Premiärförlust i Malmö.

BP får åka hem från den allsvenska premiären utan poäng men med en stolthet över en bra insats mot de svenska mästarna. Rosengård var inte oväntat det klart starkaste laget och me ...

BP får åka hem från den allsvenska premiären utan poäng men med en stolthet över en bra insats mot de svenska mästarna. Rosengård var inte oväntat det klart starkaste laget och med ett mål i varje halvlek hämtade de hem sin första trepoängare.

Text: Tore Kleist
(På bilden: Alexsandra Lobanova, arkiv)

– Alla i laget ska ha beröm för en riktigt stark arbetsinsats, så BPs assisterande tränare Daniel Gunnars efter matchen. Vi gör en laginsats att vara stolta över och det gäller även spelarna på bänken som inte fick speltid.

Ja, mot Rosengård med alla sina landslagsspelare krävs förstås ett hårt arbete och en bra spelplan. Det var inte minst kul att se hur Alice Ahlberg och Ella Reidy fullföljde taktiken att ligga hårt på Caroline Seger för att störa speluppbyggnaden. Annars avstår jag från att lyfta enskilda spelare, men hade kunnat nämna var och en.

Det sagt, de svenska mästarna var dominerande hela matchen och attackerade på båda kanterna och var oerhört snabba i omställningar. Det tog dock till tjugonde minuten innan första målet kom. Efter ett fint högeranfall nådde bollen Bea Sprung som kontrollerat kunde placera in bollen utan chans för Maggie Smither i BP-målet. Smither hade tidigare i halvleken fått göra en mycket fin räddning när ständigt farliga Mimmi Larsson kom igenom fri. Larsson och Schough hotade gång på gång men BPs försvar lyckades oftast avstyra till hörna och paussiffrorna stannade vid 1-0.

Matchbilden höll i sig i andra halvlek med ett hemmalag som dominerade men med ett BP som spelade med självförtroende och verkligen försökte gå till anfall när tillfälle gavs. En kvart in i halvleken fick Mathilda Johansson Prakt till en nick som gick i en båge mot motsatt stolpe men Rosengårds målvakt Teagan Micah lyckades precis tippa bort bollen. I stället för kvittering blev det utökad ledning i nästa anfall. Sägas ska att Rosengård redan haft två bollar i ribban, och den här gången slog Larsson in en stolpretur. Matchen kändes då nästan avgjord, men BP gav verkligen inte upp utan fullföljde dagen på ett sätt som ger hopp inför fortsättningen på serien.

Självklart hade BP hoppats på att kunna skrälla, men med tanke på kvaliteten på motståndet ska vi nog ändå vara nöjda. Man visade att man inte tänker kliva undan blygt och försiktigt i högsta divisionen, utan snarare anta utmaningen utan större respekt för motståndet. Nu hoppas vi mål och poäng i hemmapremiären mot Umeå på söndag. Välkomna till Grimsta då!