Ordförandebloggen #13: BP:s historia – fyller 75 nästa år

Ordförandebloggen #13: BP:s historia – fyller 75 nästa år

Share

Ordförandebloggen #13: BP:s historia – fyller 75 nästa år

IF Brommapojkarna (”BP”) grundades den 13 april 1942, mitt under brinnande världskrig, i ett skyddsrum på Yllevägen 6 vid Brommaplan. Den som gör sin matematik kommer fram till att ...

IF Brommapojkarna (”BP”) grundades den 13 april 1942, mitt under brinnande världskrig, i ett skyddsrum på Yllevägen 6 vid Brommaplan. Den som gör sin matematik kommer fram till att BP fyller 75 nästa år. Det kan därför vara bra att känna till lite om BP:s ursprung, och historien om en pigg blivande 75-åring.

Föreningens förste ordförande blev Tage Mård, vice värd i huset där småpojkarna Bengt Ström, Arne Borgström, Tore Bjuggfält, Gunnar Westlund och Stig Starkenberg ville starta en förening. I början var verksamheten mer att likna vid en fritidsgård, med aktiviteter såsom modellplansbygge, schack, dans och allehanda idrotter. För killarna kring Brommaplan på 1940-talet, där även Lennart Johansson (f d UEFA-president och Svenska Fotbollförbundets tidigare ordförande) fanns med i kamratkretsen, stod inte bara fotboll på programmet. Bordtennis, bandy, brottning, friidrott, och armbrytning var andra populära aktiviteter.

I bordtennis vann BP både division 4 och 5 i början på 1950-talet. Bandy togs upp på programmet 1953, med start i lägsta Stockholmsserien. Storhetstiden i bandy inföll i mitten av 1960-talet, då laget spelade i division 3 (idag division 2), under några säsonger. Det fanns även en ungdomsverksamhet, så bra att BP:s pojklag födda 1940 fick representera Stockholm i en match mot Uppland. På ungdomssidan har klubben också deltagit i S:t Eriks-cupen och dess föregångare AT-cupen i ishockey under 1950- och 1960-talen, oftast med bra resultat.

Det officiella startåret för BP:s ungdomssektion var 1954, med sporterna fotboll, bandy, friidrott och ishockey. Efterhand blev fotboll den mest dominerande grenen, både kvantitativt och resultatmässigt. 1957 hade BP ca 250 pojkar i verksamheten, vilket var mycket med den tidens mått mätt.

Fotbollen blev snart nummer ett inom BP. Med Allan G Carlssons och sedermera sonen Claes-Görans målmedvetna arbete, började en satsning på ungdomssidan. De sportsliga framgångarna kom som ett resultat av detta pionjärarbete. ”Silverbollen” är priset till bästa förening på pojksidan i S:t Eriks-cupen i fotboll. Sista gången Silverbollen delades ut var 2013. Även det året vann BP, och hade därmed vunnit Silverbollen 39 av de senaste 48 åren. Således har BP dominerat ungdomsfotbollen på pojksidan i Stockholm under lång tid. BP har också några inteckningar i S:t Eriks-cupens motsvarighet på flicksidan, ”Brudkronan”.

En blick i backspegeln visar att 1969 var ett historiskt år för herrlaget, då gick BP upp i näst högsta serien för första gången. 2007 blev nästa milstolpe, då spelade BP sin första säsong i Allsvenskan. Totalt har det blivit fem säsonger i högsta serien; 2007, 2009, 2010, 2013 och 2014 har det spelats allsvensk fotboll på Grimsta.
Omkring 1970 startades damfotboll i BP, något som vid den här tidpunkten var ganska nytt i Sverige, och som innebar att BP var en av de första föreningarna i Sverige att starta med damfotboll. Även flickverksamheten kom igång i BP i början av 1970-talet.

BP:s upptagningsområde har i alla år varit Västerort med omnejd, i huvudsak längs tunnelbanans gröna linje, från kommungränsen mellan Stockholm och Järfälla ute i Hässelby, hela vägen till Alvik och Tranebergsbron. Innan klubbhus och hemmaplan etablerades vid Grimsta, låg BP:s klubbhus vid Ängbyplan under många år. Vid Ängbyplans tunnelbanestation låg även en BP kiosk som sålde BP-prylar.

Idag har BP drygt 250 ungdomslag i seriespel och kan därmed titulera sig Europas största fotbollsklubb. Det innebär drygt 4 000 spelare och ca 750 ideellt engagerade ledare. Ca 25 % av BP:s lag är flicklag. Mer än 1 000 barn är med i BP:s Knatteskola varje år, d v s verksamheten innan lagindelning. Ca 95 % är breddverksamhet. Resterande ca 5 % är elit eller elitförberedande verksamhet med vår Akademi (högst rankad i Sverige allt sedan starten) samt våra två representationslag Dam och Herr. Damlaget ligger i år i division 1 Norra Svealand och herrlaget i division 1 Norra.

Det är lätt att starta ett lag. Det är lätt att starta en förening. Det är betydligt svårare att vara den ledande fotbollsföreningen under lång tid. Jag återkommer om vårt 75-års jubileum nästa år.

För mer om BPs historia, verksamhetsberättelser samt statistik för Dam och Herr genom åren, klicka här.

PS. I den svenska herrtruppen i fotboll i Rio de Janeiro OS, har vi hejat extra på de BP-fostrade spelarna Simon Tibbling, Jacob Une Larsson och Sebastian Starke Hedlund. DS.

Fredrik Bergholm
Styrelseordförande

För tidigare ordförandebloggar, klicka på kategorin Ordförandebloggen