Ny uddamålsförlust i viktig streckmatch

IFK Kalmar såg till att hamna på säkrare mark efter söndagens match i Damallsvenskan. Man besegrade BP med 3-2 efter ett händelserikt möte på Grimsta. Text: Tore KleistFoto: ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Alexsandra Lobanova)

Redan efter femton sekunder kom matchens första skadeuppehåll då Frida Thörnqvist och Paige Culver skallade ihop. Båda kunde spela vidare efter ett par minuters omvårdnad men vi skulle få se många fler spelavbrott under resten av matchen som delvis ryckte sönder spelet. Efter drygt tio minuter tog bortalaget ledningen när Amanda Persson slog ett långt inlägg från vänsterkanten som i stället för att nå någon anfallsspelare gick i en båge över Lovisa Koss och in under ribban. Persson skulle två gånger till vara nära att göra mål från vänsterkanten, de gångerna med skott som gick i ribbans överkant. Dessutom slog hon den fina vänsterhörna som backen Patricia Fischerova kunde nicka in efter en dryg halvtimme. Med ett tvåmålsunderläge var nu BP i rejäl brygga. Man avslutade dock halvleken mycket bra, med många anfall på båda kanterna. Tyvärr saknades precision i de avgörande lägena. Kalmar var pressat och i sina ansträngningar att lugna ner spelet tog målvakten Karina Kork vid ett tillfälle hela tjugosju (27!) sekunder på sig att spela iväg bollen. Jag tror att det var rekord för vad jag sett; jag förstår att hon prövar att ta chansen men kan verkligen inte förstå hur det kan tillåtas.

I andra halvlek fortsatte BP att ha mycket boll; man vann många fler bollar på mittfältet än i matchens inledning men kom inte fram till klara målchanser. I stället kom kallduschen när Kalmars Violah Nambi föll i duell med Frida Boriero och domare Oberlauf blåste för straff. Själva domslutet var ytterst tveksamt men det kan man inte säga om Juliette Kemppis straff som satt säkert i krysset. BP fortsatte att ligga på efter målet och med en kvart kvar kom reduceringen genom hårt arbete av de både inhopparna Mathilda Johansson Prakt och Jennifer Sjösten. Johansson Prakt forcerade fram, Sjösten låg hårt på en utrusande Kork som tappade ut bollen till Johansson Prakt som då hade öppet mål. Möjligen hade målet inte blivit godkänt om inte Kalmar hade fått straffen tidigare. Med knappa tio minuter hände det som man nästan glömt kan hända: Kalmars målvakt blev avblåst för att ha hållit i bollen för länge, den här gången kom avblåsningen redan efter femton sekunder… BP lyckades inte förvalta frisparken i straffområdet men fortsatte sedan att ligga på, bland annat med en uppflyttad Vaila Barsley. På tilläggstid fick Barsley in en ytterligare reducering efter ett fint anfall av Ella Reidy, Daniella Famili och Sjösten, alla inbytta i andra halvlek. Kalmar kunde sedan hålla undan med hjälp av ett skickligt bollhållande och en slutsignal som kom utan ytterligare tidstillägg trots byte på övertid.

Jag är extra gnällig över domarinsatsen idag, men det är ett problem (som vi även ser på allra högsta nivå) att man inte kan sköta något så enkelt som att räkna sekunder. Det sagt, det som gjorde att BP förlorade var den något svaga insatsen i början av matchen då Kalmar var hetare på andrabollarna och hindrade BPs anfallsspel effektivt, och att man saknade kvalitet i de avgörande passningarna när man så många gånger lyckades komma fram i flera fina anfall. Vi känner igen bilden från hela säsongen och det är förstås ingen slump att det har blivit hela sju uddamålsförluster. Positivt att ta med är insatsen i andra halvlek och att man fortsatte att tro på poängchans även efter 0-3-målet. Det faktum att avbytarna kommer in och kan göra skillnad bådar också gott inför de avslutande omgångarna då det kan bli viktigt med en bred trupp.

Kalmar gjorde ett ryck botten i och är nu i ett mycket bättre läge utan att på något sätt vara säkra. Både Umeå och AIK förlorade igen och BP behåller sin kvalplats och en klar chans till förnyat allsvenskt kontrakt. Av de fyra återstående matcherna spelas tre i Stockholm så boka in några riktigt spännande fotbollseftermiddagar i kalendern!

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova (Ella Reidy 83), Vaila Barsley, Shannon Woeller, Wilma Wärulf – Ellen Toivio (Jennifer Sjösten 59), Alice Ahlberg, Frida Boriero (Emilia Bengtsson 70), Frida Thörnqvist – Ida Bengtsson
(Daniella Famili 59), Klara Andrup (Mathilda Johansson Prakt 70)

Fakta OBOS Damallsvenskan, omgång 22
BP – IFK Kalmar 2-3 (0-2)
Mål:   BP: Mathilda Johansson Prakt 75, Vaila Barsley 90+3   KAL: Amanda Persson 11, Patricia Fischerova 33, Juliette Mikaela Kemppi 68 (str)
Varningar:  BP: Frida Thörnqvist  KAL:
Domare: Anastasia Oberlauf Poopuu