Seger i cupavslutningen

Seger i cupavslutningen

Share

Seger i cupavslutningen

BP bärgade tre poäng i söndagens match mot Bollstanäs och slutade därmed trea i Svenska Cupens gruppspel. I strålande vårsol fick vi se en säker seger med ett spel som kanske inte ...

BP bärgade tre poäng i söndagens match mot Bollstanäs och slutade därmed trea i Svenska Cupens gruppspel. I strålande vårsol fick vi se en säker seger med ett spel som kanske inte strålade men som visade att lagets samspel utvecklats vidare.

Text: Tore Kleist
Foto: Örjan Jacobsson
(På bilden: Frida Thörnqvist, arkiv)

Efter de tuffa matcherna mot Hammarby och Umeå där BP mestadels fick koncentrera sig på försvarsspel var det dags att visa att man kan föra spelet. Bollstanäs ramlade ju ur Elitettan förra året och borde inte kunna störa ett allsvenskt lag nämnvärt. Mycket riktigt tog BP ett ordentligt tag om den berömda taktpinnen från start, skapade tryck mot bortaförsvaret och fick tidigt ett par hörnor. Efter tio minuter kom vänsteryttern Frida Thörnqvist in från sin vänsterkant och sköt ett bra skott som Bollstanäsmålvakten Åsa Valllgårda tippade över. På den efterföljande vänsterhörnan blev det rejäl oreda framför målet och till slut var det Thörnqvist som tog chansen att slå in ledningsmålet från nära håll. Så småningom kunde Bollstanäs lyfta sig något och skapade ett par bra chanser och en straffsituation där domaren friade. I slutet av halvleken kunde BP åter låsa fast spelet på offensiv planhalva men lyckades inte skapa många chanser mot ett som vanligt välorganiserat Bollstanärförsvar.

Andra halvlek var bara ett par minuter gammal när det var dags för Frida Thörnqvist igen. Hon bröt åter in från kanten men såg ut att ha tappat bollen till försvaret. Det var trevligt att se hur hon jobbade vidare, lyckades återta bollen och slog in sitt andra mål för dagen. Resten av halvleken bjöd på fortsatt dominans från BP men det kom inget tredje mål. Närmast kom man med en dubbelchans med ribb- och stolpskott och ett fint nickläge för Mathilda Johansson Prakt.

Jag tycker att BPs spelare hittar varandra bättre och bättre för varje match, både med och utan boll. Tränare Fernández har under tränings- och cupmatcherna testat många spelare i olika uppställningar och det känns på inget sätt givet hur en startelva i den allsvenska premiären om två veckor kan se ut. Mot Bollstanäs fick vi se målvaktsvärvningen Maggie Smither göra BP-debut men hon hade alldeles för lite att göra för att kunna bedömas. Wilma Wärulf startade åter som mittback med Filippa Wallén på vänsterkanten, Frida Boriero var tillbaka på mittfältet och Klara Andrup spelade allra högst upp. Får jag tro något (och det får jag ju) är det nu fem spelare som är givna i premiären: Lovisa Koss, Alexsandra Lobanova, Wilma Wärulf, Frida Thörnqvist och Frida Boriero. Resten av truppen får ta denna gissning som en utmaning och göra allt under träningar och sista träningsmatchen för att visa att jag har fel!

Nästa match spelas mot Älvsjö AIK på Grimsta, på lördag klockan 11.00. Välkomna!

BPs laguppställning
Maggie Smither – Alexsandra Lobanova, Lovisa Norrby, Wilma Wärulf, Filippa Wallén (Emilia Bengtsson 71) – Jennifer Sjösten (Ellen Toivio 60), Alice Ahlberg, Frida Boriero, Frida Thörnqvist (Tempest-Marie Norlin 71) – Ella Reidy (Ida Bengtsson 71), Klara Andrup (Mathilda Johansson Prakt 60)

Fakta Svenska Cupen, grupp 4 omgång 3
BP – Bollstanäs SK 2-0 (1-0)
Mål:   BP: Frida Thörnqvist 11, 47 BSK:
Varningar:  BP: Filippa Wallén    BSK: Elvira Gustafsson
Domare: Anastasia Oberlauf Poopuu
Publik: 107