Ordförande har ordet
Manfred Aronsson till höger. Foto: Örjan Jacobsson

Ordförande har ordet

Share

Ordförande har ordet

Bäste BP-vän! Hösten är på väg att gå över till vinter och den pandemiförskjutna fotbollssäsongen 2021 är inne i sina sista skälvande veckor med bl a allsvensk dramatik. Själva ...

Bäste BP-vän!

Hösten är på väg att gå över till vinter och den pandemiförskjutna fotbollssäsongen 2021 är inne i sina sista skälvande veckor med bl a allsvensk dramatik. Själva har vi med herr- och damlaget redan skrivit fotbollshistoria detta år! 

BP:s damer har för första gången spelat sig upp till högsta serien efter osannolik dramatik och en mental stålsättning hela vägen fram till säsongens sista spelminuter. Uppsala hade allt i sina händer i den sista omgången men höll inte för trycket. Det gjorde däremot våra fantastiska damer som gled förbi på mållinjen och knep den sista allsvenska biljetten.

Vårt herrlag hade hela säsongen en hög förväntan på sig att ligga i topp och gå upp till Superettan igen. Men att vinna serier är lättare sagt än gjort. Att BP säkrade seriesegern med hela fem omgångar kvar, efter att endast ha förlorat två matcher av 30 och släppt in endast 18 mål säger det mesta. BP tillhör därmed de fem klubbar i Sverige som 2022 har elitfotbollslag på både herr- och damsidan genom att spela både i Superettan och Damallsvenskan. 

Dessa två bedrifter ger eko och betyder oerhört mycket för BP som förening. Exponeringen av Sveriges främsta fotbollsförening som helhet ökar, liksom respekten för vad vi i klubben gemensamt åstadkommer. Att vi satsar på flick- och damsidan på samma sätt som vi gör på pojk- och herrsidan börjar nu ge resultat. BP:s ungdomslag gör ett av sina starkaste år någonsin. F17 vann SM-guld. F19 vann SM-silver. P15 vann SM-guld (SEF Trophy). P16 var med i A-slutspel. P17 har fortsatt chans på SM-final. P19 ser dessutom ut att kvalificera sig till den nya nationella Allsvenskan. 

Jag har svårt att se att någon fotbollsförening, varken i Sverige eller i Norden är nära ett liknande resultat. Samtidigt fortsätter vi utveckla föreningens fundament, att oavsett förutsättningar eller bakgrund erbjuda alla möjligheten att spela och uppleva fotboll.  

Mycket arbete har genomförts under året med att öka service och stöd till samtliga 260 lag i föreningen. Vi märker också att intresset är skyhögt för att spela fotboll i BP, med rekorddeltagande i årets camper och BP:s knatteskola som i år lockat över 1200 flickor och pojkar att ta steget in i fotbollens fantastiska värld!  

I vinter genomförs dessutom andra året av Vinterknatteskolan, och platserna tog slut inom 24 timmar! Vi märker dessutom att nästan alla lag vintertränar detta år. Förr var det många lag som tog uppehåll under vintern, med i år har nästan alla lag valt att köra vidare vilket är fantastiskt roligt! 

Vi arbetar därför nu ännu mer offensivt med att försöka utöka antalet planer i Västerort genom konstruktiva samtal med Stockholms Stads idrottsförvaltning. Vi framför inte bara krav på plantider utan kommer med konstruktiva lösningar och idéer för att kunna råda bot på planbristen.

Till vinterns Spela Mera LAG-träning 2021/2022 som startar 28 november (i tältet) har hela 15 lag anmält sig vilket är ”all time high”. Spela mera LAG-träningen bygger på samma koncept som Spela mera-träning och riktar sig till hela laget. Gruppen är och förblir således intakt och tränaren är någon av BP:s duktiga akademiledare. Även ledarna får här möjlighet att utbildas tillsammans med BP:s redan utbildade tränare. 

BP har också startat ett arbete för att motverka psykisk ohälsa. Som ett första steg har vi inlett ett samarbete med idrottspsykologen Elin Borg och som innebär att vi tagit fram en utbildningsplan för våra avlönade huvudtränare. Tränarna som går utbildningen är aktiva i lag från 11 år till senior. Målet att se det som en självklar komponent i föreningens utbildningsinsatser.  

Vi vill också lyfta fram föreningens alla fantastiska föreningsdomare. Dessa unga personer som ensamma tar klivet ut mitt på planen och blåser igång matcherna. Här behöver vi alla hjälpas åt för att skapa en utvecklande miljö som de får växa och trivas i. Ett boktips lagom till jul är toppdomaren Jonas Erikssons bok ”Korthuset”. 

BP har utvecklat sina partnerskap under 2021 genom att vi förlängt vårt omfattande samarbete med Bauhaus, där vi bl a jobbar med det lyckade projektet Första Jobbet. Vi har också lyckats starta nya samarbeten bl a Hemfrid, Elexir Pharma, XPLORA och ASSA ABLOY. Ny Officiell partner till BP blir också Stora Coop Bromma och Vinsta. Jag vill också passa på att tacka Nike och Stadium för det fantastiska ”BP Girls event” som genomfördes på Grimsta med fokus på vårt damlag samt våra BP-flickor och som blev en succé som fick medialt genomslag. 

Även om det varit ett väldigt bra år för föreningen så är jag fullt medveten om att det finns potential till förbättringar. Vi är medvetna om att vi behöver förbättra oss inom exempelvis kommunikation och tydlighet. Både vad som gäller mellan enskilda lag och vad vi som föreningen kommunicerar. Min ambition är att vi ska bli tydligare och bättre i hur vi samverkar med alla er ledare och spelare.

Avslutningsvis vill jag och hela Sportkontoret rikta ett stort och varmt tack till er alla ledare och spelare som under det senaste året, trots pandemins effekter, har lyckats skapa en så imponerande och kvalitativ fotbollsverksamhet. Vi har tillsammans fått anpassa verksamheten, vilket har varit frustrerande och ibland svårt. Vi är så imponerade av alla ideella ledares tålamod och ansvarstagande under denna prövande tid. 

Jag vill också passa på att uttrycka ett stort tack till två betydande personer som valt att fortsätta utanför BP, vår klubbdirektör Manuel Lindberg och vår sportchef Peter Kisfaludy. Båda är kvar några månader in i det nya året, och rekryteringen av deras ersättare är igång. 

Som ny ordförande i BP kan jag slutligen bara konstatera att BP utgör en viktig del av svensk fotbolls framtid som ledande leverantör av manliga och nu också kvinnliga elitfotbollsspelare. Och att BP:s ungdomsverksamhet inte bara erbjuder tusentals barn och ungdomar glädje och gemenskap, utan också är ett viktigt bidrag till folkhälsa, integration och jämställdhet.

Stort tack för i år!
Manfred Aronsson