Lovisa Koss, som ett par minuter tidigare gjort en strålande räddning. Therese Simonsson höll sig framme när bollen singlade ner i straffområdet och kunde sula in kvitteringen från nära håll. BP fortsatte att hota i omställningsspelet mot Linköpings trebackslinje ledd av Nilla Fischer; närmast mål var Klara Andrup som tvingade målvakten Cajsa Andersson till en fin tippning över ribban. I stället blev det gästerna som strax före paus tog ledningen när BP-försvaret tappade bevakningen på Simonsson inne i straffområdet.

Andra halvlek blev tung för BP. Man fick svårare och svårare att värja sig mot Linköpings duktiga anfallsspelare och under en dryg kvart i mitten av halvleken ramlade tre mål in bakom Koss, varav två signerade skytteligaledaren Amalie Vangsgaard. Det blev inte heller så många lyckade anfall som i första, Vi fick dock se Frida Thörnqvist avsluta matchen som hon började, med en strålande långlöpning som avslutades med ett skott som utom räckhåll för Andersson träffade ribban.

BP försvarade sig väl fram till slutet av första halvlek. Sedan hade man svårt att hålla ihop backlinjen och vid några av målen var de hemjobbande mittfältarna något passiva. Mot ett lag av Linköpings kvalitet har man definitivt inte råd med det. Innan vi och laget själva dömer för hårt ska vi komma ihåg att BP saknade de mest rutinerade mittbackarna Vaila Barsley och S´hannon Woeller och att vi i gästernas lag såg spelare med landslagsmeriter i både anfall och försvar. Man kunde förvänta sig klasskillnad och det fick vi se i takt med att matchen fortskred. Piggast för dagen i BP var Frida Thörnqvist som nu i två matcher visat att hon är ett rejält hot på sin vänsterkant.

I och med förlusten och Kalmars vinst mot Umeå tappade BP en placering och ligger nu mellan Umeå och AIK på näst sista plats. I nästa omgång går kosan mot Skåne för tredje gången den här våren, när Vittsjö tar emot på sitt naturgräs.

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Märta Säfström, Wilma Wärulf, Filippa Wallén (Emilia Bengtsson 67) – Klara Andrup (Jennifer Sjösten 62), Alice Ahlberg, Frida Boriero (Ida Bengtsson 81), Frida Thörnqvist – Daniella Famili (Ella Reidy 67) 65), Mathilda Johansson Prakt (Saga Swedman 81)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omgång 10
BP – Linköpings FC 1-5 (1-2)
Mål:   BP: Alice Ahlberg 2 (str)     LFC: Therese Simonsson 10, 42; Amalie Vangsgaard 52, 61; Yuka Momiki 69

2 assist: Daniella Famili
1 assist: Ida Bengtsson, Frida Boriero, Daniella Famili, Frida Thörnqvist (+2 tilldelade straffar), Ellen Toivio