Motståndarkollen: IK Uppsala
Foto: Erik Bjernulf

Motståndarkollen: IK Uppsala

Share

Motståndarkollen: IK Uppsala

Premiären av Svenska cupens gruppspel gick inte som önskat för våra damer. Efter en tung 1-2 förlust uppe i Umeå riktar vi fokus till gruppspelets andra omgång, den här gången på ...

Premiären av Svenska cupens gruppspel gick inte som önskat för våra damer. Efter en tung 1-2 förlust uppe i Umeå riktar vi fokus till gruppspelets andra omgång, den här gången på hemmaplan.
Här är motståndarkollen på: IK Uppsala

HISTORIK: IK Uppsala är en renodlad dam- och flickfotbollsförening från Uppsala län. Föreningen bildades så sent som år 2016 men är en fortsättning på satsningen på damfotbollen som bedrivits inom Danmarks IF och IK Sirius.

Elitlaget spelar i år i Elitettan men har gjort totalt två säsonger i högsta serien (2020, 2023).

NUVARANDE TRUPP: Fjolårets trupp i OBOS Damallsvenskan har genomgått en stor förändring. I år har man en trupp som består av hela 18 nya spelare, vilket innebär att 75% av truppen är nytillskott och vi kommer att gå igenom hela truppen här nedan.

På målvaktspositionen har man plockat in 24-årige finnen Matilda Nurmi från Mallbackens IF Sunne och även flyttat upp 17-årige talangen Tindra Gustafsson från den egna akademin.

I backlinjen har man kvar en del av stommen från förra säsongen i form av Julia Ragnarsson, Thindra Mattsson, Josefin Baudou och Sofia From. De defensiva nyförvärven för säsongen heter Ellen Andersson, Arsema Weldai och Clara Flenhagen. Från de egna leden har man även flyttat upp Fanny Öhngren, Agnes Ahlsson och Martina León Andersson.

I lagets mittfälts- och anfallsdel är 10 av 12 spelare nya in för säsongen. Från klubbens egna elitförberedande verksamhet har man skrivit A-lagskontrakt med Angelina Klingberg, Hedvig Karlsson, Lova Tomic, Älvali Lindström och Stina Leffler. Sedan har även Amanda Sundström, Olivia Mattsson, Elin Flakberg samt Tekla Höckert värvats in för att spetsa till truppen.

KURIOSA: BP och IK Uppsala har under de senaste åren ställts mot varandra noterbart många gånger. Förra säsongen möttes man under försäsongen, dubbelt i OBOS Damallsvenskan och lottades även till samma grupp i Svenska cupen för andra året i följd (tredje året i rad i år). Så det är ett motstånd vi känner väl historiskt, men med en trupp som består av 75% nya spelare är det en historik man inte kan dra allt för stora växlar utav inför detta möte.

SENASTE MÖTE: Senaste mötet lagen emellan i en tävlingsmatch var under höstens spel i OBOS Damallsvenskan på Studenternas IP. Matchen slutade då 0-0 i Uppsala.