Mottagare av Allan G. Carlssons Hederspris – Erik Engberg

Mottagare av Allan G. Carlssons Hederspris – Erik Engberg

Share

Mottagare av Allan G. Carlssons Hederspris – Erik Engberg

Årets mottagare av Allan G. Carlssons Hederspris är Erik Engberg. U-truppstränaren har inlett sitt tionde år som tränare i föreningen och blickar fram mot en framtid i rött och sva ...

Årets mottagare av Allan G. Carlssons Hederspris är Erik Engberg. U-truppstränaren har inlett sitt tionde år som tränare i föreningen och blickar fram mot en framtid i rött och svart.
– Jag trivs, jag har lärt mig mycket under åren, känt att det varit en gemenskap och ett sammanhang som jag trivs i.

Text och foto: Peter Appelquist

Fotbollen har alltid varit en central del av Engbergs liv, där egna träningar med fotbollslag varvats med tv-matcher från de stora ligorna och spel av både FIFA och Football Manager.
– Jag spelade fotboll på olika nivåer, ingen särskilt hög, har inte spelat förstalagsfotboll i BP till exempel. Men jag spelade mycket FIFA, Football Manager och sådär. Sen var det faktiskt min mamma som pushade mig att slänga iväg ett mail till till Tommy Söderström, vilket jag gjorde. Tror det var sommaren 2009 då jag skulle fylla 18. Jag fick svar och frågan tillbaka var ”det här låter kul, har du någon du vill vara ledare med?”. Jag pratade med en kompis, Emil (Spångberg) som också är i U-truppen idag och förklarade vad som sagts.
– Sen så kom vi på möte på Grimsta med Tommy och Peter Kisfaludy där de berättade och förklarade att det fanns ett lag som skulle kunna passa oss. Det var pojkar född 2000 lag 2. Tommy drog någon skröna om Sir Alex Ferguson om att han suttit i samma rum, säkert förhandlat om Bojan eller så. Man satt där utan erfarenhet och kände att det känns spännande och kul.
– Efter höstlovet i november 2009 började jag och Emil jobba med P00-2 och på den resan är det. Nu har jag jobbat som ansvarig eller assisterande på pojksidan i åldersgrupperna 00, 01, 02, 03 och många av de spelarna, åtminstone spelare ur kullarna är uppe i årets u-trupp. Så det är ett kärt återseende, jag har jagat ikapp dem, kan man säga. Några var där före mig, vi jagar varandra.

Att jobba i BP har också utvecklat en särskild relation till föreningen och spelarna som passerat under åren.
– BP är en familjär klubb, det känns som att man mer eller mindre känner alla. Man gillar att gå till jobbet och det känns som att man kan vara med och påverka.
– Jag tror att jag kommer att ta med mig relationerna jag upplever att jag har till spelare. Till spelare som idag inte är i verksamheten. Antingen har de slutat med fotollen, eller så är de utomlands eller i andra klubbar i landet eller Stockholm. Jag är jätteglad att vi pratar om saker och håller kontakten, på ett sätt som inte bara handlar om hur en passning ska slås utan tips om restauranger och tips i städer man reser till. Sånt jag värnar om.
– Att följa herrlaget har varit känslosamt, dels eftersom jag känner Gurra (Sandberg Magnusson), men dels att vara supporter och anställd i en klubb vars herrlag har åkt upp och ner, av olika skäl. Det har väl inte alltid varit kul, men lik förbannat har jag följt med. Jag har nog hållit på alla stockholmslag när jag var liten, men sen jag började jobba i BP har det bara varit det laget och idag när vänner frågar mig vilket lag jag håller på så är det självklart för mig. Det är jag väldigt glad för. Jag har sett matcher med alla lag med mina föräldrar, men nu ser jag inget annat stockholmslag på lördagar eller måndagkvällar. Antingen är jag på Grimsta eller så ser jag fotboll hemma och då ser jag alla ligor.
– Sen har jag ett minne och jag är på en sportbar och jag minns att vi kryssar mot Halmstad och vi hänger kvar i Allsvenskan då, det var en gräsmatch, jag åt burgare och jag satt och skrek. Det är ett minne jag har.

Att jobba i akademin under perioden då herrlaget, dit akademin jobbar för fostra spelare, byter serie varje år, med stor spelaromsättning som följd, har alltid varit en utmaning. Men Erik ser fram emot säsongen 2019 och att få följa laget på Grimsta.
– Jag är laddad för säsongen 2019 för det känns som att det finns en tydlig BP-anknytning. Det är en kul väg för oss supportrar och för oss anställda. Om vi ska kunna vara ärliga och raka mot våra spelare i U-truppen, om vi inte har spelare från U-truppen i vårt herrlaget, vad utbildar vi dem då till? Blir vi en yrkesutbildning där de kan bli bra på något och sen söka sig vidare? Sen är jag glad för grabbarna som är uppe och nu och som får chansen. De åren det funnits en tydlig BP-anknyting har det varit lite roligare att följa herrlaget. Sen om det är rätt väg att gå, det är jag fel person att svara på.

Tionde året i ledarjackan är inledd, men Erik Engberg ser inget slut på tiden i BP.
– Om min arbetsgivare lyssnar nu så, jag skulle gärna jobba i BP under lång tid framöver. Jag behöver inte nödvändigtvis sträva uppåt och jag är nöjd där jag är nu, Jag tror att man ska vara bra på en nivå innan man går vidare, oavsett om det är upp eller ner. Det är klart att det vore kul att jobba med ett landslag, men jag trivs väldigt bra i BP och jag har inte bråttom härifrån. Jag har sagt ”skriv tio år med mig, jag trivs här”, men det är ju dumt, då är man låst till en lön i tio år också, haha.
– Jag vill inte iväg och så länge jag känner mig uppskattad och känner att jag utvecklas så tror jag att jag jobbar i BP under lång tid framöver.

Fakta
Allan G. Carlssons Hederspris delas ut sedan 1975 då det ersatte priset Arbetsmyran. Priset delas ut till en person som arbetet under en längre tid och utvecklat både spelare, lag och sig själv. Allan G. Carlsson var den person som satte igång BPs ungdomsverksamhet och drev den under lång tid innan sonen Claes-Göran tog över och utvecklade ungdomssidan ytterligare. Idag är BPs ungdomsverksamhet den största i Europa, mycket tack vare Allans hårda arbete.

Se tidigare mottagare på IFBP.se/utmarkelser

Utmärkelser