Ny bortaförlust när BP förlorar snöpligt mot Trelleborg
Fritiof Björkén målskytt för andra matchen i följd. Foto: Erik Bjernulf

Trelleborg vinner med 2-1 men BP förtjänade minst oavgjort efter bästa bortamatchen i år. Fritiof Björkéns reducering väckte hoppet och chanserna till kvittering fanns. Text: Jenn ...

Text: Jennifer Lundgren

En härlig somrig gräsmatta i strålande solsken på Vångavallen i Trelleborg välkomnade BP när Trelleborg tog emot på torsdagskvällen. BP kommer från en kanonmatch mot Kalmar senast och Trelleborg med överraskande derbyvinst mot Malmö FF och oavgjord match mot Sirius i bagaget. Båda lagen alltså i bra form.

Trelleborg börjar bäst och skapar redan i fjärde minuten en farlig målchans efter skott från nära håll av Deniz Hümmet som BPs keeper Petric räddar föredömligt och sedan ytterligare ett skott strax utanför av Felix Hörberg. Det är Trelleborgs Zoran Jovanovic som ligger bakom den fina upptakten och Trelleborgs chanser.

Trelleborg bryter ett BP-uppspel i tionde minuten tack vare hög press och via en snabb spelvändning ser Felix Hörberg ut att komma helt fri men BPs vänsterback Erik Figueroa gör en utmärkt brytning precis i rätt tid.

Med första kvarten spelad så har Trelleborg börjat klart bäst och BPs tama spel på bortaplan fortsätter, stor skillnad från segermatchen mot Kalmar senast på Grimsta. Trelleborg är aggressiva och lyckas med hög, intensiv press stressa BP som är för långsamma i uppspelsfasen.

Matchen präglas av mycket kamp, många dueller och inte speciellt mycket skönspel. BP spelar upp sig men tappar bollen alldeles för ofta på mittplan. Exakt ett sådant leder till att Trelleborgs Felix Hörberg lyfter in bollen i straffområdet i 25:e minuten och Jovanovic avslutar men Petric gör återigen en väldigt bra räddning. På den efterföljande hörnan får Alexander Blomqvist på något sätt huvudet på bollen och krånglar in bollen i mål, 1-0 till Trelleborg efter svagt försvarsspel av BP.

Ledningsmålet kommer rättvist efter flera chanser från Trelleborg, BP har inte haft en enda målchans när halvtimman är spelad. Zoran Jovanovic får gult kort efter onödig eftersläng på Figueroa på mittplan i 31:a minuten. Ludvig Öhman drar på sig gult kort i 37:e minuten.

Trelleborgs mittback Dennis Hadzikadunic bryter fram i 45:e minuten och skjuter stenhårt i ribban från 35 meter. På returen lägger Trelleborg ett inlägg som BPs Ludvig Öhman försöker rensa men skjuter rakt på Freddie Brorsson och bollen studsar snöpligt och oturligt in i mål, 2-0 till Trelleborg. Ett riktigt skitmål.

Trelleborg äger matchen efter en väl genomförd första halvlek med stort bollinnehav och en hel del avslut på mål. Trelleborg stör och stressar BP i uppspelen. BP visar små glimtar av fint passningsspel men Trelleborg vill mer.

Andra halvlek börjar BP bättre och redan i 46:e minuten lyckas BP skapa matchen första skott på mål när Eric Omondi skjuter lamt i famnen på Trelleborgs Marko Johansson.

Tim Söderström driver upp på mittfältet i 51:a minuten, spelar ut på vänsterkanten till Figueroa som passar in till Omondi som skjuter på en Trelleborgsspelare. Bollen studsar ut till Marko Nikolic till höger i straffområdet som passar kort inåt bakåt till Fritiof Björkén som drar till från snäv vinkel i bortre burgaveln – MÅL!  Reducering 1-2 – äntligen lite aggressivare spel från BP som genast resulterar.

Matchbilden är helt annorlunda från första halvlek, nu är det BP som är först i duellerna och aggressiva samt skapar målchanser. Trelleborg verkar nöjda efter 2-0 i första halvlek och gör inte jobbet längre.

Matchen planar ut lite med jämnare spel men fortfarande ett helt annat BP än i första halvlek. David Ochieng bryter ett uppspel när BP tappar boll på Trelleborgs planhalva och får gult kort i 62:a minuten. I 66:e minuten slarvar BP i eget straffområde och Trelleborgs Anton Tideman vinner ett motlägg och blir helt fri men skjuter rakt på Petric i snäv vinkel.

I 70:e minuten kommer Trelleborg i ett snabbt anfall och  skjuter tre gånger men inget skott resulterar. BP har haft klart mest bollinnehav i andra halvlek. Matchen står och väger när bara 15 minuter plus tilläggstid är kvar av matchen. I 75:e minuten leker Björkén och Trelleborgs Andersson grekisk-romersk brottning på mittplan utan åtgärd från domaren som ger BP fördel av bollen som lyfter upp på en helt fri Jack Lahne som skjuter men inte bättre än att Trelleborgs målvakt Marko Johansson räddar till hörna. På efterföljande hörnan fortsätter BP skapa tryck mot Trelleborg – en kvittering hänger i luften och vore rättvis.

I 80:e minuten avslutar Christopher Brandeborn med ett stenhårt skott men rakt på Johansson i Trelleborgsmålet. Nu har BP förtjänat en kvittering men Trelleborg har parkerat bussen och hamnat i knät på sin egen målvakt vilket gör det mycket trångt i sista tredjedelen.

Trots ett massivt tryck sista minuterna med flera målchanser lyckas inte BP få in den kvittering som de så väl förtjänat och hade speglat matchen rättvist. Trelleborg håller undan med blotta förskräckelsen och vinner matchen med 2-1.

BP får ta nya tag på söndag hemma på Grimsta mot Örebro i sista matchen före VM-uppehållet. Avspark 17.30 på Grimsta. Biljetter via brommapojkarna.ebiljett.nu.