Ny förlust mot Vittsjö

BP kunde inte överraska och ta poäng i söndagens hemmamöte med Vittsjö. Efter en ganska jämn första halvlek blev det till slut seger för gästerna med 3-1. Text: Tore KleistFot ...

Text: Tore Kleist
(På bilden: Alice Ahlberg)

BP fick en tung start när Katrina Gorry, med nästan åttio landskamper för Australien i meritförteckningen, slog en frispark direkt i mål redan efter fem minuter. Så småningom jämnades spelet ut och vi fick se chanser åt båda håll resten av halvleken. Närmast för BP var Klara Andrup och Frida Thörnqvist, Andrup med ett läge när Vittsjös målvakt Sabrina D’Angelo var långt ut men precis hann tillbaka och Thörnqvist med ett fint skruvat långskott som D’Angelo fick fingrarna på just under ribban. Åt andra hållet fick Lovisa Koss vid ett antal tillfällen ta fram sina snabba reflexer och rädda flera farliga skott. I BP var Frida Thörnqvist framgångsrik med sitt kantspel och låg tillsammans med Frida Boriero bakom det mesta framåt.

I andra halvlek kom sedan några olycksminuter för BP när gästerna visade sin kvalitet och kunde gå ifrån till en tremålsledning. Båda gångerna var det matchens lirare Katrina Gorry som slog långa bollar från egen planhalva. Vid första tillfället frispelades Clara Markstedt som säkert slog in bollen bakom Koss, vid det andra kom Markstedt djupt på högerkanten och hittade Linda Sällström centralt. BPs försvar som annars gjorde en gedigen insats med bra positionsspel hängde här inte med och Vittsjös effektivitet blev förödande. BP hade i andra halvlek mycket svårare att komma fram i anfall än i den första men med tjugo minuter kvar kom ändå en reducering. Elllen Toivio slog ett vänsterinlägg som Jennifer Sjösten nådde med huvudet, bollen kom ner till Mathilda Johansson Prakt som från nära håll slog in sitt fjärde mål för säsongen. Ett visst hopp tändes men närmare än en situation på tilläggstid där Jennifer Sjösten kunde och borde ha fått straff kom inte BP.

Under långa stunder i första halvlek var spelet ganska jämnt och det skapades chanser vid båda målen. Vi kan konstatera att BP inte nådde det som tränaren Marcelo Fernández efterlyste i fredagsintervjun, en större effektivitet när chanserna kommer.

Umeå lyckades besegra Djurgården och därmed är nu BP åter under nedflyttningsstrecket. Omgång 23 kompletteras på måndag genom derbyt mellan Hammarby och AIK. BPs nästa match spelas mot just Hammarby redan på fredag kväll.

BPs laguppställning
Lovisa Koss – Alexsandra Lobanova, Vaila Barsley, Shannon Woeller, Wilma Wärulf – Tempest-Marie Norlin (Jennifer Sjösten 61), Alice Ahlberg (Emilia Bengtsson 80), Frida Boriero (Ella Reidy 74), Frida Thörnqvist (Ellen Toivio 61) – Mathilda Johansson Prakt (Daniella Famili 74), Klara Andrup

Fakta OBOS Damallsvenskan, omgång 23
BP – Vittsjö GIK 1-3 (0-1)
Mål:   BP: Mathilda Johansson Prakt 73   VGIK: Katrina Gorry 5, Clara Markstedt 52, Linda Sällström 55
Varningar:  BP: Frida Boriero, Frida Thörnqvist, Wilma Wärulf  VGIK: Elisabet Klinga, Jutta Rantala
Domare: Sofie Borck Janeheim