Ny nolla på Studenternas.

Ny nolla på Studenternas.

Share

Ny nolla på Studenternas.

BP lyckades inte resa sig efter förlusten mot Umeå i fredagens bortamatch mot IK Uppsala. Inför storpublik på Studenternas blev det en ny nollpoängare efter att hemmalaget gjort s ...

BP lyckades inte resa sig efter förlusten mot Umeå i fredagens bortamatch mot IK Uppsala. Inför storpublik på Studenternas blev det en ny nollpoängare efter att hemmalaget gjort sin bästa match på länge.

Text: Tore Kleist
Foto: Henke Råssmo
(på bilden: Märta Säfström, arkiv)

BP fick än en gång en mardrömsstart när Uppsalas för kvällen mycket duktiga Angelina Thoreson redan i den första matchminuten kom i en lång, snabb kontringslöpning på högerkanten och till slut slog bollen förbi Lovisa Koss i BP-målet. Till skillnad mot Umeå-matchen hämtade man sig och lyckades undvika fler baklängesmål i matchinledningen. Dock var det hemmalaget som hade det mesta och bästa av spelet i halvleken. Man vann mittfältsmatchen och hade i Thoreson ett ständigt hot på högerkanten.

Andra halvlek blev spelmässigt klart bättre för BP. Man vann fler bollar, inte minst genom en långt neddragen Frida Boriero och en stark Märta Säfström, och hade bättre kontroll på Uppsalas anfallsspel. BP jublade när Wilma Wärulf slog en högerhörna direkt i mål, men domaren bedömde att Daniella Famili trängde Uppsalas målvakt och underkände målet. Jag är inte så säker på att protesterna hade blivit särskilt stora om målet godkänts. BP fortsatte att prestera bättre och bättre i det mesta och kvitteringen kom så småningom. Klara Andrup vek in från vänsterkanten och lossade högerkanonen från en bit utanför straffområdet, utan chans för Lina Lundqvist i Uppsala-målet. Det kändes sedan en period som att BP var starkare och höll på att närma sig ett ledningsmål men då vaknade Thoreson igen. Hon hade ett par bra försök från sin kant och med knappa tio minuter kvar vek hon inåt och fick till ett perfekt skruvat vänsterskott som borrade sig upp i bortre krysset. I slutminuterna lyckades Uppsala låsa fast spelet runt BPs straffområde och i slutsekunderna av ordinarie tid fick man en straff som Marika Bergman Lundin förvaltade på bästa sätt.

Även om BP kom tillbaka från det tidiga underläget och var på väg mot en vändning får vi erkänna att Uppsala var vassare sett över hela matchen. Ofta pratar vi om hög lägstanivå men på fredagskvällen tycker jag att avgörande blev en högre högstanivå. Vi fick se ett rappt och säkert passningsspel på Uppsala-mittfältet i första halvlek och en stark insats av Thoreson matchen igenom, samtidigt som BP för sällan fick till ett riktigt effektivt anfallsspel.

Lagen har nu lika många poäng men Uppsala har bättre målskillnad och är därmed åter förbi BP på rätt sida uppflyttningsstrecket. Nu väntar ett speluppehåll innan serien ska avgöras. Nästa match för BP spelas lördag 30 oktober, hemma på Grimsta mot Mallbacken, och sedan väntar bortamatch mot Jitex och slutligen hemmamatch mot Älvsjö. Häng med och stötta laget i säsongsavslutningen!

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Märta Säfström, Lovisa Norrby, Wilma Wärulf – Tempest-Marie Norlin (Jennifer Sjösten 51), Frida Boriero, Sara Eriksson (Wilma Finnman 84), Klara Andrup- Daniella Famili (Mathilda Lindström 67), Mathilda Johansson Prakt

Fakta Elitettan, omgång 23
IK Uppsala – BP
3-1 (1-0)
Mål: IKU: Angelina Thoreson 1, 83; Marika Bergman Lundin 90+1′ (str) BP: Klara Andrup 53
Varningar: IKU: Marika Bergman Lundin (?)  BP: Klara Andrup, Sara Eriksson
Domare: Sofie Borck Janeheim
Publik: 1 013