Ny seger mot Älvsjö AIK

Det blev ytterligare en seger mot Älvsjö AIK på lördagen, den här gången med 3-0. BP kan inte minst vara nöjda med ett försvarsspel som innebar ännu en hållen nolla. Text: Tor ...

Text: Tore Kleist
(på bilden: Ebba Ronquist, arkiv)

Vårsolen strålade över Grimsta vid avspark och man önskade att lagens supportrar hade fått vara på plats och njuta. Molnen tätnade en del efterhand men matchutvecklingen kunde ändå värma en BP-anhängare. Första halvlek var ganska jämn mellan två lag som båda verkligen försökte få igång ett snabbt anfallsspel, men oftast stoppades av välorganiserade försvar. Det tog till sista kvarten innan BPs anfallare lyckades komma till farliga lägen, och lite typiskt var det när man fyllde på med ytterbackarna som det gav resultat i målprotokollet. Klara Andrup regisserade ett fint anfall på högerkanten och hittade in till en framåtstormande Alexsandra Lobanova. Målvakten räddade närskottet men returen gick ut till Ebba Ronquist som följt med upp på andra kanten, och hon kunde slå in sitt första mål för säsongen.

Andra halvlek var bara några minuter gammal när Daniella Famili behärskat slog in tvåan bakom en olycklig Älvsjömålvakt som i momentet innan fått sig en smäll och delvis var satt ur spel. Domarteamet hade inte sett någon anledning att blåsa frispark och hade bara att godkänna målet. BP tog sedan tag i spelet mer och mer, och ökade trycket på Älvsjös försvarslinje, utan att skapa jättemånga chanser. Tempest-Marie Norlin var inblandad i många anfallsförsök och med kvarten kvar var det hon som fick göra dagens sista mål. På ett mycket bra inspel från Klara Andrup kunde hon från en central position i straffområdet dunka in bollen utan chans för målvakten.

BPs tränare Marcelo Fernández sa före matchen att han ville fortsätta se ett försvarsspel med få målchanser bakåt. Det fick han. Backlinjen såg trygg ut med i stort sett full koll på händelserna, och målvakten Lovisa Koss behövde aldrig göra några stora ingripanden. Det var en extra krydda att den försvarsmässigt nästan felfria Ebba Ronquist också fick göra ett mål. Anfallsmässigt hade BP lite svårt att hitta fram till chanser i första halvlek. Älvsjö lyckades med hårt arbete länge bra med att neutralisera BPs centrala anfallsspelare Daniella Famili och Mathilda Johansson Prakt, men bevakningen de krävde gav också utrymme på kanterna. Klara Andrup och Tempest-Marie Norlin nötte på och kunde så småningom skapa flera farligheter. Liksom mot Bollstanäs häromsistens såg vi hur BP tog över mer och mer ju längre matchen led. Det är jobbigt för motståndarna att värja sig mot BPs starka bollhållare och med den breda trupp Fernández har att tillgå kan matchutvecklingen gå i BPs favör. I lördagens match var flera spelare utanför truppen på grund av lite småskavanker och för att undvika överbelastning inför seriestarten. Truppen var påfylld med U-truppens Sofia Norrby och Ebba Hjalmarsson, som båda fick lite speltid. Framtiden är spännande!

Nästa match för BP spelas redan på skärtorsdagens kväll, då IFK Norrköping besöker Grimsta. Sedan återstår en match mot AIK innan det är dags för seriepremiären i Mallbacken den 18 april.