DAM: Numret för litet i cuppremiären

Resultatmässigt stod sig BP slätt i söndagens cupmöte med Hammarby. Slutsiffrorna skrevs till 4-0 efter tre mål av Matilda Vinberg, men BP visade upp ganska mycket fint spel och k ...

Resultatmässigt stod sig BP slätt i söndagens cupmöte med Hammarby. Slutsiffrorna skrevs till 4-0 efter tre mål av Matilda Vinberg, men BP visade upp ganska mycket fint spel och kunde ändå åka hem med hyfsat höga huvuden.

Text: Tore Kleist
(På bilden: N Persson, S Olai, W Wärulf, J Olsson, F Boriero, E Karlsson, F Hjelm Rönnlund, A Ahlberg, E Toivio, K Andrup, I Bengtsson )

Det känns inte helt rätt att efter en fyramålsförlust skriva att BP gjorde en bra match, men jag tycker att insatsen trots allt var klart godkänd. Man hade för ofta problem att rensa bollen från det egna straffområdet vilket resulterade i ett eller par baklängesmål för mycket. Annars fick vi se många fina insatser. Framför allt fungerade mittfältet bra där centrala trion Fanny Hjelm Rönnlund, Alice Ahlberg och Frida Boriero ofta hittade vägar fram. Det finns ett större mod i både uppställning och spel än förra året; även mot så starkt motstånd som Hammarby låg Boriero högt och öppnade upp för kantspelarna Ellen Toivio och Ida Bengtsson. Tyvärr försvann en del av modet när man närmade sig straffområdet då spelet för ofta stoppades upp när läge fanns att avancera mot mål.

Hemmalaget hade tidigt tagit greppet genom den från Chelsea inlånade japanska 18-åringen Maika Hamano som redan i sjätte minuten utnyttjade en lucka när BP-försvaret ställde en annan spelare offside. Hamano visade mycket fina takter och var bäst på plan i första halvlek. Strax efter ledningsmålet hade BP den första av två ribbträffar för dagen. Ellen Toivio sköt i överkanten av ribban; senare i halvleken var det Ida Bengtsson som kom så nära mål man kan när bollen studsade från ribban ner precis framför mållinjen. Däremellan hade Matilda Vinberg utökat Hammarbys ledning med ett närskott från dålig vinkel och halvtidsresultatet blev 2-0.

Matchbilden blev sig ganska lik i andra halvlek, inklusive ett ganska tidigt Hammarbymål, med ett BP som fortsatte att spela optimistiskt och ganska ofta kom framåt men ganska sällan kom in i det farliga området runt straffområdet. Frida Thörnqvist kom in efter 3-0-målet och det tog mindre än tre minuter innan hon hade fått Hammarby att dra på sig en varning. Thörnqvist är tydligt spelsugen efter skadan och hann visa att hon nog kan ställa till det för alla högerförsvar i årets serie. Efter tredje målet kom BP aldrig riktigt nära och till slut blev det ytterligare ett Vinbergmål och en ganska bekväm seger för Hammarby, som idag lär Madelen Janogy vila.

Jag tycker att det finns anledning till optimism i BP inför fortsättningen av året. Daniel Gunnars har fortsatt att mönstra en 4-3-3-uppställning där yttrarna förstås även måste slita hårt defensivt når motståndet är starkt, men det är väldigt kul att se den offensiva grundidén.

I den andra matchen i BPs grupp vann IK Uppsala mot Eskilstuna United med 4-1. På lördag ställs BP mot Eskilstuna på bortaplan.