Motståndarkollen: IFK Värnamo
Foto: Bildbyrån

Motståndarkollen: IFK Värnamo

Share

Motståndarkollen: IFK Värnamo

Ny bortamatch stundar för herrlaget. Efter två kryss och en förlust under det tighta spelschemat jagar Mellberg & Engelmarks mannar en seger, efter en veckas välbehövlig vila. ...

Ny bortamatch stundar för herrlaget. Efter två kryss och en förlust under det tighta spelschemat jagar Mellberg & Engelmarks mannar en seger, efter en veckas välbehövlig vila. Här är motståndarkollen på: IFK Värnamo

HISTORIK: Idrottsföreningen Kamraterna (IFK) Värnamo är en fotbollsklubb i Värnamo, Jönköpings län, som bildades 1912. Klubbens största framgångar har skett på fotbollsidan på herrsektionen. Bland annat har landslagsspelaren Jonas Thern sina rötter och har blivit en stor ikon i klubben, där han bidragit till framgångar både som spelare och som tränare.

År 2021 sker en stor händelse i klubbens historia, man kvalificerar sig för första gången för Allsvenskan, efter att ha vunnit Superettan med 59 poäng på 30 matcher. Debutsäsongen 2022 blev över förväntan, mycket tack vare anfallaren Marcus Antonsson som stod för hela 20 mål under den Allsvenska säsongen. 2023 klättrade man ytterligare. Laget som numer leddes av Kim Hellberg tog tredje säsongen i Allsvenskan med storm och till slut landade man faktiskt på en historisk femteplats, som är den bästa hittills i klubbens historia.

Matcherna spelas vanligtvis på Finnvedsvallen, men i årets säsong har hittills inga hemmamatcher ägt rum där, då underlaget bedömts vara undermåligt utifrån Svenska Fotbollsförbundets regelverk. Vår match blir inget undantag, som har flyttats till Guldfågeln Arena i Kalmar.

NUVARANDE TRUPP: Huvudtränare Anes Mravacs mannar har fått laborera runt i lite olika formationer under inledningen av säsongen. Fjolårets lag har tappat tunga namn i form av Albion Ademi, Viktor Eriksson, Oscar Johansson Schellhas och givetvis succétränaren Kim Hellberg.

Klubblegenden Jonas Therns son Simon Thern återvände till moderklubben under förra säsongen och har varit viktig, men har missat en del matcher nu i skadefrånvaro under säsongsinledningen. Det återstår att se om han blir spelklar till söndagens batalj.

Framåt finns det kraft att hämta, där både Gustav Engvall och Ajdin Zeljkovic kan skapa oreda för våra rödsvarta försvarare. Om en seger ska bli verklighet gäller det att kontrollera dessa.

Senaste möte: Förra säsongens bortamatch mot IFK Värnamo slutade i en 1-0-seger, för nästan exakt ett år sedan. Matchen såg ut att gå mållös, men i det avgörande slutskedet klev Richie Omorowa fram och löste segern för rödsvart. Vem blir matchhjälte den här gången?

Form: Värnamo har fått en tuff start på säsongen. Inför söndagens match ligger man på en fjortondeplats i tabellen med sju poäng på lika många spelade matcher. Nu senast kommer man dock från en seger mot Hammarby på Tele2 med sig inför söndagens möte på Guldfågeln Arena.