Motståndarkollen: IK Sirius

Motståndarkollen: IK Sirius

Share

Motståndarkollen: IK Sirius

Ny vecka, nya Allsvenska matcher och i vanlig ordning en ny upplaga av motståndarkollen. Efter söndagens 2-0 seger mot Halmstad är det redan på onsdag dags för årets första match ...

Ny vecka, nya Allsvenska matcher och i vanlig ordning en ny upplaga av motståndarkollen. Efter söndagens 2-0 seger mot Halmstad är det redan på onsdag dags för årets första match hemma på Grimsta för herrarna, mot nästa blåsvarta gäng. Här är motståndarkollen på: IK Sirius

HISTORIK: IK Sirius FK grundades den 9 augusti 1907 i Svartbäcken i norra Uppsala.

Sedan säsongen 2017 spelar klubben i Allsvenskan och säsongen 2024 är klubbens totalt tionde säsong i högsta serien. Sirius bästa placering kom dock före Allsvenskans tid, för exakt 100 år sedan, när man tog silver i SM-finalen 1924, mot Fässbergs IF.

Efter seriesegern i Superettan 2016 har laget etablerat sig ordentligt i Allsvenskan och under fjolåret landade man på en åttondeplats, när den Allsvenska säsongen summerades.

NUVARANDE TRUPP: Christer ”Kitten” Mattiassons lag för säsongen 2024 har kvar sin stomme från i fjol, men ett tungt tapp uppe på topp är poängmaskinen Wessam Abou Ali, som under vinterfönstret lämnat för El Ahly i Egypten. Frågan är dock om tappet kommer visa sig vara så stort, för ersättaren, 22-årige Youssef Salech, han har inlett starkt. Salech är precis som Abou Ali dansk-palistinie och har rivstartat med tre mål på de fyra inledande omgångarna hittills i Allsvenskan.

En annan stark frontlinjesfigur från fjolåret som lämnat för nya äventyr är Tashreeq Matthews, som landade på imponerande 20 poäng under Allsvenskan 2023.

Bortsett från Salech har även den tidigare ÖSK- och Djurgårdsspelaren Noel milleskog kritat på för klubben, som hittills svarat för ett mål och en assist under säsongsinledningen. Den tredje pusselbiten i Sirius trio längst fram är Joakim Persson, född 2022, som stod för sin riktiga genombrottssäsong i Allsvenskan under 2023 när han noterades för 10 mål och tre assist under säsongen. Den trion där fram blir minst sagt viktiga att hålla koll på i onsdagens möte.

Ett ytterligare intressant nyförvärv för säsongen är Finnen och tidigare Mjällby- och FC Nordsjaellandspelaren Leo Walta. 20-åringen, som skrev på för klubben för blott en månad sedan har inlett starkt på mittfältspositionen och spelat samtliga 360 minuter under de fyra första omgångarna.